Έρχεται ευρωομόλογο για ενέργεια - άμυνα

Η πρόταση της Κομισιόν θα συζητηθεί στις 10 και 11 Μαρτίου - Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την Ελλάδα
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2022 11:00
REUTERS/Yves Herman

Από την έντυπη έκδοση

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Ικανοποίηση προκάλεσε στην κυβέρνηση η είδηση πως η Κομισιόν επεξεργάζεται σχέδιο για κοινή έκδοση ομολόγων τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες των κρατών-μελών για την ενέργεια και την άμυνα, στον απόηχο των επιπτώσεων του Ουκρανικού.

Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στους ηγέτες των 27 κρατών-μελών, οι οποίοι συνεδριάζουν στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, στις 10 και 11 Μαρτίου, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν εργάζονται ακόμη πάνω στις τελικές λεπτομέρειες της έκδοσης, αλλά και στον προσδιορισμό του ποσού το οποίο αναμένεται να αντληθεί. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί αμέσως μετά την άτυπη σύνοδο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και η δραματική αλλαγή της στάσης της Γερμανίας, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση προγράμματος εξοπλιστικών δαπανών ύψους 100 δισ. ευρώ, που θα συνοδεύεται από την ετήσια αύξησή τους στο 2% του ΑΕΠ, έδωσαν το έναυσμα ώστε να δρομολογηθεί μια νέα διαδικασία για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος κάλυψης των ενεργειακών δαπανών και της άμυνας.

Αν και οι λεπτομέρειες της πρότασης δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, αυτό που φαίνεται να εξετάζεται είναι η Κομισιόν να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγων. Στη συνέχεια, τα ποσά που θα αντλήσει, θα τα διοχετεύσει αναλογικά στα κράτη-μέλη με τη μορφή δανείων με χαμηλό επιτόκιο, ανάλογο του επιτοκίου με το οποίο θα εκδοθούν τα ομόλογα.

Τα χρήματα αυτά οι χώρες θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν για τη χρηματοδότηση δαπανών που αφορούν τους τομείς της ενέργειας και της άμυνας.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένους αξιωματούχους, η συγκεκριμένη πρόταση θα μπορούσε να βασιστεί στα πρότυπα του προγράμματος SURE, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως «όπλο» για τη στήριξη της απασχόλησης λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου, συμπληρώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές αρχές συνεχίζουν να παρατηρούν την κατάσταση και είναι έτοιμες να αντιδράσουν στις νέες συνθήκες.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, μόλις στις αρχές της εβδομάδας, μιλώντας σε ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο, ότι θα πρέπει να βρεθούν νέα εργαλεία για να αντιμετωπιστούν τα νέα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η κρίση. Είναι σαφές ότι μέσω της συγκεκριμένης πρότασης δημιουργείται ένας μηχανισμός στήριξης των υπερχρεωμένων κυρίως οικονομιών, όπως η Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως ισχυροποιείται ο μηχανισμός δημοσιονομικής σύγκλισης στην Ευρωζώνη.

Θετικό για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα, η έκδοση του ευρωομολόγου αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση πιέζεται αισθητά, καθώς λόγω της έκρηξης των τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου έχει υποσχεθεί συνέχιση της στήριξης των πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι χωρίς να επιδεινωθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη. Επίσης, εξαντλούνται οι πόροι από το ταμείο των ρύπων, οπότε στο εξής το κόστος επιδότησης του ρεύματος και του φυσικού αερίου, η οποία θα είναι σημαντικά υψηλότερη μετά την έκρηξη των τιμών, θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη

Πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις τιμές του φυσικού αερίου. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της πρότασης που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις ενεργειακές ανατιμήσεις. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα