Το πλάνο επενδύσεων του όμιλου Viohalco

Με το βλέμμα στο «αύριο» το νέο παραγωγικό μοντέλο
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 07:48
UPD:07:50
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Άποψη του εσωτερικού των εγκαταστάσεων της Elval, θυγατρικής του ομίλου Viohalco.

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Τις δυνάμεις του για την «επόμενη μέρα» της υγειονομικής αλλά και της γεωπολιτικής κρίσης Ρωσίας - Ουκρανίας ενισχύει ο όμιλος Viohalco.

Διαφοροποιώντας το παραγωγικό μοντέλο, ρίχνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα υποβρύχια καλώδια, στη χρήση αλουμινίου στην κυκλική οικονομία, στη μεταφορά υδρογόνου, ενώ θετικό γεγονός για τον όμιλο είναι η αυξανόμενη ζήτηση χαλκού.

Όπως συνοψίζει στο μήνυμά του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος, «κατά τη διάρκεια του 2021 αναπτύξαμε ένα διεξοδικό σχέδιο και έναν οδικό χάρτη για την παρακολούθηση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση επιδόσεων σε όλες τις εταιρείες της Viohalco, θέτοντας εξειδικευμένους δείκτες για τον υπολογισμό της προόδου».

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό, οι εταιρείες του ομίλου συνέχισαν να βελτιστοποιούν τη χρήση των περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ παράλληλα οι συνετοί έλεγχοι κόστους βελτίωσαν τις λειτουργικές αποδόσεις. Επιπλέον, οι θυγατρικές της Viohalco επικεντρώθηκαν στην αύξηση της αναλογίας δευτερογενών μετάλλων που χρησιμοποιούνται στην εισροή πρώτων υλών, καθώς και στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα από τη λειτουργία των εταιρειών, υποστηρίζοντας έτσι τους πελάτες τους στο να πετύχουν τους δικούς τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών να φτάσει σε 5,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 40% σε σύγκριση με 3,8 δισ. ευρώ το 2020, ενώ στα 4,1 δισ. ευρώ είχε διαμορφωθεί ο τζίρος το 2019. Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 426 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 45% έναντι 294 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ στα 303 εκατ. ευρώ είχε διαμορφωθεί το 2019.

Χαλκός: Ευνοϊκές συνθήκες

Το 2022 οι συνθήκες αγοράς στον κλάδο χαλκού αναμένεται να παραμείνουν ευνοϊκές, καθώς η πανδημία υποχωρεί σταδιακά. Η παραγωγή προϊόντων έλασης χαλκού και κραμάτων χαλκού αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς παραμένουν ισχυροί οι παράγοντες που ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη ζήτηση. Τέλος, η συνεχής επένδυση σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω βελτιώσεις του χαρτοφυλακίου προϊόντων και της κερδοφορίας του κλάδου χαλκού. Η Halcor, ο τομέας διέλασης χαλκού και κραμάτων της ElvalHalcor, πέτυχε οριακή αύξηση στις πωλήσεις σωλήνων χαλκού, αλλά σημαντική αύξηση στις πωλήσεις ράβδων και σωλήνων κραμάτων χαλκού που ανέκαμψαν πλήρως σε όγκο και κερδοφορία. Επίσης το πενταετές στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Sofia Med προχώρησε σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Έμφαση σε καλώδια και σωλήνες

Ο κλάδος καλωδίων του ομίλου Viohalco αναμένεται να συνεχίσει να ωφελείται από το σημαντικό χαρτοφυλάκιο των ήδη εξασφαλισμένων έργων, ενώ έχει ήδη αναλάβει σημαντικές νέες παραγγελίες. Στον τομέα των καλωδίων, η Hellenic Cables συνέχισε να συμμετέχει σε διαγωνισμούς και εξασφάλισε αρκετά νέα έργα στις αγορές τόσο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων όσο και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, παράλληλα με συμβάσειςπλαίσιο με σημαντικές εταιρείες διαχείρισης δικτύων ενέργειας.

Οι επενδύσεις στο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο για επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας καλωδίων interarray συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και έχουν πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί. Η θετική δυναμική της αγοράς, η οποία υποδηλώνει τις ισχυρές προοπτικές του τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, και η αποδεδειγμένη ικανότητα του κλάδου να επεκτείνεται σε νέες αγορές προοιωνίζονται τη σημαντική ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον. Στον τομέα των σωλήνων χάλυβα, η προσοχή στρέφεται στην ανάπτυξη πιστοποιημένων αγωγών για τη μεταφορά έως και 100% υδρογόνου. Η Σωληνουργεία Κορίνθου παραμένει επικεντρωμένη σε πρωτοβουλίες έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και στη διείσδυση σε νέες γεωγραφικές αγορές και αγορές προϊόντων. Αναφορικά με τη Σιδενόρ, έγινε ο πρώτος παραγωγός χάλυβα στην Ελλάδα που έλαβε την περιβαλλοντική δήλωση προϊόντος Environmental Product Declaration (EPD) για τα προϊόντα χάλυβα οπλισμού σκυροδέματος SD.

«Τρέχει» η αναβάθμιση υποδομών 100 εκατ. στο αλουμίνιο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση του επενδυτικού προγράμματος αξίας 100 εκατ. ευρώ του ομίλου Viohalco στον κλάδο του αλουμινίου, το οποίο περιλαμβάνει το ψυχρό έλαστρο έξι ράουλων και τη νέα γραμμή βαφής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο όμιλος έχει φιλόδοξα σχέδια και, όπως λέει, το αλουμίνιο είναι το κυρίαρχο μέταλλο στην αεροδιαστημική τεχνολογία και με την πιστοποίηση κατά το πρότυπο AS9100D, η Elval μπορεί να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο λύσεων που προσφέρει και να αξιοποιήσει ευκαιρίες σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της αεροδιαστημικής βιομηχανίας.

Επίσης, με την επεξεργασία του αλουμινίου, δεδομένων των ιδιοτήτων του για ανακύκλωση και των πολυάριθμων δυνατοτήτων έλασης για την παραγωγή προϊόντων και την παροχή λύσεων που ευνοούν ένα πιο βιώσιμο μέλλον, η Elval βρίσκεται στη στρατηγική θέση να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης που δημιουργεί η παγκόσμια ανταπόκριση στην κλιματική αλλαγή, η αναζήτηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η στροφή προς την κυκλική οικονομία.

Στο μεταξύ, αξίζει να αναφερθεί πως η κερδοφορία της Συμετάλ βελτιώθηκε, καθώς προσαρμόστηκε στις τάσεις της αγοράς, αυξάνοντας τις πωλήσεις των εύκαμπτων συσκευασιών και του foil για καπάκια, ενώ αυξήθηκε η ζήτηση από τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Επίσης να σημειώσουμε ότι η Συμετάλ προχώρησε στην εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής λακαρισμένων προϊόντων στη Μάνδρα, η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές του 2022 και προοδευτικά θα αυξήσει την παραγωγή προϊόντων foil με επίστρωση λάκας.

Παράλληλα, ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας της Etem Bulgaria ξεκίνησε ν.έο έργο για την BMW, ενώ βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης των επενδύσεων για νέα έργα



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα