Honda: Πρόβλεψη γα 62% χαμηλότερα κέρδη

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008 09:00
UPD:09:43
REUTERS/MICHAEL CARONNA

Στην προς τα κάτω αναθεώρηση των κερδών της για το σύνολο της χρήσης κατά 62% προχώρησε η Honda Motor, η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, καθώς το γιέν αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών έναντι του δολαρίου ενώ οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη κατακρημνίστηκαν.

Η εταιρεία εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη της θα διαμορφωθούν στα 185 δισ. γιέν (2,08 δισ. δολ.) τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου από 485 δισ. γιέν που προέβλεπε προηγουμένως, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση στο Τόκιο. Τα λειτουργικά κέρδη ενδέχεται να διαμορφωθούν στα 180 δισ. γιέν έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 550 δισ. γιέν.

Η Honda ενδέχεται να ανακοινώσει λειτουργικές ζημίες το εξάμηνο για πρώτη φορά σε τουλάχιστον 11 χρόνια, καθώς η παγκόσμια ύφεση μειώνει τις πωλήσεις στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρώπη. Η ισχυροποίηση του γιέν κατά 26% έναντι του δολαρίου και 30% έναντι του ευρώ φέτος περιόρισε τα κέρδη της Honda, αναγκάζοντάς την να μειώσει θέσεις εργασίας και να αποσυρθεί από τη Φόρμουλα 1 για να μειώσει το κόστος.

Η άνοδος σε κάθε ένα γιέν έναντι του δολαρίου και του ευρώ μειώνει τα ετήσια λειτουργικά κέρδη της Honda κατά 18 δισ. γιέν και 3 δισ. γιέν αντιστοίχως.

Οι μετοχές της Honda μειώθηκαν κατά 4,2% στα 1.891 γιέν στις 3 μ.μ. κατά το τέλος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου του Τόκιο. Οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει 50% φέτος έναντι 44% υποχώρησης του δείκτη Nikkei 225.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα