Νικέλιο: Βουτιά 5% μετά το άνοιγμα και αναστολή των συναλλαγών

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022 10:41
UPD:13:15
REUTERS/Simon Dawson

Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) διέκοψε τη διαπραγμάτευση νικελίου λίγα λεπτά μετά την έναρξή του, επικαλούμενο τεχνικό πρόβλημα με το νέο ημερήσιο όριο, καθώς οι τιμές έπεσαν αμέσως όταν ξεκίνησαν οι συναλλαγές μετά από μια εβδομάδα αναστολής.

Οι συναλλαγές στο νικέλιο τελείωσαν σχεδόν αμέσως μόλις είχαν ξεκινήσει. Μόνο 206 παρτίδες, ή 1.236 τόνοι νικελίου, άλλαξαν χέρια πριν η αγορά σταματήσει να διαπραγματεύεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το πρωί της Τετάρτης. Οι περισσότερες από αυτές τις συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στην οριακή τιμή των 45.590 δολαρίων ο τόνος. Αρκετές συναλλαγές φάνηκαν να είναι σε τιμές κάτω από το όριο του 5%, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να ακυρωθούν αργότερα από το χρηματιστήριο.

«Μετά το άνοιγμα εκ νέου, η αγορά μετακινήθηκε στο όριο διακύμανσής της», ανέφερε η LME σε δήλωση. «Έχουμε διακόψει τώρα την αγορά για να διερευνήσουμε ένα πιθανό τεχνικό ζήτημα με τη ζώνη περιορισμού και θα ενημερώσουμε το συντομότερο δυνατό».

Η ύφεση είναι ένα σημάδι ότι η ιστορική σύντομη συμπίεση της περασμένης εβδομάδας χαλαρώνει. Μειώνει το χάσμα μεταξύ των συμβολαίων νικελίου στο Χρηματιστήριο Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης, τα οποία συνέχισαν να διαπραγματεύονται κατά τη διάρκεια της αναστολής. Η ιστορική απόφαση της περασμένης Τρίτης για διακοπή των συναλλαγών ήρθε αφού οι σπειροειδείς τιμές οδήγησαν ορισμένους χρηματιστές να προσπαθούν να πληρώσουν τεράστια περιθώρια έναντι των πτωτικών θέσεων που κατείχε η κορυφαία παραγωγός Tsingshan Group Holding.

Περισσότερα από 8.600 συμβόλαια, ή 51.600 τόνοι νικελίου, προσφέρθηκαν προς πώληση στο ηλεκτρονικό βιβλίο παραγγελιών καθώς άνοιξε η αγορά, έναντι 3 συμβάσεων προσφοράς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα