Χρηματιστήρια: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία φέρνουν νευρικότητα

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 13:59
UPD:14:00
REUTERS/STAFF

Η ουκρανική κρίση επιτείνει τη νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,65% στις 824 μονάδες.

Οι τράπεζες καταγράφουν απώλειες 0,6%. Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 0,45, ενώ 0,37% χάνει ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης.

Στο ταμπλό, Eurobank και Πειραιώς καταγράφουν ήπια κέρδη, ενώ με αρνητικά πρόσημα συνεχίζουν Alpha Bank και Τραπεζα Πειραιώς. Στα μη τραπεζικά blue chips, Λάμδα και Σαράντης δέχονται σημαντικές πιέσεις με απώλειες περίπου 2,5%. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποχωρεί κατά 2,25%. Coca Cola και ΟΠΑΠ σημειώνουν πτώση κατά 2,3% και 1,8% αντίστοιχα.

Πιέσεις στην Ευρώπη

Παρόμοιο κλίμα επικρατεί και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η κλιμακούμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία πιέζει τους δείκτες.

Oι ουκρανικές αρχές κήρυξαν κατάσταση αντιαεροπορικού συναγερμού σε ολόκληρη την χώρα, ενώ στο Κίεβο αποφασίστηκε απαγόρευση κυκλοφορίας για 36 ώρες, καθώς οι Ρώσοι βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές. Τουλάχιστον δύο άμαχοι νεκροί από τα πλήγματα σε πολυκατοικίες της πόλης. Τεράστια καταστροφή στο αεροδρόμιο του Ντνίπρο. Υπό ρωσικό έλεγχο βρίσκεται η Χερσώνα. Στη σκιά των εφιαλτικών εξελίξεων συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Βοηθήστε τον εαυτό σας, βοηθώντας εμάς» λέει στη Δύση ο Ζελένσκι.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,1% μέχρι αργά το πρωί, με τους βασικούς πόρους να χάνουν 3,1% για να οδηγήσουν σε απώλειες καθώς οι περισσότεροι τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια διολίσθησαν σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές των μέσων ενημέρωσης υποχώρησαν την τάση για άνοδο 0,7%.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1%, ενώ ο FTSE του Λονδίνου χάνει 0,91%. Με απώλειες 1,24% διαπραγματεύεται ο CAC στο Παρίσι.

Τα futures της Wall Street σημείωσαν άνοδο την Τρίτη εν όψει της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της Federal Reserve, με τους επενδυτές να αξιολογούν επίσης τις επιπτώσεις από τους νέους περιορισμούς COVID-19 στην Κίνα.

Οι έμποροι βλέπουν πιθανότητα 91% για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στο τέλος της συνεδρίασής της την Τετάρτη. Ωστόσο, οι επενδυτές είναι πιθανό να επικεντρωθούν σε προβλέψεις που δείχνουν πόσο πολύ πιστεύουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια φέτος και το 2023 και το 2024 για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα