Market Beat: Σε θέση παρατηρητή η Αθήνα

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 09:26
UPD:09:26
  • Με σχεδόν επίπεδα τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street και αρμνητική εικόνα των ΣΜΕ επί των DAX και FTSE100 στις 8:30 δική μας ώρα υπογραμμίζεται η ασαφής τάση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά 
  • Οι ασιατικές μετοχές επέκτειναν την κάθοδο των μετοχικών αξιών στην Κίνα σήμερα Τρίτη 15/3. Οι ασιατικές μετοχές ήταν στο κόκκινο σήμερα, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 στην Κίνα έπληξαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών που ήδη ανησυχούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ σε τρία χρόνια, που θα μπορούσε να έρθει αυτή την εβδομάδα.
  • Οι ελπίδες ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που πρόκειται να επαναληφθούν σήμερα, θα μπορούσαν να δώσουν λύση στη σύγκρουση, προκάλεσαν απότομη πτώση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε τη Δευτέρα χωρίς να σημειωθεί σημαντική πρόοδος, επιτείνοντας τη νευρικότητα στις αγορές μετοχών. Σήμερα κατά τη διάρκεια της ασιατικής συνεδρίασης, το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ διολίσθησε περαιτέρω 2,54% στα 100,44 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τις ευρύτερες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Το αργό Brent υποχώρησε 2,27% στα 104,42 δολάρια το βαρέλι.
  • Στο γενικά αρνητικό κλίμα προστίθενται οι αυξανόμενοι αριθμοί κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα, για τον οποίο οι επενδυτές φοβούνται ότι θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη της ηπειρωτικής χώρας το πρώτο τρίμηνο.
  • Οι επενδυτές επικεντρώνονται επίσης στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία συνεδριάζει την Τετάρτη και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε τρία χρόνια για να αντισταθμίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς του Δημοσίου των ΗΠΑ αυξήθηκε στο 2,1419% σε σύγκριση με το κλείσιμο στις ΗΠΑ 2,14% τη Δευτέρα. Η απόδοση δύο ετών, η οποία αυξάνεται με τις προσδοκίες των traders για υψηλότερα επιτόκια κεφαλαίων της Fed, έφτασε στο 1,865%, από 1,849%. 
  • Οι επενδυτές στην Αθήνα χθες, με χαμηλό τζίρο, και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 830,02 μονάδες, με μεταβολή +0,25% ή 2,06 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 63,103 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 0,885 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη  +0,15% στις 1993,80 από 1990,83 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  2,97 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,77%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Κανένας εκ των παραγόντων που εκτινάσσουν την αβεβαιότητα δεν έχει εξαφανιστεί. Αλλά στην Ευρώπη η διάθεση για ρίσκο έχει προσφέρει δυο ανοδικές συνεδριάσεις στη σειρά. Στην Αθήνα όμως χθες, αφού ο ΓΔ έφθασε να κερδίζει +2,64% χτυπώντας λίγο χαμηλότερα από τις 850 μονάδες, τον έκλεισαν οι θεσμικοί οριακά πάνω από το κατώτερο ημέρας, που εμφανίστηκε στις δημοπρασίες για ορισμό τιμών κλεισίματος. Η υποχώρηση του τζίρου από τα 103 εκατ. ευρώ την Παρασκευή στα 63 εκατ. και η απουσία προσυμφωνημένων συναλλαγών με σημαντικούς όγκους, υπογράμμισε την επενδυτική επιφύλαξη που κυριάρχησε. παρά την έντονα ανοδική ορμή στο πρώτο δίωρο. Οι traders στα παράγωγα δεν στοιχημάτισαν για πτώση του υποκείμενου δείκτη, ο οποίος άνοιξε με ανοδικό χάσμα 13,45 μονάδων για να κλείσει τελικά 3 περίπου μονάδες πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο, ψαλιδίζοντας τις αισιόδοξες προσδοκίες των εγχώριων αναλυτών. Αυτοί ωστόσο επέλεξαν να εστιάσουν στα εταιρικά αποτελέσματα, χωρίς να παραλείπουν να τονίζουν τη διατήρηση των επενδυτικών ανησυχιών και επιφυλάξεων από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. 

Η Optima Bank επισημαίνει: “Οι εξελίξεις αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία θα δώσουν τον τόνο για μία ακόμα εβδομάδα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ τα βλέμματα των επενδυτών θα είναι στραμμένα στα ετήσια αποτελέσματα των Alpha Bank +0,97% (14/3), Πειραιώς (15/3) και Εθνικής (16/3)”. Παράλληλα η  Euroxx Sec. τοποθετείται στον ίδιο τόνο: “Περιμένουμε η μεταβλητότητα να συνεχιστεί, καθώς οι ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων, προστίθενται στις γεωπολιτικές ανησυχίες. Τα αποτελέσματα των Τραπεζών θα βρεθούν στο επίκεντρο”. Πιο συγκρατημένες οι προσδοκίες της Merit Sec. που υπενθυμίζει: “Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική (bearmarket), με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 889 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 800 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 850. Οι βασικοί καταλύτες αυτή την εβδομάδα είναι η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και του πολέμου, καθώς και το ύψος αύξησης των επιτοκίων από την FED την Τετάρτη. Όσον αφορά τους εσωτερικούς καταλύτες, θα ανακοινώσει σήμερα αποτελέσματα, η Τρ. Πειραιώς και αύριο η Εθνική Τράπεζα. Τέλος, οι Moody’s και DBRS θα ανακοινώσουν την αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου την Παρασκευή”.

Η εικόνα της χθεσινής συνόδου

Η φόρα των 90 πρώτων λεπτών θεωρήθηκε ασύμμετρα μεγάλη σε σχέση με την πραγματική βελτίωση της κατάστασης στο γεωπολιτικό πεδίο. Αλλά το ενδιαφέρον για τις Τράπεζες διατηρήθηκε σε αξιόλογα επίπεδα, παράλληλα με την εκτίναξη των ΣΜΕ που τις αφορούν στα παράγωγα, καθώς πλησιάζει η εκπνοή των σειρών Μαρτίου. Επίσης, οι πτωτικές μετοχές του FTSE25 από 3 στο ανοδικό διάστημα έγιναν στο τέλος 8 με δυο αμετάβλητες. Δηλαδή δεν υπήρξε τεράστια επιδείνωση του επενδυτικού φρονήματος αλλά μάλλον στάση αναμονής ως την Τετάρτη της Fed και την ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων.

Όταν ο μέσος όρος ανεβαίνει ένα μικρό έστω σκαλοπάτι κάθε 10 με 20 λεπτά, θεωρούμε πως υπάρχει μια τάση για αύξηση της έκθεσης σε μετοχικές αξίες, που σχηματίζεται με κεντρικό άξονα το τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Για την κλιμάκωση των τιμών των βασικών δεικτών κεντρική ευθύνη έφεραν τα Τραπεζικά blue chip που τα κέρδη τους είχαν δώσει στον ΔΤΡ άνοδο άνω του +4,5% μέσα στην πρώτη ώρα και ο ΓΔ μετά τις 11:00 είχε πιάσει τιμές πάνω από τις 845 μονάδες. Το κάπως μελανό σημείο στο ταμπλό ήταν ο τζίρος, που έχοντας φθάσει την πρώτη ώρα στα 12,8 εκατ. αντιστοιχούσε σε τζίρο του πρώτου ημίωρου στις τελευταίες συνεδριάσεις. Ο ΓΔ βρισκόταν στις 846 και είχε πλάγια πορεία από τις 11:10 μεταξύ 844 και 846 μονάδων επί 30 λεπτά πριν εκτοξευτεί στις 850. Τα 40 εκατ. ευρώ στις αθηναϊκές συναλλαγές συμπληρώθηκαν δέκα λεπτά πριν τις 15:00 και ο ΓΔ, αφού είχε φθάσει τις 849,79 μονάδες στις 12:00 είχε υποχωρήσει στις 837, και τα blue chip με απώλειες ήταν πλέον τρία ΜΠΕΛΑ ΜΥΤΙΛ ΟΠΑΠ όλα με πτώση -1%. Στο τιμόνι του οδηγού οι Τράπεζες με τον ΔΤΡ στο +2,7%, μετά από κορύφωση με κέρδη +6,5% και 75 μετοχές στο ταμπλό με κέρδη έναντι 26 με απώλειες. Είχαμε στο πρώτο μέρος τον ορισμό μιας ήπιας ανοδικής συνόδου εντός των πλαισίων μιας ανάλογης πανευρωπαϊκής δυναμικής. Αρκετοί την θεώρησαν μια διόρθωση των υπερβολών από τις μέρες της πτώσης με μεγάλα βήματα που έφθασε την αγορά ως τις 850 μονάδες και ξεθύμανε. Η εκτίμησή μας είναι πως απλά αναγνωρίστηκε η σκληρότητα της αντίστασης σε αυτά τα επίπεδα.

Η Leon Depolas Sec. σχολίασε σχετικά με τα διεθνή: “Σημαντικές απώλειες είδε ο τεχνολογικός κλάδος στην Κίνα σήμερα το πρωί, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο νέων κανονιστικών εμποδίων από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, το γεωπολιτικό ρίσκο μαίνεται και οι Αγορές περιμένουν νέο ραντεβού Ουκρανίας - Ρωσίας. Στο εσωτερικό, πυκνώνουν αυτή την εβδομάδα τα εταιρικά αποτελέσματα χρήσης 2021. Υπενθυμίζουμε ότι την Τετάρτη συνεδριάζει η FED, με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων να είναι δεδομένη. Πιθανή η σταδιακή σταθεροποίηση των Αγορών με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις, αλλά και με αυξημένες διακυμάνσεις, γεγονός στο οποίο θα συνεισφέρει και η εκπνοή των Παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου αυτή την Παρασκευή”. 

Τα γεγονότα που θα επηρεάσουν

Ξεκίνησε η δημόσια πρόταση της Νίκας για την διαγραφή της μετοχής από το ταμπλώ του Χ.Α. Αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Πειραιώς και ΕΥΑΘ, την Τετάρτη οι Εθνική, Premia Properties και Cenergy και την Πέμπτη η TITC, πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Στο εξωτερικό δεσπόζει την Τετάρτη η τακτική συνεδρίαση της FED και η ανακοίνωση για τα επιτόκια (21.00) καθώς και την προοπτική της χρονιάς (21.30). Παρόμοιες συνεδριάσεις έχουν και οι BoE και BoJ, για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική τους. Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο το triple witching Μαρτίου στην Αγορά Παραγώγων, στις τελικές δημοπρασίες αναμένεται το rebalancing του FTSE Russell με Ελληνικό ενδιαφέρον (προσθήκες Autohellas και Quest Holdings στα Small Caps και Τράπεζα Αττικής, Ιντεάλ Συμμετοχών και Space στα Micro Caps), ενώ το βράδυ η Αγορά θα περιμένει τις αποφάσεις των Moody’s και DBRS για το Ελληνικό αξιόχρεο

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Με πτώση έκλεισε η Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν βουτιά και οι συναλλασσόμενοι παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας. Επιπλέον, οι επενδυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιη την επιτοκιακή αύξηση από την Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίαση της Τετάρτης. 

Ο Νasdaq έκλεισε με μεγάλες απώλειες 2,04%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,75%. Και οι δύο δείκτες σημειώνουν πτώση για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ. Την ίδια στιγμή, ο Dow Jones έκλεισε σε στάσιμα επίπεδα, παρότι στα υψηλά της συνεδρίασης κατέγραφε άνοδο 450 μονάδες βάσης. 

«Το επενδυτικό κλίμα είναι αρνητικό. Οι επενδυτές ωστόσο εμφανίζονται απρόθυμοι για ρευστοποιήσεις όλων των θέσεών τους, επειδή ευελπιστούν ότι θα ακολουθήσει μεγάλο ράλι», σημειώνει ο Τομ Μάρτιν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Globalt Investments.

Οι μετοχές υποχώρησαν από τη στιγμή που εντάθηκαν οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο, παρότι οι δύο πλευρές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με σκοπό την εξεύρεση διπλωματικής οδού. Εν τω μεταξύ, οι οικονομικές επιπτώσεις από την επιβολή κυρώσεων θα βρεθούν στο επίκεντρο των επενδυτών τις επόμενες ημέρες, καθώς η Ρωσία θα κληθεί να αποπληρώσει κρατικά ομόλογα που λήγουν. 

Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Fed, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη. Αυτό που θα παρακολουθήσουν οι επενδυτές είναι οι νέες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την οικονομία και η καθοδήγηση που θα δώσει ως προς τις περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη αβεβαιότητα από τη γεωπολιτική ένταση. 

Στην αγορά ομολόγων, ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 2,13% και του 30ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά 12 μονάδες βάσης στο 2,47%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στα 1,0959 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται και τα δύο μέρη εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία τους. Στο μεταξύ οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους και στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed όπου αναμένεται να αποφασιστεί η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2018 και συγκεκριμένα κατά 25 μονάδες βάσης.

O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +1,2% στις 436,35 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,53% στις 7.193,47 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +2,21% στις 13.929,11 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,75% στις 6.369,94 μονάδες.

ΧΑ

Με χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών τα κέρδη Τραπεζών και ΕΕΕ οδήγησαν στο +0,35%

• Με χαμηλούς για την εποχή όγκους συναλλαγών, οι θεσμικοί μετά από μια ανοδική εβδομάδα αποτύπωσαν αρχικά διάθεση για ρίσκο αλλά τα κέρδη σε 20-25 blue chip στο πρώτο μέρος της διαπραγμάτευσης,  διατηρήθηκαν μειωμένα σε 15 στο τέλος. Ήταν ανοδική και ελαφρά ανάλογη της τάσης που κυριάρχησε στην Ευρώπη. Σήμερα όσο λειτουργούσε η Αθήνα οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν μεικτή εικόνα με τον Nasdaq σε απώλειες, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν για άνοδο. Η αιτία της μεταβαλλόμενης δυναμικής σε παγκόσμια κλίμακα ήταν αποτέλεσμα της ανησυχίας που αυξομειώνει η διάθεση για ρίσκο.  Οι περισσότερες αγορές μετοχών ενισχύθηκαν και το πετρέλαιο υποχώρησε σήμερα λόγω ελπίδων για πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας, παρόλο που οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται.

• Είχαμε υπεροχή των ανοδικών μετοχών έναντι των πτωτικών στο ταμπλό, ασθενή και επιλεκτική πίεση σε αρκετές μετοχές, το επενδυτικό κοινό δεν επέτρεψε ούτε στιγμή στον ΓΔ να επιστρέψει κάτω από το επίπεδο των 830 μονάδων. Είχε πρόσημο θετικό η αγορά μόνιμα. Την προηγούμενη έκλεισε στις 827,96 μονάδες.

• Την σταθεροποίηση των κερδών υποστήριξαν κυρίως τα 6 από τα 15 ανοδικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο κέρδη από +1,5% και πάνω και βρέθηκε ανάμεσά τους ένα από τα τραπεζικά. Ήταν τα ΕΤΕ +4,09%, ΚΟΥΕΣ +2,79%, ΒΙΟ +2,21%, ΟΛΠ +1,82%, ΛΑΜΔΑ +1,72% και ΕΕΕ +1,55%. Τα υπόλοιπα 9 εμφάνισαν μεταβολές από +0,15% ως +1,44%. Στον αντίποδα με απώλειες βρέθηκαν 8 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ξεχώρισαν για την πτώση τους οι ΜΠΕΛΑ -2,61%, ΕΥΔΑΠ -2,20% και ο ΟΤΕ -1,72%. Ο τζίρος περιορίστηκε στα 63,103  από 103,671 εκατ. ευρώ.

• Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν ενιαία ανοδική με τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε άνοδο έως +2,0%. Για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο ήταν +1,99%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ήταν στο +1,49% αλλά υπολογίσιμα θετική μεταβολή είχε ο DAX στο +2,67% με τον CAC στο +2,24% ενώ η αρχική άνοδος στους δείκτες της Wall Street, με αυξημένη νευρικότητα, είχε μετουσιωθεί σε κέρδη +0,49% για τον S&P500 ενώ ο Nasdaq υποχωρούσε -0,45%. 

• Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 2,591% την προηγούμενη ανήλθε σε 2,679% έχοντας φθάσει στο 2,698% ενδοσυνεδριακά. 

Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν διάθεση για τοποθετήσεις αρχικά σε κάθε blue chip και στην συνέχεια η διάθεση αυτή αδυνάτισε αλλά συνεχίστηκε η άρνηση για πιέσεις στις περισσότερες ελληνικές μετοχές. Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 830,02) ενωρίτερα, με θετικό κλίμα για τα ΣΜΕ των δεικτών στις ΗΠΑ, επηρεάστηκε αρνητικά το κλίμα στο τελευταίο 40λεπτο, που εμφανίζονται οι θεσμικοί του δολαρίου. Ήταν μια ήπια νευρική πορεία κάτω από τις 837 και πάνω από τις 833 μονάδες. Η προσπάθεια των market makers φάνηκε πως ήταν να πλησιάσει ο ΓΔ τις 850 μονάδες και κατάφεραν να τον κρατήσουν άνω των 830. Η αγορά μετά από την εγγραφή κατώτερου στις 829,99 μονάδες (στις 17:15) έχοντας μεταβολή τότε +0,25% έκλεισε στις 830. Μετά δε την εγγραφή τιμών σε επίπεδα οριακά κάτω των 850 μονάδων στις 11:59 με κέρδη τότε +2,64%, η τάση ως τις δημοπρασίες έγινε ήπια πτωτική. Έτσι οι συναλλασσόμενοι οδήγησαν τον ΓΔ στις 833,25 στις 17:00 (+0,64%). Η υπεροχή της προσφοράς κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε στο επίπεδο των 830 μονάδων. 

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα 

Οι επενδυτές με χαμηλό τζίρο, και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 830,02 από 827,96 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,25% ή 2,06 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 63,103 από 103,671 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 0,885 από 5,218 εκατ. ευρώ, και τον ΟΤΕ αφορούσαν 484.439 ευρώ, και την ΚΟΥΕΣ 352.000 ευρώ. 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 68 από 95 την Παρασκευή και 29 από 16 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 23 από 9. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 60,576 από 60,417 δις ευρώ.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 40,6 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,25% με τον EUROSTOXX 600 στο +1,5%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα. 

Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη  +0,15% στις 1993,80 από 1990,83 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  2,97 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,77%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Η εκπνοή ανέβασε τον τζίρο και η δυναμική του FTSE25 την αισιοδοξία

Στην εβδομάδα εκπνοής σειρών στα παράγωγα καθώς εξελίσσεται η μετακύληση θέσεων οι traders φροντίζουν να δίνουν στην τρέχουσα σειρά των ΣΜΕ τιμές κοντά στην υποκείμενη αξία είτε είναι ΣΜΕ του δείκτη ή επί μετοχών. Ενώ στην τιμή των ΣΜΕ της επόμενης σειράς αποτυπώνουν τις προσδοκίες για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Το ΣΜΕ λήξης Απριλίου έκλεισε στις 1995,50 μονάδες με τον υποκείμενο δείκτη στις 1993,80 δηλαδή με προήγηση 1,50 μονάδες χονδρικά. Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Μαρτίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης σταθερά. Το άνοιγμα στις 2004,28 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 13,45 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 2,97 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2049,65 μονάδες, ήρθε στις 11:59. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 17:15 και ήταν οι 1993,80 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1993,80 από 1990,83 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,15% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 36,418 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 14/3/22. 

Για τον δείκτη των παραγώγων η αγοραία συναίνεση θεωρεί πως η εικόνα θα δικαιώσει τα short στοιχήματα σε περίπτωση συνεχόμενων κλεισιμάτων χαμηλότερα των 1930 μονάδων όπου στάθηκε ο απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων. Αν δεν αντέξει αυτή η στήριξη ο δείκτης μπορεί να φθάσει χαμηλότερα των 1870 μονάδων. Την πρώτη σημαντική αντίσταση εντοπίζουν στις 2042 μονάδες που ορίζει ο εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων και οι αμέσως επόμενες βρίσκονται στις 2144 – 2171 με βάση τις τιμές των δύο ΚΜΟ 200 ημερών απλός και εκθετικός.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μάρτιου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 589 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2044,50 μονάδες, κατώτερο τις 1998,00, με τελευταίες πράξεις στις 1998,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 1996,00 από 1991,25 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 2213 από 2210. Άλλαξαν επίσης χέρια 426 ΣΜΕ λήξης Απριλίου με ανώτερο στις 2046,00 μονάδες, κατώτερο στις 1995,50 και τελευταίες πράξεις στις 1999,00 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 1995,50 από 1992,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 759 από 758.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη υποχώρησε το ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Μαρτίου άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο με τιμή εξάσκησης από τις 2000 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 7 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Μαρτίου διακινήθηκαν 54 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 1925 και στις 2000 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Απριλίου ο όγκος ήταν 5 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 1950 μονάδες.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Παρασκευής 11/3 στις 561,23 μονάδες με μεταβολή +5,04%. Χθες, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 567,70 μονάδων (+1,15%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 567,70 (+1,15%), και ανώτερο τις 597,72 (+6,50%) έκλεισε στις 569,67 με μεταβολή +1,50%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 32,232 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+0,97%) απασχόλησε  12,014 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+4,09%) 7,459 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,39%) απασχόλησε 3,586 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+0,72%) απασχόλησε 9,173 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 3 συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 573,50 από 565,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 2. 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης με άνοδο στο ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 30.821 από 25.149 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 62.025 από 67.246 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,04 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 17.356 από 12.021 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 39.872 από 24.486. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 6.805 από 12.167 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 22.254 από 23.598 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 2,85 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 3.903 από 3801 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 9713 από 6891.

Της ΕΥΡΩΒ με 14.391 από 12.548 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 19.948 από 31.610 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,920 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 11.810 από 3352 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και έγιναν 12.708 από 4.132 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 4.526 από 5.134 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 22.131 από 23.687 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,29 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 2.819 από 1549 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 8.385 από 6.015.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 11247 ΣΜΕ της ΜΙΓ  λήξης Μαρτίου και τα 11.168 για την επόμενη σειρά, τα 2260 ΣΜΕ της ΑΔΜΗΕ λήξης Μαρτίου και τα 2286 ΣΜΕ λήξης ΑΔΜΗΕ, και τα 1845 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Μαρτίου με 1618 λήξης Ιουνίου. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν χαμηλό αφορούσε τα 975 συμβόλαια για ΕΛΠΕ, και τα 10 για ΕΕΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

Περίοδοι σαν αυτή, οδηγούν πολλούς επενδυτές σε κινήσεις πανικού αγορών και πωλήσεων, ενώ ο χρόνος, η στρατηγική και η σωστή ρευστότητα είναι απαραίτητα συστατικά για την μεγιστοποίηση των αποδόσεων. Μην ξεχνάμε πως ακόμα δεν έχουμε δεδομένα, σε σχέση με την διάρκεια του πολέμου, με τις κυρώσεις ακόμα να μην έχουν δείξει τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν και στις δύο Πλευρές. 

Η λογική λέει ότι ο Πούτιν θα λήξει σχετικά σύντομα “το έργο”, μιας και είναι δύσκολο να αντέξει για μεγάλο διάστημα και το κόστος των επιχειρήσεων, αλλά και το οικονομικό κόστος από τις κυρώσεις. Από την άλλη, σίγουρα κερδίζει από τις τιμές του Πετρελαίου και του Αερίου, μιας και οι πληρωμές εκ μέρους της Ευρώπης συνεχίζονται απρόσκοπτα αν και είναι δύσκολο από την στιγμή που η ζήτηση πέσει, να συνεχιστούν οι υψηλές πτήσεις. Άλλωστε ήδη η τιμή του Φυσικού Αερίου, με συνοπτικές διαδικασίες, έχει χάσει πάνω από το 50% από τα πρόσφατα υψηλά. Σε κάθε περίπτωση, η σύρραξη “ταρακούνησε την Ευρώπη από την ύπνο της” παίρνοντας αποφάσεις που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε, ενώ είναι δεδομένο ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να απεξαρτηθεί ενεργειακά από την Ρωσία.

Οι ΑΠΕ φαίνεται να βγαίνουν ωφελημένες, με την ΔΕΗ να είναι και η Εταιρεία που θα έχει της μερίδα του λέοντος στο κομμάτι νέων έργων. Η επόμενη απορία είναι σε τι μέγεθος μπορεί να επηρεαστεί η Ελληνική Οικονομία από την πόλεμο. Στην “βαριά μας” Βιομηχανία, αυτή του Τουρισμού, τα απόλυτα νούμερα δείχνουν ότι δεν επηρεάζονται σημαντικά από την μη έλευση Ρώσων τουριστών, παρόλα αυτά δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε αν μέχρι τότε, η κατάσταση έχει σταματήσει να επηρεάζει τις μετακινήσεις.

Τεχνικά τώρα σε πρώτη φάση, χρειαζόμαστε κλεισίματα πάνω από τα υψηλά της Παρασκευής, για να μπορέσουμε να ανακόψουμε την επιθετική πτωτική τάση σε ημερήσια γραφήματα. Πολύ σημαντικό είναι η διάρκεια της πτωτική κίνησης, μιας και μία σύντομη επαναφορά των τιμών, θα βοηθήσει την εικόνα. Αντιθέτως μία μεγάλη χρονική καθίζηση, θα βαρύνει πολύ την Αγορά. Να θυμίσουμε πως αν ο Μάρτιος κλείσει πάνω από τις 854 μονάδες, θα διασωθεί και το μηνιαίο αγοραστικό σήμα μας. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται κάποιες συνεδριάσεις ακόμα για να δούμε μία καλύτερη τεχνική εικόνα. Μπορεί η πτώση του ΓΔ να φαντάζει τεράστια, παρόλα αυτά τα στατιστικά δείχνουν πως η Ελληνική Αγορά συνεχίζει να έχει αντοχές.

Μην ξεχνάμε πως ο μήνας θα δώσει την πρώτη μείωση επιτοκίων στην Αμερική, ανοίγοντας έναν Παγκόσμιο ανοδικό κύκλο στα επιτόκια. Το δύσκολο θα είναι να δούμε πόσες αυξήσεις και πόσος χρόνος θα χρειαστεί να αναχαιτιστεί ο μεγάλος πληθωρισμός, που επηρεάζει σημαντικά τις Οικονομίες. Η Ελλάδα, για πολλούς λόγους, συνεχίζει και έχει καλύτερη εικόνα από πλευράς ανάπτυξης, παρόλα αυτά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τερματιστεί ο πόλεμος.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές ήταν στο κόκκινο σήμερα Τρίτη 15/3, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 στην Κίνα έπληξαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών που ήδη ανησυχούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ σε τρία χρόνια, που θα μπορούσε να έρθει αυτή την εβδομάδα.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε αρχικά κατά -1,91%, με επικεφαλής τις κινεζικές μετοχές. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει πάνω από 9% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα.

Στις 8:50 

Ο ιαπωνικός Nikkei κέρδιζε +0,15%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε πτώση -0,73%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε -0,91% χαμηλότερα 

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ με εξάντληση στις αρχικές πιέσεις  βρέθηκε στο -6,37% 

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε πτώση  -4,83%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -2,89% και ήταν στις 531,52 μονάδες 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα