Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γερμανικής Ένωσης Τουριστικών Γραφείων (DRV) Νόμπερτ Φίμπιγκ ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει την τουριστική βιομηχανία μπροστά σε πρόσθετες προκλήσεις:
«Ο πόλεμος και οι διεθνείς αντιδράσεις θα έχουν συνέπειες για τις ζωές όλων μας, για την οικονομία και τη διεθνή βιομηχανία μας. Οι ακριβείς συνέπειες δεν είναι ακόμη προβλέψιμες, αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: Ο πόλεμος θα αποτελέσει μια πρόσθετη πρόκληση για τον κλάδο μας μαζί με τον κορoνοϊό και μετά από την πανδημία», όπως είπε στην ομιλία του κατά τα σημερινά εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου (ITB), η οποία διεξάγεται και φέτος λόγω κορονοϊού διαδικτυακά και επισκιάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Μέχρι στιγμής, μετά από δύο χρόνια πανδημίας με εν μέρει ευρύτατους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ο κλάδος καταγράφει αυξανόμενη ζήτηση. Από τον Φεβρουάριο, τα στοιχεία εβδομαδιαίων κρατήσεων των ταξιδιωτικών γραφείων και των διαδικτυακών ταξιδιωτικών πυλών έχουν υπερβεί το επίπεδο της εβδομάδας πριν από την κρίση του κορονοϊού το 2019. Δημοφιλείς προορισμοί είναι η Ισπανία, η Ελλάδα, η Τουρκία αλλά και η Αίγυπτος. Ωστόσο, ο συνολικός όγκος κρατήσεων για την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο εξακολουθεί να ανέρχεται σε 48% κάτω από τα επίπεδα πριν από την κρίση. Μένει να δούμε εάν και κατά πόσον ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε μια γενική ανασφάλεια με συνέπεια την αλλαγή της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των Γερμανών πολιτών», πρόσθεσε ο Φίμπιγκ.
Ο Στέφαν Μπάουμερτ, διευθύνων σύμβουλος της TUI Γερμανίας, καταδίκασε έντονα τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία. «Τις εικόνες που φτάνουν καθημερινά είναι δύσκολο να τις αντέξουμε, σε αγγίζουν και σε λυπούν βαθύτατα. Οι σκέψεις μας είναι με τους Ουκρανούς που αγωνίζονται για την ελευθερία τους αυτές τις μαύρες μέρες. Η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στις πολλές οικογένειες που φεύγουν, γι’ αυτό και θα υποστηρίξουμε το ίδρυμα «TUI Care Foundation» στο πλαίσιο της εκστρατείας «Helping Hands for the Ukraine» της Unicef, τόνισε.
«Παρά τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει, η TUI Γερμανίας αναμένει (όμως) μια καλή καλοκαιρινή περίοδο 2022 και επί του παρόντος δεν βλέπει καμία θεμελιώδη αλλαγή στη συμπεριφορά των κρατήσεων. Η καμπύλη των κρατήσεων συνεχίζει να είναι ανοδική. Ιδίως οι κλασικοί προορισμοί σε όλη τη Μεσόγειο έχουν ζήτηση και καταγράφουν άνοδο η οποία βρίσκεται ακόμη και πάνω από τα επίπεδα του 2019. Λόγω του καλού αριθμού των κρατήσεων, η TUI επισπεύδει την έναρξη της σεζόν για την Ελλάδα και ξεκινά τις πτήσεις για Κρήτη, Ρόδο και Κω με τη δική της αεροπορική εταιρεία TUI fly ήδη στις αρχές Απριλίου. Συνολικά 120 επιπλέον πτήσεις της θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο, με τις περισσότερες πτήσεις (62 τον αριθμό) να πηγαίνουν στην Ελλάδα, η οποία ακολουθείται από τη Μαγιόρκα (48). Οι πρώτες τάσεις του καλοκαιριού δείχνουν ότι οι μεσογειακοί προορισμοί όπως η Μαγιόρκα, η Τουρκική ριβιέρα και τα ελληνικά νησιά είναι οι κορυφαίοι προορισμοί. Η Κύπρος, τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου και η Αίγυπτος καταγράφουν επίσης μεγάλη ζήτηση», πρόσθεσε.
Σχετικά με την ενδεχόμενη πορεία της εφετινής καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου ο Μπάουερτ είπε: «Διαβλέπουμε ακόμα θετικό έδαφος προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων για ταξίδια. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι φέτος θα δούμε τον καλοκαιρινό τουρισμό να πλησιάζει τα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς οι άνθρωποι λαχταρούν τις όμορφες εμπειρίες και τα ταξίδια».
Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε στην ομιλία του ότι βλέπει τον τουρισμό ως μια ευκαιρία για την αλληλοκατανόηση των λαών: «Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καλύτερο αντίβαρο στον πόλεμο από τον τουρισμό. Οι άνθρωποι αποκτούν νέες εμπειρίες από τα ταξίδια σε άλλες χώρες και, στην καλύτερη περίπτωση, σφυρηλατούν νέες επαφές και φιλίες. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αναπτυχθεί η διεθνής κατανόηση ως ζώσα καθημερινότητα. Επομένως, η -έστω- διαδικτυακή φετινή ITB είναι επίσης ένα σημάδι ελπίδας για τον κλάδο και ένα μήνυμα ελπίδας για μια συνάντηση των ανθρώπων σε έναν κόσμο και όχι σε δύο μπλοκ», είπε ο Πράσινος πολιτικός και αντικαγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Ο Χάμπεκ επεσήμανε επίσης την επίδραση των ταξιδιών στο κλίμα: «Περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 αποδίδεται στον τουρισμό. Εάν λοιπόν βιώνουμε τώρα μια επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας μετά τα χρόνια της πανδημίας, τότε θα πρέπει να είναι και μια επανεκκίνηση προς την κλιματική ουδετερότητα και τη βιωσιμότητα. Το θέμα αυτό αφορά στην διατήρηση μιας βιώσιμης γης την οποία θα κάνουμε χώρο απόλαυσης για πολλούς ανθρώπους. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα εργαστούμε και σε αυτό πρέπει να στοχεύει η υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στο μέλλον», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ