GM,Chrysler: Προς λήψη ομοσπονδιακών δανείων για την επιβίωσή τους

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008 07:09
UPD:10:06

Δάνεια για την επιβίωσή τους θα λάβουν οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, General Motors και Chrysler έως τον Μάρτιο, βάσει του σχεδίου διάσωσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορεί να πάρει πίσω τα κεφάλαια εάν οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν συμμορφωθούν με τους ομοσπονδιακούς περιορισμούς, είναι ο όρος της λήψης των δανείων, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους επειδή οι διαπραγματεύσεις είναι εμπιστευτικές. Το σχέδιο δεν είναι το τελικό και ενδέχεται να αλλάξει, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Το σχέδιο σκοπεύει να βοηθήσει την GM, τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, και την υπ’ αριθμόν 3, Chrysler, να αποφύγουν την κατάρρευση, καθώς ενδέχεται να μείνουν χωρίς κεφάλαια στις αρχές του επόμενου έτους. GM και Chrysler έχουν πει ότι χρειάζονται 14 δισ. δολάρια για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους έως τον Μάρτιο και κλείνουν προσωρινά μονάδες τους για να περιορίσουν το κόστος.

Όπως τόνισε χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Χένρι Πόλσον, «οτιδήποτε και εάν γίνει θα πρέπει να γίνει παράλληλα με την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα» για τις αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ. «Αυτό είναι δύσκολο να γίνει χωρίς την αναδιοργάνωση, αλλά κάτι πρέπει να γίνει», δήλωσε.

Το υπουργείο Οικονομίας ενδέχεται να δανείσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες μέσω των πιστωτικών τους σκελών, GMAC LLC και Chrysler Financial, ούτως ώστε να αποφευχθεί η πρόσβαση άλλων βιομηχανικών εταιρειών στα 700 δισ. δολάρια του σχεδίου στήριξης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο Γκρέγκ Μάρτιν, εκπρόσωπος της GM και η Σον Μόργκαν, εκπρόσωπος της Chrysler, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνι Φράτο, επίσης αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, υπογραμμίζοντας πως «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις».

Οι μετοχές της GM υποχώρησαν χθες κατά 16% στα 3,66 δολάρια.

Οι GM, Chrysler και Ford ανέστειλαν τις εργασίες σε περίπου 59 εργοστάσια τον Ιανουάριο καθώς τα απούλητα αυτοκίνητα παραμένουν στις εκθέσεις.

Η GM ανακοίνωσε ότι θα έχει ρευστότητα 16,2 δισ. δολαρίων έως τις 30 Σεπτεμβρίου και ότι χρειάζεται τουλάχιστον 11 δισ. δολάρια για να εξοφλήσει τους μηνιαίους μισθούς. Η Cerberus Capital Management LP’s Chrysler έκλεισε το τελευταίο τρίμηνο με ρευστότητα 6,1 δισ. δολαρίων και χρειάζεται τουλάχιστον 3 δισ. δολάρια για να λειτουργήσει, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Ρόμπερτ Ναρντέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα