Market Beat: Βολική δυναμική για την Αθήνα η πλαγιοανοδική συσσώρευση

Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2022 09:13
UPD:09:14
  • Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street ειδοποιούν για ανοδικό άνοιγμα εκεί αργότερα μέσα στη μέρα, καθώς εμφανίζουν μεταβολές άνω του +0,3% και διαμηνύουν άνοδο επίσης στο ξεκίνημα τα ΣΜΕ των EURO STOXX 50, FTSE100 & DAX 
  • Το ράλι του πετρελαίου συνεχίζεται ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις 
  • Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) διέκοψε τη διαπραγμάτευση νικελίου την Τρίτη, αφού οι τιμές διπλασιάστηκαν μέσα σε λίγες ώρες στα 100.000 δολάρια ανά τόνο ρεκόρ, τροφοδοτούμενες από έναν αγώνα δρόμου για την κάλυψη θέσεων short. 
  • Η UBS Global Wealth Management συνέστησε ουδέτερη στάση για τις μετοχές και συμβούλευσε τους πελάτες της να διατηρούν θέσεις σε εμπορεύματα, μετοχές ενέργειας και στο δολάριο ΗΠΑ ως αντιστάθμιση βραχυπρόθεσμα της ζημίας του χαρτοφυλακίου τους.
  • Οι τιμές του αργού πετρελαίου εκτινάχθηκαν ξανά σήμερα Τετάρτη 9/2, ενώ οι ασιατικές μετοχές δυσκολεύονταν να βρουν σκληρό πυθμένα καθώς οι επενδυτές εκτιμούσαν τον αντίκτυπο της επιδείνωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και της νέας απαγόρευσης των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο. Η Βρετανία ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου έως το τέλος του 2022.
  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 την Τρίτη υποχώρησε -0,51% στις 415,01 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,07% στις 6.964,11 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -0,02% στις 12.831,51 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,32% στις 5.962,96 μονάδες και στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε +0,80% ενώ ο ΙΒΕΧ κέρδισε +1,82%.
  • Ο Dow Jones υποχώρησε 184,74 μονάδες ή -0,56%, αφού όμως αρχικά κατέγραφε άνοδο 585 μονάδων εν μέσω έντονης νευρικότητας, διολισθαίνοντας ακόμη πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος και ο S&P 500 έκλεισε με πτώση -0,72%, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Ο Nasdaq κατέγραψε μικρότερες απώλειες 0,28%, ενώ κινείται πλέον μόνιμα σε bear market. Κόντρα στην υπόλοιπη αγορά πήγε ο δείκτης μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 καταγράφοντας άνοδο 0,6%.
  • Οι επενδυτές στην Αθήνα με αξιόλογο τζίρο, και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 789,66 μονάδες, με μεταβολή -3,90%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 157,481 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 11,644 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση  -4,15% στις 1889,19 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -2,86%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στην παγκόσμια καθοδική Δευτέρα, η αργία στέρησε το δικαίωμα στους θεσμικούς να ασκήσουν πιέσεις στις ελληνικές μετοχές. Χθες όμως, μετά τα πρώτα λεπτά, η Ευρώπη έχοντας περάσει όλους τους δείκτες σε θετικό πεδίο υπογράμμιζε την τάση ανάκτησης των προχθεσινών απωλειών. Ενώ εδώ οι θεσμικοί αδιαφορώντας, αναζήτησαν τον σκληρό για την εποχή πυθμένα. Άρα αν δεν επιβαρυνθεί επιπλέον το διεθνές κλίμα, μια συσσώρευση έχει υπολογίσιμες πιθανότητες. Οι απώλειες σε μικρό χρονικό διάστημα κάνουν τις αποτιμήσεις σαγηνευτικά φθηνές για τους επενδυτές που βιάζονται να τοποθετηθούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. 

Παράλληλα υπάρχει ο πειρασμός. Για παράδειγμα η αποτίμηση της ΕΤΕ έκλεισε χθες στα 2,66 ευρώ, με χαμηλό στα 2,54, ενώ πριν 5 συνεδριάσεις, το μέγιστο της ήταν στα 3,43 ευρώ. Οι αισιόδοξοι που από το 2020 και μετά δικαιώθηκαν έναντι των συντηρητικών δεν έχουν εξαφανίσει από μέσα τους τα μόνιμα ψήγματα επενδυτικής αισιοδοξίας. Ανησυχούν βέβαια μήπως το πεπρωμένο της ελληνικής οικονομίας είναι το… βασανιστήριο του Σίσυφου. Η εκτίμησή μας είναι πως το παράκαναν οι ισχυροί θεσμικοί στην προσπάθεια να ελέγξουν τα όρια της αντοχής των αδύνατων και θα τους βολέψει μια συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα πριν εμφανιστούν τιμές στον ΓΔ κοντά στις 730 μονάδες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει: “Όσο περνάνε οι μέρες, όλα δείχνουν πως η λήξη του πολέμου δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση και οι πληγές δύσκολα μπορούν να τιμολογηθούν. Αυτό κάνει τις Αγορές να κινούνται με έντονα πτωτικό ρυθμό, χωρίς αύριο. Πάντα σε αυτές τις καταστάσεις πρέπει να αφήνουμε την Αγορά να μας δείξει ότι μπορεί να αντιδράσει, χωρίς να κοιτάμε μόνο μία συνεδρίαση. 

Μέχρι τώρα είχαμε το πρόβλημα του πληθωρισμού, που λόγω των εξελίξεων εκτροχιάζεται ακόμα περισσότερο, με την Ευρώπη να ψάχνει τρόπο που θα εξομαλύνει την κατάσταση με την εκτόξευση των τιμών Ενέργειας. Από την άλλη, ο φόβος της μείωσης του Τουρισμού το Καλοκαίρι, είναι ακόμα ένας λόγος που μπορεί να φοβίζει την Ελληνική Αγορά. Άλλωστε οι πωλήσεις είναι πολύ πιο εύκολες σαν λύση σε περιόδους αβεβαιότητας, μιας και ως γνωστόν “οι Αγορές ανεβαίνουν με λεφτά και πέφτουν με ‘χαρτιά”. Μην ξεχνάμε ότι ο μήνας μας επιφυλάσσει και την αρχή ενός νέου γύρου αύξησης επιτοκίων, μετά από χρόνια. Όλα δείχνουν ότι το 2022 δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για αποδόσεις, μιας και έχουμε την ‘τύχη’ να αντιμετωπίζουμε και έναν πόλεμο με άγνωστες εξελίξεις”.

Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Παρατηρείται κλιμάκωση, σχετικά με το ζήτημα ενεργειακής προμήθειας στην Δύση, με το Πετρέλαιο (και όχι μόνο από πλευράς Εμπορευμάτων) να γράφει ανοδική πορεία και ακραίες διακυμάνσεις. Οι βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις παραμένουν αρκετά επισφαλείς με την εγκλωβισμένη μόχλευση, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας ρευστότητας να συνεχίζει τροφοδοτεί τις πωλήσεις. Το βλέμμα σταθερά στραμμένο στις εξελίξεις, οι οποίες επισκιάζουν το επενδυτικό κλίμα. Η αυξημένη τεκμαρτή μεταβλητότητα δυσκολεύει - καθυστερεί την αναζήτηση ενός σημείου ισορροπίας. Επιπλέον, βαρύτητα θα δοθεί στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Με πτώση έκλεισαν οι μετοχές στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να παρακολουθούν με αγωνία τη γεωπολιτική ένταση Ρωσίας - Ουκρανίας και το άλμα των τιμών εμπορευμάτων. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 184,74 μονάδες ή -0,56%, αφού όμως αρχικά κατέγραφε άνοδο 585 μονάδων εν μέσω έντονης νευρικότητας, διολισθαίνοντας ακόμη πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος και ο S&P 500 έκλεισε με πτώση -0,72%, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Ο Nasdaq κατέγραψε μικρότερες απώλειες 0,28%, ενώ κινείται πλέον μόνιμα σε bear market. Κόντρα στην υπόλοιπη αγορά πήγε ο δείκτης μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 καταγράφοντας άνοδο 0,6%.

H τιμή brent ξεπέρασε προς στιγμή τα 131 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας υψηλό 13 ετών, ενώ η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη έφθασε έως τα 128 δολάρια το βαρέλι, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου. 

Ο κλάδος ενέργειας είναι από τους μεγάλους κερδισμένους, με εξαίρεση, η μετοχή της Shell που υποχώρησε 2,6% από τη στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.  

ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωπαϊκές αγορές κατέληξαν με μικτά πρόσημα μετά τις πληροφορίες ότι η Ε.Ε. σχεδιάζει την έκδοση ομολόγου για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών.

Το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% και κατά 0,4% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτίμηση από την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τρίτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,3% στην ευρωζώνη και κατά 2,2% στην ΕΕ. Σε ετήσια βάση, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 4,6% στην ευρωζώνη και κατά 4,8% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2021, μετά από το 4,0% στην ευρωζώνη και το 4,2% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2021. Για το σύνολο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε 5,3% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, μετά από τα -6,4% και -5,9% αντίστοιχα το 2020.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 υποχώρησε -0,51% στις 415,01 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,07% στις 6.964,11 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -0,02% στις 12.831,51 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,32% στις 5.962,96 μονάδες και στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε +0,80% ενώ ο ΙΒΕΧ κέρδισε +1,82%. Παράλληλα, συνεχίζει να παραμένει κλειστό το Χρηματιστήριο της Μόσχας. Αύριο το πρωί θα ανακοινώσει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας το χρονοδιάγραμμα των συναλλαγών.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε 0,3% έναντι του δολαρίου αγοράζοντας 1,0888 δολάρια. 

ΧΑ

Η φυγή από το ρίσκο έφερε απώλειες -3,90%, μεγάλο τζίρο και 105 πτωτικές μετοχές 

  • Με υψηλούς όγκους συναλλαγών, οι απώλειες σε 20-25 blue chip στο μεγαλύτερο διάστημα της διαπραγμάτευσης,  που έγιναν 22 στο τέλος, οι θεσμικοί μετά από εβδομάδα καθόδου -11,4% αποτύπωσαν χωρίς ενδοιασμό τη διάθεση για φυγή από το ρίσκο. Ήταν διαφορετική δυναμική έναντι της τάσης νευρικής συσσώρευσης που κυριάρχησε στην Ευρώπη. Σήμερα οι αγορές στις ΗΠΑ έχουν επίσης πτωτική εικόνα όπως ειδοποίησαν για αυτό τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street. Η αιτία της πτωτικής δυναμικής σε παγκόσμια κλίμακα ήταν αποτέλεσμα της διάθεσης για αποκλεισμό των ρωσικών προϊόντων του πετρελαίου αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία μάλλον αποκτά μακρύ δρόμο εκτινάσσοντας το κόστος των καυσίμων.  

  • Είχαμε υπεροχή των πτωτικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, σταθερές πιέσεις σε όλες τις δεικτοβαρείς μετοχές από το πρώτο λεπτό, το επενδυτικό κοινό δεν επέτρεψε ούτε στιγμή στον ΓΔ να επιστρέψει πάνω από το επίπεδο των 815 μονάδων. Είχε πρόσημο μόνιμα αρνητικό αφού την προηγούμενη έκλεισε στις 821,74 μονάδες.

  • Την διεύρυνση των απωλειών στην αγορά υποστήριξαν κυρίως τα 7 από τα 22 πτωτικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο πτώση από -6% και πάνω και ήταν ανάμεσά τους δυο τραπεζικά. Ήταν τα ΚΟΥΕΣ -11,5%, ΟΤΕ -7,88%, ΠΕΙΡ -7,01%, ΕΕΕ -6,55% ΒΙΟ -6,38% ΛΑΜΔΑ -6,15% και ΕΥΡΩΒ -6,04%  με μόλις ένα την ΤΕΝΕΡΓ αμετάβλητη. Τα υπόλοιπα 15 εμφάνισαν μεταβολές από -0,40% ως -5,44% με  ανοδικά τις ΜΠΕΛΑ +1,92% και ΣΑΡ +1,45%. Ο τζίρος ανήλθε στα 157,481 από 108,98 εκατ. ευρώ.

  • Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν μεικτή με τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε υποχώρηση έως -0,5%. Για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο ήταν +1,24%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ήταν στο +1,70% αλλά υπολογίσιμα αρνητική μεταβολή είχε ο DAX στο -0,16% με τον CAC στο -0,04% ενώ η αρχική πτώση στους δείκτες της Wall Street, με αυξημένη νευρικότητα, είχε γίνει πτώση κατά -0,61% για τον S&P500 ενώ ο Dow έχανε -0,40%. 

  • Σήμερα υποχώρησε ελαφρά η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 2,333% την προηγούμενη έπεσε στο 2,313% έχοντας φθάσει στο 2,401% ενδοσυνεδριακά. 

Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν σταθερή στάση ρευστοποίησης  θέσεων σε κάθε τραπεζικό blue chip και παντελή απουσία για αγορές στις περισσότερες ελληνικές μετοχές. Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 789,66) ενωρίτερα, με ουδέτερο κλίμα για τα ΣΜΕ των δεικτών στις ΗΠΑ, επηρεάστηκε αρνητικά το τελευταίο 60λεπτο, που εμφανίζονται οι θεσμικοί του δολαρίου. Ήταν μια καθοδική νευρική πορεία κάτω από τις 797 και πάνω από τις 791 μονάδες. Η προσπάθεια των market makers φάνηκε πως ήταν να διατηρηθεί ο ΓΔ πάνω από τις 800 μονάδες αλλά δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν άνω των 790. Η αγορά μετά από την εγγραφή κατώτερου στις 788,83 μονάδες (στις 12:21) έχοντας μεταβολή τότε -4,00% κινήθηκε κατόπιν ανοδικά. Μετά δε την επιστροφή στα επίπεδα των 804 μονάδων η τάση έγινε πτωτική. Έτσι οι συναλλασσόμενοι οδήγησαν τον ΓΔ στις 792,03 στις 17:00 (-3,62%). Η υπεροχή της προσφοράς κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε στο επίπεδο των 789,66 μονάδων. 

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα 

Οι επενδυτές με αξιόλογο τζίρο, και μικρής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 789,66 από 821,74 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -3,90% ή 32,08 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 157,481 από 108,978 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 11,644 από 3,791 ευρώ, και τον ΟΤΕ αφορούσαν 5,074 εκατ. ευρώ, τη ΔΕΗ 3,154 εκατ. ευρώ, την ΕΤΕ 1,624 εκατ. ευρώ, την ΜΥΤΙΛ 1,184  εκατ. ευρώ, και τον ΟΠΑΠ 607.000 ευρώ. 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 13 από 8 την Παρασκευή και 105 από 103 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 8 από 11. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 57,698 από 60,205 δις ευρώ.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 48,5 εκατ. ευρώ ψηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -3,90% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,47%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα. 

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση  -4,15% στις 1889,19 από 1970,98 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  81,79 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -2,86%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Ο σταθερός πτωτικός βηματισμός έφερε την κυριαρχία των short στοιχημάτων 

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης διαρκώς. Το άνοιγμα στις 1954,32 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 16,66 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 81,79 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 1954,32 μονάδες, ήρθε στις 10:30. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 12:20 και ήταν οι 1884,54 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1889,19 από 1970,98 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -4,15% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 27,735 εκατ. ευρώ την Τρίτη  8/3/22. 

Στο χθεσινό σχόλιο αναφέραμε ότι η στατιστική προϊστορία ειδοποιεί ότι: Το επίπεδο του κλεισίματος του δείκτη των παραγώγων οι 1971 μονάδες είναι ακριβώς πάνω στις τιμές του ανώτερου ημέρας στις συνεδριάσεις στις 4 και 7 Ιανουαρίου του 2021. Σε αυτές ο FTSE25 τερμάτισε μια άνοδο διαρκείας από τις 1329,4 μονάδες όπου είχε βρεθεί στις 30 Οκτωβρίου. Η κορυφή κατά την περίοδο μιας μακροπρόθεσμης ανόδου όταν οι πιέσεις αποκλιμακώνουν αργότερα την τιμή του δείκτη λειτουργούν σαν στήριξη. Αλλά οι αιτίες της επενδυτικής ανησυχίας παγκόσμια και οι εισαγόμενες πιέσεις, καθιστούν πιθανότερη την συνέχεια στην κάθοδο ως τη ζώνη μεταξύ των 1760 και των 1720 μονάδων. Η δυναμική των ημερών δείχνει πως είναι πιθανό να πλησιαστούν τα επίπεδα στήριξης στις δύο επόμενες συνεδριάσεις.   

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μάρτιου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 2767 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1940,00 μονάδες, κατώτερο τις 1887,00, με τελευταίες πράξεις στις 1889,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 1871,25 από 1952,25 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 2200 από 2978. Άλλαξαν επίσης χέρια 122 ΣΜΕ λήξης Απριλίου με ανώτερο στις 1928,50 μονάδες, κατώτερο στις 1890,00 και τελευταίες πράξεις στις 1897,00 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 1869,25 από 1951,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 320 από 244.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εξατμίστηκε ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Μαρτίου άλλαξαν χέρια 17 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 1900 και στις 1950 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 11 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 1925 και τις 1950 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Μαρτίου διακινήθηκαν 3 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 1950 και τις 2300 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Απριλίου ο όγκος ήταν 2 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2000 μονάδες.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Παρασκευής έκλεισε στις 545,18 με μεταβολή -6,68%. Χθες Τρίτη 8/2, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 505,99 μονάδων (-7,19%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 537,00 (-1,50%), και ανώτερο τις 537,26 (-1,45%) έκλεισε στις 517,77 με μεταβολή -5,03%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 72,142 από 45,364 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-5,44%) απασχόλησε 25,640 από 14,392 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-1,85%) 20,340 από 16,534 εκατ., η ΠΕΙΡ (-7,01%) απασχόλησε 6,905 από 3,403 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-6,04%) απασχόλησε 17,631 από 11,036 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 5 συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 521,00 από 548,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2 από 4. 

Η Merit Sec. επισημαίνει: “Η μακροπρόθεσμη τάση είναι πτωτική (bear market), με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 892 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 800 και 780 μονάδες. Τα νέα που θα επηρεάσουν το Χ.Α. αυτή την εβδομάδα είναι η ανακοίνωση των αλλαγών στον δείκτη MSCI Emerging Markets, η απόφαση της ΕΚΤ για την νομισματική πολιτική, η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα της Eurobank την Πέμπτη”.

“Περιμένουμε οι Αγορές να παραμείνουν ανήσυχες, λόγω των φόβων για στασιμοπληθωρισμό, από την κλιμάκωση της γεωπολιτικής κατάστασης”. Ανάφερε η Eurobank Eq. Ενώ η Euroxx Sec. έγινε πιο συγκεκριμένη: “Περιμένουμε η μεταβλητότητα και η πίεση να συνεχιστούν, με τις Τράπεζες να είναι στο επίκεντρο”.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης με άνοδο στο ενδιαφέρον να έχουν τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 28.946 από 29.500 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 67.804 από 65.608 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 0,977 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 2.714 από 1.135 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 12.663 από 10.935. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 13.019 από 11.700 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 25.344 από 25.333 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 2,65 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 551 από 381 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2341 από 1301.

Της ΕΥΡΩΒ με 6.015 από 8.971 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 44.963 από 43.650 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,792 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 1193 από 317 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και έγιναν 2.341 από 1295 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 8.658 από 7.344 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 28.413 από 28.246 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,17 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 462 από 80 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 3.658 από 3.201.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1858 από 2290 ΣΜΕ της ΔΕΗ, τα 1225 ΣΜΕ της ΛΑΜΔΑ λήξης Μαρτίου, και τα 1164 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ λήξης Μαρτίου. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν αυξημένο αφορούσε τα 15.000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, τα 12.000 για ΕΛΠΕ, τα 3.000 για TITC, τα 1000 για ΜΠΕΛΑ, τα 611 για ΕΕΕ και τα 500 για ΦΡΛΚ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας 

ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ…

“Η συνέχιση, για 13η ημέρα, των εχθροπραξιών στο πλαίσιο της Ουκρανικής κρίσης, έχει αναδείξει τους διεθνολόγους και τους ειδικούς επί στρατιωτικών θεμάτων, ως τα πρόσωπα που καλούνται να αξιολογήσουν τις πυκνές καθημερινές εξελίξεις”,.

Παραμένει ωστόσο επισφαλής οποιαδήποτε εκτίμηση για τη χρονική διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, με το διπλωματικό πυρετό να συνεχίζεται και να εντείνεται τις επόμενες ημέρες, καθώς η κλιμάκωση των αρνητικών επιπτώσεων οδηγεί Τρίτους, όπως τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Τουρκία κι ίσως και την Κίνα, στην αναζήτηση συμβιβαστικής φόρμουλας ανάμεσα στα εμπόλεμα Μέρη, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Στο μεταξύ, οι τιμές του Πετρελαίου, του Φυσικού Αερίου, του Ηλεκτρικού Ρεύματος, του Σιταριού, του Αλουμινίου, του Νικελίου και άλλων Εμπορευμάτων, αναρριχώνται καθημερινά ολοένα και ψηλότερα, χωρίς μάλιστα να έχει ακόμη επιβληθεί εμπάργκο στα Ρωσικά καύσιμα, ενώ συνεχίζεται και η αύξηση της τιμής του Χρυσού, που επανέρχεται στο ρόλο του “επενδυτικού καταφυγίου”.

Οι συνέπειες είναι καταστροφικές για την Ουκρανική Οικονομία, δραματικές για τη Ρωσική Οικονομία και βλαπτικές για την Παγκόσμια Οικονομία: η αποσύνδεση του Χρηματοοικονομικού Συστήματος της Ρωσίας από το Δυτικό Κόσμο, οδηγεί σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας, με τα ομόλογά της να κατατάσσονται πλέον στην κατηγορία “junk” (σκουπίδια). Οι Πολυεθνικές Εταιρείες σπεύδουν να αποχωρήσουν, η παραγωγική δραστηριότητα συρρικνώνεται, οι εμπορικές δοσοληψίες με το Δυτικό Κόσμο βυθίζονται.

Σαν αποτέλεσμα το βιοτικό επίπεδο, μέσα σε λίγες ημέρες, μειώθηκε δραματικά και η Morgan Stanley προαναγγέλλει τη χρεωκοπία της Χώρας τον Απρίλιο.

Όμως, δυσμενείς είναι οι συνέπειες και για όλες τις υπόλοιπες Χώρες και ειδικότερα τις Ευρωπαϊκές. Το ενεργειακό σοκ, αλλά και οι αυξήσεις των τιμών των άλλων Εμπορευμάτων τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και επιφέρει σοβαρή αφαίμαξη των εισοδημάτων των καταναλωτών, αλλά και σοβαρή επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας των Επιχειρήσεων, που βλέπουν τα λειτουργικά τους έξοδα καθημερινά να αυξάνονται.

Με την Ε.Ε. να αναζητεί μηχανισμό στήριξης για την ενίσχυση των εισοδημάτων ευπαθέστερων Κοινωνικών Στρωμάτων, κυρίως.

Η επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης συντελείται ήδη, ενώ η συνέχιση αυτής της κατάστασης θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο στασιμοπληθωρισμό, την συνύπαρξη δηλαδή της οικονομικής ύφεσης και του πληθωρισμού, ξυπνώντας τις εφιαλτικές μνήμες της δεκαετίας του ’70, με την πολυετή Πετρελαϊκή κρίση να πλήττει τότε την Παγκόσμια Οικονομία.

Με δεδομένη τη συνέχιση της χαμηλής ορατότητας, η φυγή από τους επενδυτικούς κινδύνους οδηγεί στην υποχώρηση των δεικτών όλων των Αγορών του Πλανήτη, ενώ την ίδια ώρα τα ομόλογα των ισχυρών Δυτικών Οικονομιών, αναδεικνύονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, συγχρονίζεται με τις Διεθνείς Αγορές, με τις ρευστοποιήσεις όλων των Δεικτοβαρών τίτλων που κατέχουν οι Διεθνείς Επενδυτές, να κλιμακώνονται.

Έτσι, από την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία (κλείσιμο 24/2/2022 στις 949,22 μονάδες), ο ΓΔ έχει καταγράψει απώλειες 150 μονάδων περίπου, με την συνολική κεφαλαιοποίηση να υποχωρεί κατά 9,5 δισ. ευρώ, περίπου.

Το “ανάχωμα” των 850 μονάδων υποχώρησε σαν “χάρτινος πύργος” και σύντομα θα δοκιμαστεί, ενδεχομένως και η στήριξη των 780 μονάδων του ΓΔ Την ίδια ώρα, το ΑΕΠ του 2021 κατέγραψε ικανοποιητική επίδοση στο τέλος του έτους, προερχόμενη ωστόσο από την εξωστρέφεια της Ελληνικής Οικονομίας (εξαγωγές & ταξιδιωτικές εισπράξεις), που αναμένεται να δοκιμαστεί με τα νέα δεδομένα.

Είναι επομένως ανάγκη να δρομολογηθεί το ταχύτερο η προώθηση των επενδυτικών σχεδίων, ιδιαίτερα εκείνων που θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να συντηρηθεί το αναπτυξιακό σενάριο για το 2022, με ρυθμούς όμως που δύσκολα θα προσεγγίσουν το 3% - 3,5%.

Θα συντηρήσουν ωστόσο το ελπιδοφόρο του Ελληνικού αφηγήματος, σε επίπεδο Ελληνικής Οικονομίας και κατ’ επέκταση της μελλοντικής πορείας των μεγεθών των Εισηγμένων Εταιρειών, στο αχαρτογράφητο περιβάλλον, καθώς ‘όλα αλλάζουν’ στην Παγκόσμια Οικονομία”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές δυσκολεύτηκαν να βρουν σκληρό πυθμένα καθώς οι επενδυτές εκτιμούν τον αντίκτυπο της επιδείνωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και της νέας απαγόρευσης των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η τιμή του βαρελιού αργού, που τον Ιανουάριο ανέβηκε υψηλότερα λόγω ανησυχιών για την προσφορά και προσδοκιών για ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, έχει εκτοξευθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Το πετρέλαιο είναι τώρα σχεδόν διπλάσιο από το χαμηλό στις αρχές Δεκεμβρίου.

Διακινδυνεύοντας ακόμη υψηλότερες τιμές των αμερικανικών καυσίμων που θα μπορούσαν να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέβαλε την Τρίτη άμεση απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και άλλης ενέργειας ως αντίποινα για την εισβολή, εν μέσω ισχυρής υποστήριξης από Αμερικανούς ψηφοφόρους και νομοθέτες. Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» και προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 300 δολάρια το βαρέλι και θα μπορούσε να κλείσει τον κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, εάν η Δύση μπλοκάρει τις εξαγωγές πετρελαίου της.

Οι αγορές παραμένουν ασταθείς, ανίκανες να τιμολογήσουν με σιγουριά, από τη ροή των ειδήσεων, τις επιπτώσεις, δεδομένης της περίπλοκης κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας

Στις 8:45 

Ο ιαπωνικός Nikkei έχανε -0,30%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κέρδιζε +1,04%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε χαμηλότερα κατά -1,09%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ με κλιμακούμενες πιέσεις  βρέθηκε -1,45% χαμηλότερα

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε πτώση -1,00%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε οριακή άνοδο +0,05% και ήταν στις 557,77 μονάδες οριακά πάνω από το νέο χαμηλό 52 εβδομάδων της Τρίτης, ενώ στο πρώτο μέρος βρέθηκε να χάνει -0,26%



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα