- Με μικρά κέρδη περίπου +0,10% τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street και θετική εικόνα των ΣΜΕ επί των DAX και FTSE100 στις 8:15 δική μας ώρα υπογραμμίζεται η τάση για ανάκτηση απωλειών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά
- Οι ασιατικές μετοχές επέκτειναν την παγκόσμια κάθοδο των μετοχικών αξιών σήμερα Παρασκευή 11/3, μετά τον υψηλότερο πληθωρισμό των ΗΠΑ σε βάθος τεσσάρων δεκαετιών και μια επιθετική Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αυτά ενίσχυσαν τις προσδοκίες για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, επιβαρύνοντας το κλίμα που είχε ήδη επιδεινωθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Stoxx 600 υποχώρησε χθες, -1,69%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -1,27%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -2,93% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -2,83%. Ο Dow Jones είχε πτώση -0,34%, ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες -0,43% και ο Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,95%.
- Η διάθεση για ανάληψη κινδύνων υποχώρησε ευρύτερα, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για ταχύτερη αυστηροποίηση των νομισματικών συνθηκών μετά τα στοιχεία της Πέμπτης που έδειξαν ετήσιο άλμα 7,9% στις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 40 ετών.
- Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας θα ωθήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο καθώς ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων. Η Goldman Sachs υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την αύξηση του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των ΗΠΑ για το 2022 σε +1,75% από +2,0% προηγουμένως.
- Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα σταματήσει την αγορά ομολόγων το τρίτο τρίμηνο, ανοίγοντας την πόρτα για αυξήσεις επιτοκίων, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός αντισταθμίζει τις ανησυχίες για το πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
- Ο δείκτης δολαρίου (DXY) παρέμεινε σταθερός στις 98,491, κάτω από το υψηλό πάνω από 1-1/2 έτους των 99,418 που σημειώθηκε τη Δευτέρα.
- Οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 803,47 μονάδες την Πέμπτη, με μεταβολή -2,37%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 107,290 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 13,116 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -2,58% στις 1923,46 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -1,66%.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Είναι για όλους τελικά δύσκολη η πρόβλεψη για την έξοδο της ευρωζώνης από τους βάλτους ενός παρατεταμένου πολέμου από τους οικονομολόγους των ισχυρών Κεντρικών Τραπεζών ως τους ιδιώτες επενδυτές σε κάθε χρηματιστήριο του πλανήτη. Αλλά και οι εγχώριοι παράγοντες δεν μπορούν να δώσουν μια σταθερότητα στις προσδοκίες τους. Οι εγχώριοι αναλυτές δεν θεωρούν τις αποφάσεις της ΕΚΤ σαν κυρίαρχο άξονα των επενδυτικών κριτηρίων, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Euroxx Sec. “Η προσοχή των επενδυτών θα παραμείνει εστιασμένη στις εξελίξεις αναφορικά με την γεωπολιτική ένταση, αλλά και στην κίνηση των τιμών στα Εμπορεύματα”. Ενώ από την Piraeus Sec. ανέφεραν: “Ελκυστικές οι αποτιμήσεις, αν και το ανοδικό περιθώριο είναι περιορισμένο, λόγω της συνέχισης της Ουκρανικής κρίσης και τις επιπτώσεις που έχει το ενεργειακό κόστος στην Παγκόσμια Οικονομία. Η Eurobank ξεκινάει τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των Τραπεζών σήμερα και περιμένουμε καλά αποτελέσματα”.
Στον πληθωρισμό και τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών εστιάζει η Leon Depolas Sec.: “Σε πρώτη φάση οι Αγορές δείχνουν να βρίσκουν ένα σημείο ισορροπίας, έως ότου φανεί φως στο τούνελ των εξελίξεων. Στο μεσοδιάστημα βαρύτητα θα δοθεί στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ σήμερα και της FED την ερχόμενη Τετάρτη. Επιπλέον σήμερα είχαμε, μεταξύ άλλων και την μέτρηση για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα. Στο εσωτερικό, μετά το τέλος της συνεδρίασης δημοσιεύονται και τα εταιρικά αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου της Eurobank”.
Ενώ ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης ειδοποιεί : “Σε γεωστρατηγικό επίπεδο, οι Εισαγωγείς Πετρελαίου, Σιδηρομεταλλευμάτων, Άνθρακα και Σιτηρών "πληρώνουν", σε μεγάλο βαθμό, οι ίδιοι τις επιβληθείσες στη Ρωσία κυρώσεις μέσω υψηλότερων τιμών και ελλείψεων στην Εφοδιαστική Αλυσίδα. Η αυξημένη μεταβλητότητα προσφέρει ευκαιρίες, αλλά προαπαιτεί αυστηρότερη διαχείριση ρίσκου και άρα φέρνει προκλήσεις για τα, ως επί το πλείστον, ‘άτακτα’ retail χαρτοφυλάκια”.
Στην Αθήνα χθες, το αρχικό κέφι διατηρήθηκε περισσότερο και μάλιστα εν μέσω απωλειών της τάξης του -2% στις αγορές της ευρωζώνης. Λίγα λεπτά πριν τις 12:00 κάποιοι, ηρωικά φερόμενοι, επέτρεπαν στον ΓΔ να γράφει κέρδη +0,7%. Από τις 11:54 όμως, αυτός εγκατέλειψε τις 828 μονάδες.
Μετά από 45 λεπτά οι 828 αντικαταστάθηκαν από τις 804,5 και ξεκίνησε μια πλάγια κίνηση, ανάμεσα στις 803,6 (το χαμηλό πρώτου μέρους από τις 13:15 που επαναλήφθηκε μετά τη Λαγκάρντ στις 15:53 ) και τις 809,4. Στο τετράωρο ο τζίρος έπιασε τα 58 εκατ. ευρώ με 4,2 αξία πακέτων, οι καθοδικές μετοχές ήταν 90 οι ανοδικές λιγότερες από 20 και η μεταβολή από -2,35% στο κατώτερο είχε μειωθεί στο -1,6%. Στις 16:05 ο τζίρος έπιασε τα 76 εκατ., υπογραμμίζοντας πως η ισορροπία στο -2% ήταν η επιλογή των θεσμικών ως την είσοδο των θεσμικών του δολαρίου. Αυτές οι εξελίξεις μας έδειξαν πως η λεπτομερής αναφορά των κλεισιμάτων στη πιθανή ζώνης συσσώρευσης γύρω από τις 780 μονάδες, που τις αχρήστεψε η εισαγόμενη διάθεση για ρίσκο της Τετάρτης, δεν θα πάει χαμένη.
Απλά, η παραμονή σε κατάσταση διαρκούς απαισιοδοξίας από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία είχε κουράσει τόσο, ώστε στην πρώτη χαραμάδα ελπίδας εκτοξεύθηκε η διάθεση για ρίσκο. Δεν υπάρχουν περιθώρια για σχετικά ακριβείς προβλέψεις σε κατάσταση πολέμου που επηρεάζει τόσο άμεσα τόσο μεγάλες οικονομικές οντότητες στον πλανήτη. Το είπε έμμεσα και η Κριστίν Λαγκάρντ. Είναι το μόνο σταθερό συμπέρασμα από την κίνηση των τιμών αυτή τη βδομάδα. Οι θεσμικοί από τις ΗΠΑ με το καλημέρα για αυτούς πάτησαν το Enter στις εντολές πώλησης. Όρισαν το κατώτερο μέρας στις 16:28 και στις 17:00 άφησαν την αγορά στις 806 μονάδες και για δεύτερη μέρα με τις δημοπρασίες του κλάδεψαν 2,5 μονάδες.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σε πτώση επέστρεψε η Wall Street μία ημέρα μετά την εντυπωσιακή της ανάκαμψη, καθώς κατέρρευσε και η νέα διπλωματική προσπάθεια επίλυσης της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της γεωπολιτικής σύγκρουσης στην παγκόσμια οικονομία.
Ο Dow Jones υποχώρησε 112,18 μονάδες με πτώση -0,34%, ο S&P 500 έκλεισε στις 4259,52 μονάδες με απώλειες -0,43% και ο Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,95%, παρασυρόμενος κυρίως από τις πιέσεις των Apple και Meta Platforms. Παρότι και οι τρεις δείκτες έκλεισαν στο «κόκκινο», μείωσαν σημαντικά τις απώλειες που κατέγραφαν στην αρχή της συνεδρίασης.
Μεγάλο «βαρίδι» αποτέλεσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι εκτινάχθηκε στο 7,9% τον Φεβρουάριο, με τις τιμές βενζίνης να κάνουν άλμα 6,6% μέσα σε ένα μόλις μήνα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για αύξηση επιτοκίων από την Federal Reverse , στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Αρχικά, όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι επενδυτές θεώρησαν προς στιγμή ότι η Fed ενδεχομένως να αυξήσει τα επιτόκιά της περισσότερο από 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα.
Από την άλλη πλευρά, η έντονη αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία ώθησε ξανά τους επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο σε ασφαλή στοιχεία ενεργητικού. Σε πτώση και η Goldman Sachs η οποία υποχώρησε 1,1% από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ρωσική αγορά, αποτελώντας την πρώτη τράπεζα της Wall Street που προβαίνει στην κίνηση αυτή. Αντίστοιχη ανακοίνωση έκανε λίγο αργότερα και η JPMorgan η μετοχή της οποίας υποχώρησε 1,2%.
«Φωτεινό σημείο» η μετοχή της Amazon.com η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε περίπου 6%, μετά την ανακοίνωσή της για split της μετοχής σε αναλογία ένα προς 20 και επαναγορά μετοχών της ύψους 10 δις δολαρίων.
ΕΥΡΩΠΗ
Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών με το ενδιαφέρον να διαμορφώνουν η συνεδρίαση της ΕΚΤ και οι εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια όπως αναμενόταν. Παράλληλα, η ΕΚΤ παρουσίασε σχέδια για ταχύτερη έξοδο από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Μεταξύ άλλων αποφάσισε να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και μετά στα 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Μάλιστα μπορεί να αποφασίσει να σταματήσουν το πρόγραμμα το τρίτο τρίμηνο. Η Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου τόνισε ότι η ΕΚΤ θα κάνει ότι χρειαστεί για να διασφαλίσει την επίτευξη των στόχων για την σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Πτωτική ήταν η εικόνα των χρηματιστηριακών δεικτών, ο Stoxx 600 υποχώρησε -1,69% στις 427,12 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -1,27% στις 7.099,09 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -2,93% στις 13.442,10 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -2,83% στις 6.207,20 μονάδες. Στα χρημαστιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ βούλιαξε -4,20% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ έχασε -1,15%.
Στην αγορά πετρελαίου, η τιμή του Brent κινήθηκε υψηλότερα +1,4% στα 112,75 δολάρια ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,7%.
ΧΑ
Η ανατροπή της πρόσφατης ανόδου πανευρωπαϊκά αιτία πτώσης κατά -2,4%
-
Με μέτριους αλλά αξιοπρεπείς όγκους συναλλαγών, οι θεσμικοί προκάλεσαν απώλειες σε 21-24 blue chip στο μεγαλύτερο διάστημα της διαπραγμάτευσης, που έγιναν 23 στο τέλος, μετά από ξαφνική εκτίναξη την προηγούμενη αποτυπώνοντας τη μέγιστη νευρικότητα στη διάθεση για ρίσκο. Ήταν ανάλογη δυναμική, αν και με καθυστέρηση μιας περίπου ώρας, με την σταθερή τάση ρευστοποίησης μετοχικών αξιών που κυριάρχησε στην Ευρώπη. Σήμερα οι αγορές στις ΗΠΑ έχουν επίσης πτωτική εικόνα όπως ειδοποίησαν για αυτό τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street. Η αιτία της καθοδικής δυναμικής σε παγκόσμια κλίμακα ήταν αποτέλεσμα της διάθεσης των θεσμικών, όταν έμαθαν πως η συνάντηση Ρωσίας Ουκρανίας στο υψηλότερο επίπεδο μετά την κήρυξη του πολέμου τελείωσε χωρίς να υπάρξει η παραμικρή πρόοδος.
-
Είχαμε υπεροχή των πτωτικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, ασθενή και επιλεκτική ζήτηση σε ελάχιστες δεικτοβαρείς μετοχές από το 90λεπτο, το επενδυτικό κοινό δεν επέτρεψε ούτε στιγμή στον ΓΔ να επιστρέψει πάνω από το επίπεδο των 828,8 μονάδων. Είχε πρόσημο θετικό αρχικά αλλά αφού άλλαξε πρόσημο ο ΓΔ επτά φορές πέρασε σε αρνητικό πεδίο μετά τις 12:13 μόνιμα. Την προηγούμενη έκλεισε στις 822,97 μονάδες.
-
Την σταθεροποίηση των απωλειών στην αγορά υποστήριξαν κυρίως τα 5 από τα 23 πτωτικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο απώλειες από -4% και πάνω και βρέθηκαν ανάμεσά τους πολλά από τα τραπεζικά. Ήταν τα ΕΤΕ -6,46%, ΠΕΙΡ -5,35%, ΑΛΦΑ -5,21%, ΕΛΠΕ -4,41%, και ΑΡΑΙΓ -4,20%. Τα υπόλοιπα 18 εμφάνισαν μεταβολές από -0,17% ως -3,93%. Στον αντίποδα με κέρδη βρέθηκαν ΟΤΕ +0,19% και ΤΕΝΕΡΓ +0,15%. Ο τζίρος ανήλθε στα 107,290 από 111,663 εκατ. ευρώ.
-
Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν ενιαία πτωτική με τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε κάθοδο έως -2,9%. Για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο ήταν -2,97%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ήταν στο -0,30% αλλά υπολογίσιμα θετική μεταβολή είχε ο DAX στο -2,03% με τον CAC στο -1,93% ενώ η αρχική πτώση στους δείκτες της Wall Street, με αυξημένη νευρικότητα, είχε μετουσιωθεί σε απώλειες -0,58% για τον S&P500 ενώ ο Dow υποχωρούσε -0,49%.
-
Σήμερα μέρα της ΕΚΤ ενισχύθηκε η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 2,379% την προηγούμενη ανήλθε σε 2,531% έχοντας φθάσει στο 2,551% ενδοσυνεδριακά.
Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν σταθερή στάση ρευστοποίησης θέσεων μετά τις 12:00 σε κάθε τραπεζικό blue chip και παντελή απουσία για τοποθετήσεις στις περισσότερες ελληνικές μετοχές. Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 803,47) ενωρίτερα, με αρνητικό κλίμα για τα ΣΜΕ των δεικτών στις ΗΠΑ, επηρεάστηκε αρνητικά το τελευταίο 60λεπτο, που εμφανίζονται οι θεσμικοί του δολαρίου. Ήταν μια ήπια νευρική πορεία κάτω από τις 807 και πάνω από τις 802,3 μονάδες. Η προσπάθεια των market makers φάνηκε πως ήταν να περάσει ο ΓΔ πάνω από τις 805 μονάδες και κατάφεραν να τον κρατήσουν άνω των 800. Η αγορά μετά από την εγγραφή κατώτερου στις 802,29 μονάδες (στις 16:28) έχοντας μεταβολή τότε -2,51% κινήθηκε κατόπιν ανοδικά. Μετά δε την επιστροφή στα επίπεδα των 805 μονάδων η τάση στις δημοπρασίες έγινε πτωτική. Έτσι οι συναλλασσόμενοι οδήγησαν τον ΓΔ στις 805,99 στις 17:00 (-2,06%). Η υπεροχή της προσφοράς κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε στο επίπεδο των 803,5 μονάδων.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με αξιόλογο τζίρο, και αξιόλογης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 803,47 από 822,97 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -2,37% ή 19,50 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 107,290 από 111,663 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 13,116 από 9,334 ευρώ, και τον ΟΤΕ αφορούσαν 6,898 εκατ. ευρώ, την ΕΥΡΩΒ 4,463 εκατ. ευρώ, την ΕΤΕ 1,209 εκατ. ευρώ, και την ΜΠΕΛΑ 545.867 ευρώ.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 16 από 100 την Τετάρτη και 91 από 10 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 18 από 13. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 58,655 από 59,952 δις ευρώ.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 4,4 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -2,37% με τον EUROSTOXX 600 στο -1,1%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -2,58% στις 1923,46 από 1974,39 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 50,93 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -1,66%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η διακριτική μετακύληση θέσεων στα ΣΜΕ επί μετοχών ανεβάζει το τζίρο
Η επόμενη εβδομάδα είναι εκείνη που στο τέλος της ολοκληρώνουν το βίο τους τα ΣΜΕ λήξης Μαρτίου σε κάθε τύπο παράγωγου προϊόντος. Αλλά οι επενδυτές ενδιαφέρονται κύρια για τη μετακύληση θέσεων στα ΣΜΕ των μετοχών από τη σειρά Μαρτίου στην επόμενη που εκπνέει τον Ιούνιο. Τα χαμηλά επίπεδα που προκλήθηκαν από ασύμμετρες πιέσεις στην τρέχουσα εβδομάδα συνέβαλλαν στην εκτίναξη των όγκων στα συμβόλαια λήξης Ιουνίου.
Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μετά από σκαμπανεβάσματα στα πρώτα 90 λεπτά. Το άνοιγμα στις 1911,64 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 6,34 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 50,93 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 1988,38 μονάδες, ήρθε στις 11:15. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:15 και ήταν οι 1919,14 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1923,46 από 1974,39 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -2,58% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 20,774 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 10/3/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μάρτιου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1060 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1987,00 μονάδες, κατώτερο τις 1916,50, με τελευταίες πράξεις στις 1924,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 1928,50 από 1987,25 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 2185 από 2324. Άλλαξαν επίσης χέρια 135 ΣΜΕ λήξης Απριλίου με ανώτερο στις 1987,00 μονάδες, κατώτερο στις 1915,50 και τελευταίες πράξεις στις 1926,00 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 1927,00 από 1985,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 364 από 342.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εξατμίστηκε ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Μαρτίου άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο με τιμή εξάσκησης στις 1900 μονάδες. Για την επόμενη σειρά λήξης Απριλίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Μαρτίου διακινήθηκαν 4 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 1900 και τις 1950 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Απριλίου ο όγκος ήταν ανύπαρκτος.
Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Τετάρτης στις 558,74 με μεταβολή +7,91%. Χθες Πέμπτη 10/3, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 526,78 μονάδων (-5,72%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 559,27 (+0,09%), και ανώτερο τις 562,48 (+0,67%) έκλεισε στις 534,28 με μεταβολή -4,38%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 52,618 από 44,327 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-5,21%) απασχόλησε 13,346 από 14,760 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-6,46%) 18,357 από 9,282 εκατ., η ΠΕΙΡ (-5,35%) απασχόλησε 3,840 από 6,198 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-1,54%) απασχόλησε 3,840 από 11,342 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Για τον ΔΤΡ, η αγοραία συναίνεση εντοπίζει αντιστάσεις στις 573 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων), στις 580 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), και στις 585 – 591 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Αλλά αν χαθεί η στήριξη στις 490 μονάδες, θα ανοίξει ο δρόμος για υποχώρηση τουλάχιστον ως τις 430 – 400 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 537,75 από 562,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 2.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης με άνοδο στο ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 19.818 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 66.640 από 67.572 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,02 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 5.276 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 16.822 από 12.961.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 15820 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 22.071 από 25.719 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 2,69 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 2420 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 3937 από 2759.
Της ΕΥΡΩΒ με 13.087 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 37.291 από 45.176 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,834 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 1260 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και έγιναν 3.743 από 2.759 τα ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 6.865 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 26.188 από 28.752 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,21 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 735 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 4.979 από 4.825.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 2186 ΣΜΕ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ λήξης Ιουνίου, τα 1379 ΣΜΕ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ λήξης Μαρτίου, και τα 1011 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Μαρτίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν αυξημένο αφορούσε τα 4.801 συμβόλαια για ΠΕΙΡ, τα 3000 για TITC, τα 2.000 για ΑΔΜΗΕ, και τα 65 για ΕΕΕ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης
Οι λογιστικές απώλειες που έχει προκαλέσει το πρόσφατο ‘bear market’ ομολόγων, λόγω πληθωρισμού και μετοχών (με την εξαίρεση των Ενεργειακών Κολοσσών κυρίως) λόγω πληθωρισμού και γεωπολιτικών, μειώνει τη ρευστότητα του Επενδυτικού Οικοσυστήματος.
Κανείς δεν θέλει να μείνει με τον "μουτζούρη στο χέρι" σε περίπτωση που η πολυετής "άνεση" με την οποία οι Αγορές έγραφαν νέα υψηλά έχει ολοκληρωθεί και περνούμε πλέον από τη φάση του “buy the dip”, στη φάση των “margin calls”, των “stop-outs” και της εσωστρέφειας.
Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται ότι η οποιαδήποτε συζήτηση αντίστροφης της τάσης του Γενικού Δείκτη μοιάζει πρόωρη. Παράλληλα, οι απευθείας "Δυτικές" επενδύσεις σε Ρωσικά άυλα και εμπράγματα στοιχεία ενεργητικού, έχουν ανυπολόγιστη ονομαστική αξία, αλλά είναι ουσιαστικά "παγωμένες".
Σε γεωστρατηγικό επίπεδο, οι Εισαγωγείς Πετρελαίου, Σιδηρομεταλλευμάτων, Άνθρακα και Σιτηρών "πληρώνουν", σε μεγάλο βαθμό, οι ίδιοι τις επιβληθείσες στη Ρωσία κυρώσεις μέσω υψηλότερων τιμών και ελλείψεων στην Εφοδιαστική Αλυσίδα.
Η αυξημένη μεταβλητότητα προσφέρει ευκαιρίες, αλλά προαπαιτεί αυστηρότερη διαχείριση ρίσκου και άρα φέρνει προκλήσεις για τα, ως επί το πλείστον, ‘άτακτα’ retail χαρτοφυλάκια.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές επέκτειναν την παγκόσμια κάθοδο των μετοχικών αξιών σήμερα Παρασκευή 11/3. Οι πωλητές κατέκλυσαν τις κινεζικές αγορές μετοχών μετά την πτώση των κινεζικών μετοχών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Την προκάλεσε η αναφορά των πρώτων κινεζικών εταιρειών που ενδέχεται να διαγραφούν από το χρηματιστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το φρόνημα των επενδυτών δεν βοηθήθηκε επίσης αφού οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας την Πέμπτη έφεραν μικρή ανάπαυλα στη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.
Στις 8:30
Ο ιαπωνικός Nikkei έχανε -2,05%
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε πτώση -0,94%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε -0,73% χαμηλότερα
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ με εξάντληση στις αρχικές πιέσεις βρέθηκε στο -1,66% ψηλότερα από το -3,5% στο πρώτο μέρος
Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε κέρδη +0,15%
Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -1,32% και ήταν στις 562,91 μονάδες