ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος πιθανόν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 15:40
UPD:16:34
REUTERS/MAXIM SHEMETOV

Ο Λευκός Οίκος πιθανόν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και εργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους συμμάχους για το θέμα αυτό, δήλωσε ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος Κρις Κουνς. Η ανακοίνωση ίσως γίνει σήμερα ή αύριο, δήλωσε ο Κουνς σε συνέντευξή του στο CNN.

Ο Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε δηλώσεις του σήμερα στις 17:45 ώρα Ελλάδας, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος. Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ ανέφεραν στο Reuters ότι είναι πρόθυμες να προχωρήσουν σε απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου χωρίς τη συμμετοχή συμμάχων στην Ευρώπη. 

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη χθες με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η κυβέρνησή του συνεχίζει να ζητεί την υποστήριξή τους για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, ενώ ο Λευκός Οίκος διαπραγματεύεται μια ταχεία νομοθεσία που θα απαγορεύει τις ρωσικές εισαγωγές. 

Ωστόσο, η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού πετρελαίου, έχει απορρίψει σχέδια για απαγόρευση των εισαγωγών ενέργειας, αλλά επιταχύνει τα σχέδιά της να επεκτείνει τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Όπως δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, δεν μπορεί να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας από τη μια μέρα στην άλλη. 

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εντούτοις, έχει γίνει πιο ανοιχτή στην ιδέα της απαγόρευσης των ρωσικών προϊόντων. Από την άλλη οι ΗΠΑ εξαρτώνται πολύ λιγότερο από το ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα, ωστόσο, η απαγόρευση θα οδηγούσε σε άνοδο των τιμών, πλήγμα για τους καταναλωτές. 

Την ίδια ώρα, οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2008 λόγω καθυστερήσεων στην πιθανή επιστροφή του ιρανικού αργού στις παγκόσμιες αγορές και καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι εξετάζουν την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών.

Πηγή: Reuters 

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα