Αγορές: Χάνει την στήριξη των 800 μονάδων το ΧΑ - Ανάκαμψη στην Ευρώπη

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 14:07
UPD:14:09
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το ενεργειακό σοκ και οι αυξήσεις στις τιμές διατηρούν το αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 2,73% και να βρίσκεται κάτω από τις 800 μονάδες. «Βουτιά» 5% καταγράφουν οι Τράπεζες.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης χάνει αυτήν την ώρα 3,15%, με τον δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίσης να σημειώνει πτώση 3,22%.

Στο ταμπλό, Λάμδα και Ελλάκτωρ κινούνται στο -4,4% και -4% αντίστοιχα, ενώ και η ΕΤΕ χάνει 4%. Μόνο η Jumbo σημειώνει σημαντικά κέρδη στο 2%.

Στην Ουκρανία, και ενώ βρίσκεται τυπικά σε ισχύ η συμφωνία για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων από τις πόλεις Κίεβο, Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο και Μαριούπολη,  οι Ουκρανοί καταγγέλουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στον ανθρωπιστικό διάδρομο μεταξύ της Μαριούπολης και της Ζαπορίζια. Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν επίσης να κλείνουν τις διόδους προς το Κίεβο. Αίσθηση προκαλεί η επισήμανση του Ουκρανού πρόεδρου στο ΑΒC ότι έχει «χάσει το ενδιαφέρον για ένταξη στο ΝΑΤΟ». Ο Ζελένσκι δηλώνει ακόμη έτοιμος για διάλογο, αλλά όχι για παράδοση στους Ρώσους.

Κέρδη στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν άνοδο το πρωί της Τρίτης, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να παρακολουθούν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις δυτικές αντιδράσεις.

Κέρδη 0,76% σημειώνει ο γερμανικός DAX, ενώ με οριακές μεταβολές συνεχίζει ο FTSE στο Λονδίνο. Στο Παρίσι ο CAC ενισχύεται 1,45, ενώ ισχυρή άνοδο 2,45% καταγράφει ο FTSE MIB.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παρέμεινε αμετάβλητος μέχρι τα μέσα του πρωινού, έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από 0,6% στα ανοιχτά πριν αυξηθεί περισσότερο από 1,5% σε μια ασταθή πρωινή συναλλαγή. Οι τράπεζες σημείωσαν άλμα 2% ενώ οι μετοχές των ΜΜΕ υποχώρησαν 1,9%.

Όσον αφορά την κίνηση της τιμής των μεμονωμένων μετοχών, η εταιρεία ενοικίασης γραφείων IWG εκτινάχθηκε επίσης περισσότερο από 11% αφού ανέφερε μικρότερη ετήσια ζημιά, καθώς πολλοί ενοικιαστές επέστρεψαν στα γραφεία αφού έκλεισαν λόγω της πανδημίας.

Στο κάτω μέρος του ευρωπαϊκού δείκτη blue chip, η βρετανική αλυσίδα αρτοποιείων Greggs υποχώρησε περισσότερο από 6% μετά την προειδοποίηση ότι οι πιέσεις κόστους είναι πιθανό να επιβαρύνουν τα κέρδη της το 2022.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν απότομα χαμηλότερα και πάλι τη Δευτέρα, αφού ο δείκτης αναφοράς για την ηπειρωτική χώρα υποχώρησε 7% την περασμένη εβδομάδα καταγράφοντας τη χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο του 2020.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στη Λευκορωσία έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο στην καταπολέμηση του κλιμακούμενου πολέμου και οι επενδυτές παραμένουν διστακτικοί αφού οι ΗΠΑ αποκάλυψαν ενεργές συζητήσεις με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχετικά με την επιβολή εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα