Alpha Bank: Προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους 330 εκατ. ευρώ

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 17:46
UPD:19:47
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Τα προσαρμοσμένα και μετά φόρους κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 330 εκατ. ευρώ ενω η τράπεζα κατέγραψε ζημιές 2,9 δισ. ευρώ το 2021 λόγω της εξυγίανσης του ισολογισμού της. 

Η συνεπής επίτευξη των στόχων του Στρατηγικού Σχεδίου κατά το 2021 σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα  αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας.

Η αναμενόμενη πιστωτική επέκταση ανοίγει τον δρόμο για ενίσχυση της κερδοφορίας για την Alpha Bank.

Ο CEO του Ομίλου της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, δήλωσε: «Το 2021 η Alpha Bank πέτυχε μία σειρά από σημαντικούς στρατηγικούς στόχους, γεγονός που της επιτρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά στην επόμενη φάση του μετασχηματισμού της. Έχοντας ισχυροποιήσει τον ισολογισμό μας και με ανανεωμένη αυτοπεποίθηση, είμαστε έτοιμοι να επιτελέσουμε τη βασική μας αποστολή που είναι να στηρίξουμε ενεργά την pρόοδο, παραμένοντας στο πλευρό των pελατών μας εντός και εκτός Ελλάδος, ώστε να αντιμετωπίσουν τις αδιαμφισβήτητες προκλήσεις του τρέχοντος έτους. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, η Alpha Bank ολοκλήρωσε επιτυχώς 11 συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων και τιτλοποιήσεων ΜΕΑ ύψους  16 δισ ευρώ., βάζοντας έτσι σε τροχιά την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού ΜΕΑ έως τα μέσα του 2022 και την αντιμετώπιση της κληρονομιάς της κρίσης. Μάλιστα, στο δ’ τρίμηνο του 2021, καταγράφηκε σημαντική επέκταση του εγχώριου χαρτοφυλακίου Εξυπηρετούμενων Δανείων της Alpha Bank μετά από μία 10ετή προσπάθεια εξυγίανσης του ισολογισμού. 

Η κεφαλαιακή μας θέση παραμένει ισχυρή με τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 16,1%, και τον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της κατηγορίας 1 σε 13,2%, ενώ η θετική επίπτωση από τις προγραμματισμένες ενέργειες επιχειρηματικής ανάπτυξης αναμένεται να αντισταθμίσει πλήρως τον αναμενόμενο αντίκτυπο από τις επικείμενες συναλλαγές ΜΕΑ, που προβλέπονται στο στρατηγικό μας σχέδιο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, η Alpha Bank στήριξε την ελληνική οικονομία με συνολικές εκταμιεύσεις δανείων ύψους 5,4 δισ., περιλαμβανομένης της καθαρής πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις ύψους 1.6 δισ. Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω εντός του 2022 με σημαντικές χρηματοδοτήσεις στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών. 

Η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες, ενώ, παράλληλα, στα υπό διαχείριση κεφάλαια των χαρτοφυλακίων asset management σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 37% σε ετήσια βάση. 

 Η Alpha Bank καταγράφει επιταχυνόμενη πρόοδο ως προς τη μείωση του κόστους, έχοντας επιτύχει τους στόχους κερδοφορίας που είχαν τεθεί για το 2021, με Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων στο 5% .

 Η διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ρίχνει σκιά αβεβαιότητας στις προοπτικές του τρέχοντος έτους, με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς το ύψος του πληθωρισμού και τους ρυθμούς ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. 

Παρόλα αυτά, ο υγιής και ισχυρός ισολογισμός μας και τα εν εξελίξει έργα μετασχηματισμού, προς όφελος των πελατών και του προσωπικού μας, μας επιτρέπουν να εστιάσουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας μας και στην εμπέδωση της θετικής μας συμβολής προς τους πελάτες, τους μετόχους και την Κοινωνία». Τα προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη μετά από Φόρους για το 2021 προκύπτουν από τις ζημίες μετά από φόρους ύψους 2,9 δισ., εξαιρουμένης της επίπτωσης των συναλλαγών Galaxy, Cosmos και της απόσχισης της Cepal ποσού  2,1 δισ. και εξαιρουμένων αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις  120 εκατ. ευρώ, των «εξαιρούμενων κονδυλίων» από λειτουργικά έξοδα ύψους  265 εκατ., την επίπτωση των συναλλαγών ΜΕΑ ποσού  1.038 εκατ. και 131 εκατ. φόρο εισοδήματος, που αφορά σε συνεχιζόμενες δραστηριότητες και -35 εκατ. που αφορά σε διακοπείσες δραστηριότητες. 

Β. Ψάλτης: Με το βλέμμα στις εξελίξεις του μετώπου Ρωσίας Ουκρανίας

Τη βελτίωση της κερδοφορίας μετά την εξυγίανση του ισολογισμού Alpha Bank  η οποία και θα επιτρέψει στην τράπεζα  να δώσει μέρισμα το 2024 για τη χρήση 2023 υπογράμμισε στους διεθνείς αναλυτές ο CEO της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης.

Ο ίδιος είδε σκιά  αβεβαιότητας στις προοπτικές του τρέχοντος έτους, με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς το ύψος του πληθωρισμού και τους ρυθμούς ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα λόγω  των εξελίξεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

H απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας προσδιορίστηκε από τον κ. Ψάλτη στο 13% το 2024.

Σε ότι αφορά τις νέες εκδόσεις της τράπεζας η οποία διαθέτει buffer από το προηγούμενο έτος αυτές αφορούν 800 εκατ. ευρώ AT1  ωστόσο ο χρόνος υλοποίησης θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς οι οποίες θα διαμορφώσουν και τις σχετικές εκτιμήσεις.

Υπάρχει ενδιαφέρον και για Senior Preferred  εκδόσεις  που όμως και αυτές οι εκδόσεις θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες.

O κ. Ψάλτης σημείωσε πως οι επιπτώσεις στο ισολογισμό της τράπεζας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό και από την άνοδο των επιτοκίων και από το μέγεθος και την ταχύτητα αυτής της ανόδου.

Η άνοδος θα ενισχύσει τα έσοδα από τόκους .  Δεν διαβλέπει άνοδο των επιτοκίων πάνω από τις 20-25 μονάδες βάσης σε ότι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων και επεσήμανε πως θα παραμείνουν σημαντικές οι διαφορές μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων .

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα