Αγορές: Απώλειες στην Ευρώπη με το βλέμμα στο ρωσικό πετρέλαιο

Εντείνονται οι πιέσεις στη Wall Street
Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2022 19:13
UPD:22:06
Shutterstock

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν τη Δευτέρα μετά την είδηση ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, θέτοντας κίνδυνο παγκόσμιου «στασιμοπληθωρισμού».

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 2%. Ο FTSE του Λονδίνου κατέγραψε ήπιες απώλειες 0,4%. Στο Παρίσι πτώση 1,31% σημείωσε ο CAC. Απώλειες άνω του 1% και για τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX600.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 2,5% μέχρι τα μέσα το πρωί, περιορίζοντας ορισμένες από τις προηγούμενες απώλειές του. Οι τράπεζες και τα αυτοκίνητα υποχώρησαν 5% για να οδηγήσουν σε απώλειες, ενώ τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν κατά 3,8% καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης αναφοράς έχασε 7% και υπέστη τη χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο του 2020, την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Ρωσία και η Ουκρανία άρχισαν τις συνομιλίες στη Λευκορωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του την Πέμπτη στην Αττάλεια της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σαρλ Μισέλ. Νωρίτερα το Κίεβο απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση των αμάχων από ουκρανικές πόλεις προς Λευκορωσία και Ρωσία, χαρακτηρίζοντας «ανήθικη» τη στάση της Μόσχας. «Το μέλλον της Ευρώπης αποφασίζεται από την ουκρανική αντίσταση», δήλωσε ο Ζελένσκι ζητώντας εκ νέου αεροσκάφη και μποϊκοτάζ του ρωσικού πετρελαίου.

Απώλειες στη Wall Street

Οι αμερικανικές μετοχές υποχωρούν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας καθώς η απειλή μιας πιθανής απαγόρευσης των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία προκάλεσε άνοδο στις τιμές της ενέργειας που οι επενδυτές ανησυχούν ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη.

Ο S&P 500 υποχώρησε 2,1%, ανεβάζοντας την πτώση του το 2022 στο 11%. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 1,8%, ή περίπου 611 μονάδες, μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών. Ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq Composite έχασε 2,1% και σημείωσε πτώση περίπου 17% από έτος σε έτος.

Οι απώλειες ήταν ευρείας βάσης, με εννέα από τους 11 τομείς του S&P 500 να υποχωρούν στις πρόσφατες συναλλαγές. Προχώρησαν μόνο τα τμήματα ενέργειας και κοινής ωφελείας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τώρα στη 12η ημέρα του, έχει αναστατώσει τις αγορές εμπορευμάτων, έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης και οδήγησε στην αποσύνδεση της Ρωσίας από μεγάλο μέρος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Εκτοξεύονται οι τιμές ενέργειας

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η απειλή νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εκτόξευσαν σήμερα την τιμή του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών.

Το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας πλησίασε τα 140 δολάρια το βαρέλι στην αρχή της συνεδρίασης στα Χρηματιστήρια της Ασίας, κοντά στο απόλυτο ρεκόρ των 147,50 δολαρίων το βαρέλι που είχε φτάσει τον Ιούλιο του 2008. Γύρω στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) ωστόσο η τιμή έπεσε στα 123,23 δολάρια (αύξηση +4,33% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκεύης) ενώ το αμερικανικό αργό WTI, παράδοσης Απριλίου, κυμαινόταν στα 119,05 δολάρια (+2,85%).

Η πιθανότητα κυρώσεων που θα πλήττουν απευθείας τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας αναφέρθηκε και πάλι σήμερα. Όμως ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς υπενθύμισε ότι οι εισαγωγές υδρογονανθράκων από τη Ρωσία είναι «ουσιαστικής σημασίας» για «την καθημερινότητα των πολιτών» στην Ευρώπη. «Ο ανεφοδιασμός της Ευρώπης για την παραγωγή ζέστης, ηλεκτρικής ενέργειας, για τις μετακινήσεις και τη βιομηχανία δεν μπορεί να διασφαλιστεί προς το παρόν με άλλον τρόπο» ανέφερε στη γραπτή δήλωσή του ο Σολτς, απορρίπτοντας την ιδεά των κυρώσεων.

Στο μεταξύ, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, του ολλανδικού TTF, εκτοξεύτηκε νωρίτερα στα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Γύρω στις 18.00 είχε πέσει στα 237,27 ευρώ. Η τιμή έχει 14πλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο.

Η τιμή των μετάλλων που παράγονται στη Ρωσία πλησιάζει επίσης σε ιστορικά ρεκόρ. Το νικέλιο έφτασε τα 48.000 δολάρια γύρω στις 18.00, αύξηση άνω του 60%. Το αλουμίνιο ξεπέρασε για πρώτη φορά σήμερα το όριο των 4.000 τον τόνο (4.073,50 δολάρια) ενώ ο χαλκός και το παλλάδιο κυμαίνονταν στα 10.845 δολάρια ο τόνος και στα 3.442,47 δολάρια η ουγγιά αντίστοιχα.

Ο χρυσός ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια η ουγγιά το πρωί, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2020 και πλησιάζοντας το απόλυτο ιστορικό ρεκόρ που είχε επιτευχθεί τον ίδιο μήνα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, WSJ

 ​Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα