Σκληρή πολιτική στο φάρμακο ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας 

Διαπραγματεύσεις με μεγάλες εκπτώσεις και μείωση της σπατάλης ζήτησε από τη φαρμακοβιομηχανία
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 08:37
UPD:08:39
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]

Διαπραγμάτευση για κάθε φάρμακο που θα μπαίνει στα νοσοκομεία, κατά την οποία το υπουργείο θα ζητά από τις εταιρείες «γενναίες» εκπτώσεις, αλλιώς θα γίνει ανατιμολόγηση χωρίς τον κόφτη του 7%, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην ομιλία του στην κοπή της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Όπως εξήγησε στους παρευρισκόμενους αν τα μέτρα που πάρθηκαν και αφορούν τη φαρμακοβιομηχανία. δεν αποδώσουν, τότε υπάρχουν επιπλέον μέτρα τα οποία θα παρθούν.

Πρώτο από όλα είναι ο τρόπος διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα, ο οποίος θα αλλάξει. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι η υπουργική απόφαση πλέον έχει υπογραφεί, θα γίνει ΦΕΚ και θα υπάρχουν κάποιοι όροι στις διαπραγματεύσεις που θα συνδέονται. 

Συγκεκριμένα, όσες εταιρείες μπαίνουν στις διαπραγματεύσεις, θα προσκομίζουν τη χαμηλότερη τιμή του φαρμάκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να τη γνωρίζει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Δεν θα είναι  σημείο αναφοράς, αλλά θα θέλει το υπουργείο να ξέρει ποια είναι η χαμηλότερη τιμή. «Βγάζετε τιμή με το μέσο όρο της Ευρωζώνης, στις δύο χαμηλότερες χώρες, αλλά όταν θα διαπραγματεύεστε θα ξέρουμε ποια είναι  η χαμηλότερη τιμή και αντιστοίχως θα ξέρουμε και την κατανάλωση που υπάρχει ανά 100.000 κατοίκους» σημείωσε ο υπουργός Υγείας. 

Η εντολή που θα πάρει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, είναι  μέσα στο επόμενο δίμηνο μέχρι τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου να τρέξουν όλες οι διαπραγματεύσεις για τα φάρμακα και να  έχουν αποτέλεσμα έτσι ώστε να γνωρίζει το υπουργείο τις πραγματικές εκπτώσεις που μπορούν να δώσουν όλες οι εταιρείες όπως κάνουν και σε άλλες χώρες.

 

Το αν θα μείνει κόφτης ή όχι θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις 

«Είναι  κεντρική απόφαση του Υπουργείου οι διαπραγματεύσεις να δουλέψουν. Εάν δεν δουλέψουν οι διαπραγματεύσεις θα ενεργοποιηθούν τα δύο μέτρα τα οποία ήδη ψηφίσαμε από το Νοέμβριο και για τα οποία ήδη έχω δώσει εντολή και στον ΕΟΦ και στο ΕΟΠΥΥ να τα επεξεργάζονται για να είμαστε έτοιμοι. Δηλαδή, η ανατιμολόγηση των φαρμάκων θα γίνει πριν το Νοέμβριο μέσα στο καλοκαίρι και εξετάζουμε το σενάριο της ανατιμολόγησης χωρίς τον κόφτη του 7%» εξήγησε ο υπουργός συμπληρώνοντας. «Αυτή τη στιγμή παραδώσαμε μια τιμολόγηση που είχε αναφορά στον  “μέσο όρο τριών χωρών της ευρωζώνης χωρίς κόφτη”, αυτοί που υποτίθεται ότι πιέζουν τη φαρμακοβιομηχανία νομοθέτησαν πλαίσιο τιμής βάσει του μέσου όρου δύο χωρών με τις χαμηλότερες τιμές, με κόφτη 7%. Δεν είναι στις προθέσεις μας να το αλλάξουμε αυτό.  Εάν όμως δεν πετύχουν οι διαπραγματεύσεις θα αλλάξει. Θα γυρίσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα καταργηθεί και το 7%».  

Επιπλέον, ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τον ΕΟΠΥΥ και από τον ΕΟΦ να  επεξεργαστούν και τα σενάρια των κλειστών προϋπολογισμών ανά κατηγορία φαρμάκων. 

Όπως εξήγησε ο υπουργός, τα μέτρα παίρνονται με τον υπάρχον προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία. Αν κάποια στιγμή αυτός ο προϋπολογισμός αυξηθεί θα το διαχειριστούν αλλιώς τότε, Τώρα το budget είναι συγκεκριμένο οπότε, όποια εταιρεία θέλει να κυκλοφορεί τα φάρμακα της στα νοσοκομεία και δεν θέλει να έχει claw back θα πρέπει να πάει στη διαπραγμάτευση και δώσει εκπτώσεις. 

 

Ξέφυγε ήδη η δαπάνη Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη είναι εντοπιστεί σπατάλες σε κάποιες κατηγορίες θεραπειών. «Παρόλο λοιπόν που είπαμε ότι θα βγουν κατηγορίες από τη θετική λίστα να πάνε την αρνητική, παρόλο που είπαμε ότι θα λειτουργήσουμε με πολύ κλειστό προϋπολογισμό οι συγκεκριμένες κατηγορίες τον Ιανουάριο ήταν σαν να μην κατάλαβε κανένας τίποτα. Διότι κάποιες κατηγορίες έχουν εξαντλήσει αυτή τη στιγμή το budget όλης της χρονιάς με τους δυο πρώτους μήνες του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Και θα είμαστε κάθετοι εκεί πέρα» τόνισε.

Σε αυτό τα πλαίσιο, σκευάσματα μαγνησίου, ασβεστίου, βιταμίνης D, σίδηρου θα βγουν από τη θετική λίστα και θα πάνε στην αρνητική λίστα και θα πάνε στην αρνητική λίστα οπότε δεν θα αποζημιώνονται «Αν προλάβουμε από 1η Απριλίου με πολύ μικρό κλειστό προϋπολογισμό για το τρίμηνο το οποίο θα έχει τρέξει. Και θα υπάρξουν και κάποια άλλα από αυτά τα οποία θα μείνουν στη θετική λίστα με πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες και με πολύ μικρό budget» συμπλήρωσε. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, η συνολική δαπάνη βιταμίνης D, σιδήρου, ασβεστίου και μαγνησίου των 120 εκατομμυρίων ευρώ δεν θα απασχολεί το δημόσιο για πάνω από 20, 25 βαριά 30 εκατομμύρια. Θα υπάρξει έτσι μια εξοικονόμηση 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα τόνισε, θα γίνουν και αλλαγές όπως έχει προαναγγείλει και στο 80/20 αλλά και στο πλαίσιο της εξομοίωσης της λιανικής τιμής με την ασφαλιστική τιμή. 

 

Ο στόχος για το 2022 

Κλείνοντας, ο υπουργός Υγείας είπε ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν άμεσα και στηρίζονται στις διαπραγματεύσεις και αν αυτές δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για το υπουργείο, τότε το υπουργείο θα πάει και στις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων και στους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά κατηγορία φαρμάκων σε χρόνο νωρίτερα του Νοεμβρίου . Δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος ότι μέσα στο δίμηνο, τρίμηνο που θα υπάρξει θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις, θα υπάρξουν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. 

«Το εύκολο για τον Υπουργό Υγείας θα ήταν να σας πει να πιάσουμε το στόχο που έχουμε το 2022.  Ο στόχος που έχουμε το 2022 είναι 50 εκατομμύρια κάτω από την αύξηση δαπάνης του claw back το 2020. Εγώ έχω πετύχει θεωρητικά ως Υπουργός.  Το ζήτημα δεν είναι αυτό όμως. Το ζήτημα είναι ότι 1,5 δισεκατομμύριο claw back δεν είναι βιώσιμο.  Από την αγορά προέρχομαι και το καταλαβαίνω. Δεν είναι δυνατόν τα 850 εκατομμύρια στο retail, τα 500 εκατομμύρια, 1,65 δισεκατομμύριο κλείνει το νοσοκομειακό τα 550 εκατομμύρια στο νοσοκομειακό, τα 140 εκατομμύρια στο 1Α.  Δεν είναι δυνατόν.  Αυτό πρέπει να το μαζέψουμε». 

Όπως εξήγησε έχει να δώσει λόγο στους θεσμούς και δεν μπορεί να ζητήσει αύξηση προϋπολογισμών αν δεν υπάρχει μείωση στο claw back. 

«Δεν υπάρχει περίπτωση, το έχω πει σε όλους τους τόνους, να είμαι ο υπουργός που θα γυρίσω και θα πω ότι δεν πιάσαμε τον στόχο του Ταμείου Ανάκαμψης. Δηλαδή, για τα 250.000.000 που δίνουμε στην φαρμακοβιομηχανία, που έχουμε αναλάβει ένα κόστος αυτών των 50.000.000, δεν πρόκειται ως ηγεσία, ούτε εγώ, ούτε η Μίνα (Γκάγκα), ούτε η Ζωή (Ράπτη), να πάμε στον Πρωθυπουργό και να του πούμε, δεν πιάσαμε τον στόχο. Ο στόχος αυτός θα πιαστεί». 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα