Παγκόσμια Τράπεζα: «Δύσκολο» το πρώτο εξάμηνο του 2009

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2008 10:27

Επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών το πρώτο τρίμηνο του 2009, με άνοδο της ανεργίας, «βλέπει» ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

«Φοβάμαι πως στους πρώτους έξι μήνες του 2009 θα υπάρχουν προβλήματα σε παγκόσμια επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας», δήλωσε ο Ζέλικ από τη Σιγκαπούρη, όπου βρίσκεται για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Παγκόσμιας Τράπεζας και της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια ανάκαμψη εντός της επόμενης χρονιάς θα εξαρτηθεί από τον βαθμό στον οποίο θα συνεργαστούν οι κυβερνήσεις στην εφαρμογή της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής και από το αν θα αποφύγουν τον προστατευτισμό.

Οι χρηματοοικονομικές αναταραχές που ξέσπασαν φέτος ενδεχομένως να μετατραπούν το 2009 σε μια κρίση στην αγορά εργασίας, δήλωσε ο Ρόμπερτ Ζέλικ, διαβεβαιώνοντας πως η Παγκόσμια Τράπεζα θα διαθέσει κεφάλαια σε φτωχότερα κράτη προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην κρίση.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας εκτίμησε επίσης ότι η Κίνα, την οποία είχε επισκεφθεί στις αρχές της εβδομάδας, είναι σε θέση αντιμετωπίσει την κρίση, λόγω των τεράστιων συναλλαγματικών αποθεμάτων της και των κυβερνητικών πλεονασμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα