Ανοδικά το πετρέλαιο εν αναμονή της απόφασης του ΟΠΕΚ

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008 12:36

¶νοδο άνω του ενός δολαρίου καταγράφουν οι τιμές του «μαύρου χρυσού», λίγο προτού ανακοινώσει ο ΟΠΕΚ μια μεγάλη – όπως όλα δείχνουν – μείωση της παραγωγής του, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτώση των τιμών.

Στην αύξηση των τιμών πετρελαίου συμβάλλει επίσης η εξασθένηση του δολαρίου καθώς και η μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Λίγο προτού ξεκινήσει σήμερα η σύνοδος του ΟΠΕΚ, οι υπουργοί Πετρελαίου των κρατών – μελών εμφανίστηκαν να συμφωνούν σε μια ιστορική μείωση της παραγωγής κατά δύο εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στις 12:00 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού στα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου ενισχυόταν κατά 1,10 δολάρια στα 44,70 δολάρια το βαρέλι. Χθες, είχε υποχωρήσει έως και στα 42,56 δολάρια.

Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent για παράδοση τον Φεβρουάριο διαμορφωνόταν στα 47,95 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 1,30 δολάρια.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν υποχωρήσει περισσότερα από 100 δολάρια από τα ιστορικά υψηλά του Ιουλίου, όταν είχαν ξεπεράσει τα 147 δολάρια το βαρέλι, λόγω των ανησυχιών για μείωση της ζήτησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα