ΓΣΕΒΕΕ: Αντίθετη στον προϋπολογισμό του 2009

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008 10:44

Tην αντίθεσή της εκφράζει η ΓΣΕΒΕΕ, για τον προϋπολογισμό του 2009 ενώ με χθεσινή εγκύκλιό της καλεί τις τοπικές και κλαδικές ομοσπονδίες να κάνουν το ίδιο.

Σε υπόμνημά της που θα παραδώσει την Παρασκευή 19/12 στις 2:30 μ.μ. στον πρόεδρο της Βουλής και στα κόμματα, η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «ο προϋπολογισμός του 2009 δεν απαντά στα προβλήματα του σήμερα. Προδιαγράφει δε ένα «γκρίζο» μέλλον για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, προϋπολογίζεται μεγάλη αύξηση στην φορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων.

Με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 10.500 € και τη μη τιμαριθμοποίηση της Φορολογικής Κλίμακας. Η μη τιμαριθμοποίηση δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους αλλά και 600.000 ατομικές επιχειρήσεις.

Επίσης, δεν προβλέπεται οικονομική στήριξη για να σωθεί από την οικονομική κατάρρευση ο 2ος μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός, ο πλέον υποχρηματοδοτούμενος στην Ελλάδα. Το Ταμείο 2.400.000 πολιτών, των μικρομεσαίων.

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται κονδύλι 320 εκατ. ευρώ, όταν σύμφωνα με τον ΟΑΕΕ για το 2009 θα απαιτηθούν τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ.

Στον προϋπολογισμό προβλέπεται μείωση των δημοσίων επενδύσεων, γεγονός που θα συμβάλλει εκτός των άλλων και σε αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες.

Δεν αντιμετωπίζονται τα μεγάλα προβλήματα της αναβάθμισης της δημόσιας παιδείας και υγείας στην Ελλάδα.

Όλα τα δίχτυα προστασίας των πολιτών που ρισκάρουν, δημιουργούν, εργάζονται και παράγουν έχουν υποχωρήσει συστηματικά και μεθοδευμένα τα τελευταία χρόνια.

Η ελληνική παραγωγική βάση έχει σημαντικά εξαρθρωθεί.

Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας διολισθαίνει επικίνδυνα. Το εμπορικό έλλειμμα διογκώνεται σε ύψη ρεκόρ.

Οι μεγάλες επενδύσεις δεν αφορούν παραγωγικές διαδικασίες αλλά μόνο εξαγορές υπαρχόντων ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρήσεων.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία οδηγεί το κράτος να δανείζεται με επαχθείς όρους.

Προπάντων όμως «σνομπάρεται» συστηματικά κάθε διαδικασία ειλικρινούς διαβούλευσης με τις παραγωγικές τάξεις. Διαφαίνεται ότι οι πολιτικές αποφάσεις παίρνονται «εν κρυπτώ» και υπό την υψηλή «καθοδήγηση» ισχυρών ομάδων συμφερόντων.

Καταλήγοντας στο υπόμνημα η ΓΣΕΒΕΕ καλεί έστω και την τελευταία στιγμή την κυβέρνηση να αλλάξει στάση και προτεραιότητες πριν είναι αργά, όχι μόνο για τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα