Πρωτοβουλία Μητσοτάκη: «Σχέδιο 6 σημείων» για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου

Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2022 08:59
UPD:09:06
A- A A+

Μία νέα πρόταση για το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη φέρνει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητάει από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να εξετάσει ένα «Σχέδιο Έξι Σημείων» που συνέταξε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τη ρύθμιση της χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει ο ίδιος σε άρθρο του στο Politico: «oι ακραίες περιστάσεις απαιτούν αντισυμβατική σκέψη και έχει έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουμε αυτήν την απειλή κατά μέτωπο. Επιδιώκουμε να παρέμβουμε μόνο ως έσχατη λύση και με ένα προσωρινό σύνολο μέτρων».

Τι προτείνει για την εξισορρόπηση των αγορών: 

1. Ένα ανώτατο όριο τιμών στις στη χρηματιστηριακή τιμή TTF του φυσικού αερίου.

2. Συγκεκριμένα όρια ημερήσιας διαπραγμάτευσης στην τιμή, παρόμοια με αυτά που υπάρχουν στις αγορές μετοχών. Αυτό θα μας επιτρέψει να περιορίσουμε τη μεταβλητότητα στο εύρος διακύμανσης της TTF, εντός, για παράδειγμα, συν ή πλην 10%, εξηγεί. 

3.  Να εξεταστεί ο έκτακτος προσδιορισμός τιμής- με άλλα λόγια, τον καθορισμό σταθερής τιμής— αλλά μόνο ως αντίδραση έκτακτης ανάγκης σε δηλώσεις σχετικά με τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

4. Ανώτατο όριο κέρδους στα μεικτά περιθώρια κέρδους.  Στη χονδρική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ανώτατο όριο 5% με βάση τις ρυθμιστικές αρχές της αγοράς που παρακολουθούν το κόστος παραγωγής και τα περιουσιακά στοιχεία παραγωγής.

5.  Χρονικός περιορισμός μέσα στον οποίο θα επιτρέπεται μόνο η συναλλαγή με φυσική παράδοση, για την αποφυγή χειραγώγησης της αγοράς.

6. Ενίσχυση της ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου μέσω της σύζευξης της αγοράς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της ΕΕ και της Ασίας. Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να γίνει με την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα για φορτία LNG και, ενδεχομένως, την εισαγωγή ανώτατων ορίων στο κόστος μεταφοράς για την αποτροπή της κερδοσκοπίας.

 «Κατανοώ ότι αυτά τα σημεία αντιπροσωπεύουν σημαντικές παρεμβάσεις στην αγορά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένες και να συνοδεύονται από ξεκάθαρα καθορισμένα ερεθίσματα και επιλογές εξόδου. Έχουν σχεδιαστεί για να δώσουν στην ΕΕ μια βραχυπρόθεσμη αναστολή για να σταθεροποιήσει την αγορά φυσικού αερίου, να σταματήσει την κερδοσκοπία στην αγορά σε βάρος των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων, να αφοπλίσει το ''όπλο'' της αγοράς φυσικού αερίου λόγω γεωπολιτικής έντασης και να βρει τον χρόνο για πιο βιώσιμη μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες λύσεις», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης. 

«Επιπλέον, πρόκειται για μέτρα που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε άλλες αγορές, υπό ακραίες συνθήκες στο παρελθόν. Και το πιο σημαντικό, μπορούν να εξορθολογίσουν τις τιμές χωρίς να επιβαρύνουν τις οικονομίες μας επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ή να επηρεάσουν την παραγωγική ικανότητα ή τις αλυσίδες εφοδιασμού φυσικού αερίου», συνεχίζει, προσθέτοντας:  «Αλλά πρέπει να δράσουμε τώρα. Αυτό το πρόβλημα δεν θα εξαφανιστεί απλώς μόλις υποχωρήσει η ζήτηση για αέριο θέρμανσης. Καθώς προχωράμε στους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, θα επιμείνει στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες συνδέονται με τις τιμές του φυσικού αερίου στις αγορές χονδρικής, επιβαρύνοντας πολύ νοικοκυριά και επιχειρήσεις». 

«Αυτό το σχέδιο έχει σχεδιαστεί για να προστατεύσει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών αγορών χονδρικής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και να διασφαλίσει ότι η ΕΕ, οι πολίτες της και οι οικονομίες των χωρών μελών της δεν υποφέρουν αδικαιολόγητα σε μια ήδη δύσκολη περίοδο. Χωρίς αυτό, ο κίνδυνος για τη σταθερότητα σε ολόκληρο το μπλοκ θα αυξηθεί». καταλήγει. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή