Κίνα: Χαμηλότερη η αύξηση των επενδύσεων

Καθώς μειώθηκαν οι εξαγωγές
Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008 06:55

Με τον χαμηλότερο ρυθμό αυξήθηκαν οι δαπάνες της Κίνας σε βιομηχανίες και το real estate καθώς οι πωλήσεις ακινήτων μειώθηκαν και η ανάπτυξη των εξαγωγών κατέρρευσε εξ αιτίας της παγκόσμιας ύφεσης.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία στις αστικές περιοχές αναρριχήθηκαν 26,8% τους 11 μήνες του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος φθάνοντας στα 12,76 τρισ. γιουάν (1,9 τρισ. δολ.) σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Τον Οκτώβριο οι επενδύσεις είχαν σημειώσει άνοδο 27,2%. Κατά μέσον όρο 14 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι οι επενδύσεις θα σημειώσουν αύξηση 26,9%.

Η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να υποχωρήσει στο 5% ή και χαμηλότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές, πριν επιδράσει στην αγορά το πακέτο των 4 τρισ. γιούαν (584 δισ. δολ.) το επόμενο έτος. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας είπε σήμερα ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων μετά από την αντίστοιχη στην οποία προέβη και ήταν η μεγαλύτερη σε 11 χρόνια.

Το γιουάν διαπραγματεύθηκε στα 6,8490 έναντι του δολαρίου στις 10:21 π.μ. στη Σαγκάη από 6,8500 πριν την ανακοίνωση των στοιχείων.

Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές μειώθηκαν τον Νοέμβριο, ο πληθωρισμός περιορίστηκες και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 1999. Οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν 20,6% το 11άμηνο του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων μειώθηκαν 19,8%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Η αύξηση των δαπανών για την ανάπτυξη του real estate περιορίστηκε σημειώνοντας αύξηση 22,7% το 11άμηνο σε σύγκριση με πέρυσι μετά την αύξησή της 24,6% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία.

Ακόμα όμως τα σχέδια δαπανών για νέες επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν τον Νοέμβριο. Η αύξηση το 11άμηνο ήταν 5,4% φθάνοντας στα 7,75 τρισ. γιουάν. Εως και τον Οκτώβριο η αύξηση ήταν 3,2%.

Πέρυσι οι συνολικές επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Κίνας κατά 41% και η κυβέρνηση εκτιμά ότι το οικονομικό πακέτο στήριξης θα συμβάλλει κατά 1% στην ανάπτυξη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα