Γερμανία: Μείωση του ΑΕΠ έως 3% προβλέπει για το 2009 το Υπ. Οικονομικών

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008 13:44

Η συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ το 2009 θα είναι της τάξεως του 0 έως -3%, δήλωσε σήμερα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας Βάλτερ Οτρεμπα.

Όπως διευκρίνισε, πάντως, δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής καμία απόφαση για αναθεώρηση των επίσημων προβλέψεων της γερμανικής κυβέρνησης.

Επισήμως, το Βερολίνο εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί την επόμενη χρονιά κατά 0,2% για το 2009. Ωστόσο, όπως προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Πιρ Στάινμπρουκ, το ΑΕΠ στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης πιθανόν να υποχωρήσει έως και 1%.

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός βουλευτής Ότε Φρίκε, υπεύθυνος για θέματα προϋπολογισμού του κόμματος FDP, προειδοποίησε ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας κινδυνεύει να επιδεινωθεί την επόμενη χρονιά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, χωρίς μάλιστα να ληφθεί υπόψη και το επόμενο «πακέτο μέτρων» που αναμένεται να εξαγγείλει η γερμανίδα καγκελάριος μέσα στον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 2009, το ύψος των νέων χρεών θα φτάσει τα 30 διΣ. ευρώ, έναντι 18,5 δισ. ευρώ που είχε αρχικά προβλεφθεί, ανέφερε ο Φρίκε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times Deutschland. Η πρόβλεψη των 18,5 δισ. ευρώ έχει ήδη αναιρεθεί εκ των πραγμάτων, καθώς βάσει δικαστικής απόφασης, οι φορολογικές αρχές της χώρας υποχρεούνται να επιστρέψουν 3 δισ. ευρώ στους γερμανούς φορολογούμενους, γεγονός που ήδη ανεβάζει το προβλεπόμενο έλλειμμα στα 21 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση που το Βερολίνο παρουσιάσει και δεύτερο σχέδιο στήριξης της οικονομίας τον Ιανουάριο, όπως ανέφερε χθες η γερμανίδα καγκελάριος, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα