Παρέμβαση της κυβέρνησης για φρένο στις τιμές ρεύματος ζητούν οι βιομηχανίες

Παραμένουν πάνω από τα 300 ευρώ/MWh- Οι θέσεις του ΥΠΕΝ και οι ανησυχίες των Ευρωπαίων ηλεκτροπαραγωγών
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 18:27
UPD:18:32
Eurokinissi/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]

Παρέμβαση της κυβέρνησης για τον έλεγχο των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ζητούν οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΔΕ), Αττικής-Πειραιώς (ΣΒΑΠ), Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ), Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΣΕ) και η ΕΒΙΚΕΝ που εκπροσωπεί την ενεργοβόρο βιομηχανία, κάνοντας λόγο για «αναγκαία προϋπόθεση» για τη βιωσιμότητα της ελληνικής μεταποίησης.

Οι πέντε σύνδεσμοι εκτιμούν ότι οι χονδρεμπορικές τιμές το τελευταίο διάστημα έχουν διαμορφωθεί σε «υπερβολικά επίπεδα», που επιφέρουν απροσδόκητα οφέλη στους ηλεκτροπαραγωγούς φυσικού αερίου, εντείνοντας παράλληλα το διαχρονικό πρόβλημα υψηλού κόστους των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας και υπονομεύοντας τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους. Τονίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων στήριξης της βιομηχανίας, στο πλαίσιο που καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της υπερβολικής αύξησης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, συμπεριλαμβανομένης και της φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Χαιρέτισαν παράλληλα το σχέδιο έξι σημείων του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που τίθεται στο τραπέζι των συζητήσεων των Ευρωπαίων ηγετών στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών μαζί με το σχέδιο της Κομισιόν Repower EU για απεξάρτηση-εξπρές από το ρωσικό φυσικό αέριο και τις προτάσεις των υπολοίπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την περαιτέρω στήριξη των καταναλωτών έναντι της ενεργειακής ακρίβειας.

Έμμεση παρέμβαση στο θέμα των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας και των περιθωρίων κερδών των παραγωγών ρεύματος από θερμικές μονάδες πραγματοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, από το βήμα της Βουλής.  Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «αισχροκέρδειας και υπερβολικών κερδών των παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε ότι «η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας με μερίδιο αγοράς που ξεπερνάει το 65% και δεν έχει κέρδη. Το 2021 η ΔΕΗ, με τζίρο άνω των 4 δισ. ευρώ, δεν θα βγάλει κέρδη. Γιατί όταν δουλεύουν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια ή οι φθηνότερες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειάς της, αυτό το "δήθεν" κέρδος που έχει η ΔΕΗ το επιστρέφει στους καταναλωτές της, κάνοντάς εκπτώσεις στη ρήτρα αναπροσαρμογής σε νοικοκυριά, αγρότες και επαγγελματίες. Και έτσι μέχρι τώρα η ΔΕΗ έχει διαθέσει σχεδόν 800 εκατ. ευρώ στηρίζοντας στο μέτρο του δυνατού  στους καταναλωτές».

Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών διαμορφώνεται για αύριο στα 331,25 ευρώ/MWh, παραμένοντας δηλαδή σε δυσβάσταχτα επίπεδα παρά  την μείωσή της κατά 10% σε ημερήσια βάση.

Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στις τιμές ρεύματος και της ανάκτησης των «ουρανοκατέβατων κερδών» (που δεν αποκλείουν οι Βρυξέλλες, υπό την αίρεση της τήρησης της νομοθεσίας της ΕΕ…) ανησυχεί τους ηλεκτροπαραγωγούς θερμικών μονάδων, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση της Eurelectric, όπου τονίζεται ότι «ο συνδυασμός των ρυθμιζόμενων τιμών λιανικής και της λήψης μέτρων για ανάκτηση κερδών θα μπορούσε να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική ευρωστία του κλάδου και να τον καταστήσουν λιγότερο ελκυστικό για τους επενδυτές. Ο κλάδος ηλεκτρισμού χρειάζεται την επενδυτική εμπιστοσύνη τώρα περισσότερο από ποτέ» σημειώνει ο γενικός γραμματέας της Eurelectric, Κρίστιαν Ρούμπι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα