Βουλγαρία: Προβλέψεις για τις τιμές των ακινήτων

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2008 12:23

Το ερώτημα αναφορικά με την κατεύθυνση των τιμών των ακινήτων στη Βουλγαρία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό ο διαδικτυακός τόπος investor.bg πραγματοποίησε έρευνα μεταξύ 3.000 χρηστών του, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «αναμένεται πως οι τιμές των ακινήτων στη Βουλγαρία θα υποχωρήσουν εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης;».

Το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων στην έρευνα ή το 43% του συνόλου απάντησε πως «η φούσκα της αγοράς ακινήτων θα πρέπει να σκάσει έτσι κι αλλιώς», ενώ το 23% απάντησε πως «η μείωση των τιμών, έστω και κατά 10 με 15%, είναι αναπόφευκτο».

Επίσης, το 23% των συμμετεχόντων στην έρευνα προσδοκούν πρόσκαιρη στασιμότητα στην αγορά μετά από το πέρας της οποίας οι τιμές των ακινήτων θα ξεκινήσουν εκ νέου την ανοδική τους πορεία, ενώ το 6% εκτιμά πως οι τιμές θα παγώσουν σε ορισμένες περιοχές και το 5% πως οι τιμές των ακινήτων δεν θα υποχωρήσουν ποτέ.

«Σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζω τις απαντήσεις στο ερώτημα της έρευνας. Προς το παρόν παρατηρούμε δύο τάσεις ή την υποχώρηση των τιμών στα φθηνότερα τμήματα της αγοράς, τα οποία ήταν γύρω στα 900 ευρώ το τ.μ. στη Σόφια και μέγιστη μείωση των τιμών πώλησης κατά 10% και το πάγωμα της αγοράς στον τομέα των πολυτελών κατοικιών και των προκατασκευασμένων διαμερισμάτων.

Φυσικά αυτό είναι πρόσκαιρο και θα υπάρξει αναστροφή της αγοράς. Ωστόσο είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε οι τιμές θα προσεγγίσουν το χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Θα το καταλάβουμε όταν οι τιμές αρχίσουν εκ νέου να αποκαθίστανται», υποστηρίζει η κα Τεοντόρα Ντιμιτρόβα από την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων ERA.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα