Ομόλογα: Κοινές εκδόσεις - μαμούθ για δαπάνες ενέργειας και άμυνας στην Ε.Ε.

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 12:01
UPD:12:23
REUTERS/WOLFGANG RATTAY

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσει μέσα στην εβδομάδα σχέδια για την έκδοση κοινών ομολόγων «τεράστιας κλίμακας» προκειμένου να χρηματοδοτήσει δαπάνες στους τομείς ενέργειας και άμυνας, καθώς το μπλοκ έρχεται αντιμέτωπο με τις παρενέργειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg η σχετική πρόταση θα παρουσιαστεί πιθανότατα στους ηγέτες της Ε.Ε. στην έκτακτη Σύνοδο της 10ης και 11ης Μαρτίου στις Βερσαλλίες. Οι αξιωματούχοι της Ένωσης προς το παρόν επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν οι εκδόσεις ομολόγων και τι ποσό θα αντληθεί από τις αγορές. 

Στον απόηχο της είδησης το spread των δεκαετών ομολόγων Ιταλίας και Γερμανίας - ένας δείκτης που παρακολουθείται στενά από όσους θέλουν να υπολογίσουν το ρίσκο στην περιοχή- περιορίστηκε κατά 10 μονάδες βάσης στις 151 μονάδες. Παρόλα αυτά οι αποδόσεις συνολικά των κρατικών ομολόγων ακολούθησαν την ανιούσα εξαιτίας της προοπτικής αυξημένης προσφοράς και το ευρώ ανατιμήθηκε 0,6% στα 1,0920 δολάρια. 

Η νέα αυτή δυναμική κίνηση έρχεται μόλις έναν χρόνο αφότου υιοθετήθηκε το πακέτο των 1,8 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στο πλαίσιο του οποίου εκδόθηκαν για πρώτη φορά ενιαία ομόλογα σε ένα άλμα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης που έως τότε δεν είχε τολμηθεί. 

«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε νέα ζητήματα, που εγείρει η κρίση» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι τη Δευτέρα ενώπιον των Ευρωβουλευτών στο Στραβούργο. Πρόσθεσε δε ότι οι ηγέτες των κρατών - μελών θα πρέπει να στηρίξουν πιο δυναμικές κινήσεις στη Σύνοδο. 

Σύμφωνα με το Bloomberg το σχέδιο της Κομισιόν περιλαμβάνει την έκδοση ομολόγων, με τα κεφάλαια που αντλούνται από αυτές να κατευθύνονται στη συνέχεια στα κράτη μέλη στη μορφή δανείων για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων δαπανών. Μία επιλογή είναι να ακολουθηθεί η δομή που αποφασίστηκε και με το πρόγραμμα SURE. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα