Πρώτα σε αποδόσεις τα ελληνικά ακίνητα σε τουριστικές περιοχές

Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022 07:01
UPD:07:01
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη και Σκιάθος, τέσσερα ελληνικά νησιά που δέχονται σημαντικό αριθμό επισκεπτών, δίνουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις (yield - ετήσιο εισόδημα από τη μίσθωση του ακινήτου σε σχέση με την αξία του) ανάμεσα σε 30 μεσογειακούς τουριστικούς προορισμούς.

Η συγκεκριμένη καταγραφή, μάλιστα, που πραγματοποιήθηκε για 6η φορά από την Algean Property (εταιρεία παροχής υπηρεσιών στην αγορά των ακινήτων) αναφέρει για το 2022 συνολικά 8 ελληνικούς προορισμούς ανάμεσα στους 10 (από τους 30) με τις καλύτερες αποδόσεις (εκτός από τους προαναφερόμενους, η Σκιάθος, το Πόρτο Χέλι, η Χαλκιδική, η Κεφαλονιά και τα Χανιά). Η σύγκριση-έρευνα έγινε με βάση 3.000 εξοχικές κατοικίες (250 τ.μ.), οι οποίες διαθέτουν τουλάχιστον 3 υπνοδωμάτια, ιδιωτική πισίνα και εξοπλισμό υψηλής ποιότητας.

Όπως επισημαίνει η Algean Property, η αγορά τουριστικής κατοικίας στην Ελλάδα είναι ανταγωνιστική, καθώς το κόστος επένδυσης είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου, με τις τιμές των κατοικιών να εξακολουθούν να είναι 22%-37% χαμηλότερες σε σύγκριση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα του 2007.

Οι τιμές
Αναλυτικότερα, βάσει της εν λόγω έρευνας η αγορά της μεσογειακής εξοχικής κατοικίας έχει αποδειχθεί, παρά την πανδημία, ένας δυναμικός και ανθεκτικός κλάδος της παγκόσμιας βιομηχανίας ακινήτων, προσελκύοντας επενδυτές από την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ.

Παρά την πανδημία οι τιμές των ακινήτων παρέμειναν σταθερές ή και αυξήθηκαν (ως εκ τούτου, οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με το 2019) στις 30 τοποθεσίες που εξετάζονται κι αυτό παρά το γεγονός ότι η τουριστική βιομηχανία επλήγη, ειδικά το 2020.

Η ζήτηση σε όλους τους προορισμούς διακοπών της Μεσογείου εκτοξεύτηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία να πρωτοστατούν.

Δεδομένων των χαμηλών επιτοκίων των τελευταίων ετών, η αγορά πολυτελούς εξοχικής κατοικίας θεωρείται επενδυτική ευκαιρία, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το 45% των αγοραστών πράγματι το εκλαμβάνει ως επένδυση.

Η Μύκονος για έκτη φορά είναι ο κορυφαίος προορισμός με μέση μικτή απόδοση 7,4%. Η αυξημένη ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα περαιτέρω αύξηση των τιμών, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό. Αυτό εξηγεί τη μείωση της απόδοσης σε σχέση με το 2019 (8,2%).

Η Πάρος (7,1%) αύξησε την απόδοσή της σε σχέση με το 2019 (6,5%).

Αν και οι τιμές ανέβηκαν, η αύξηση των ενοικίων ξεπέρασε αυτή των τιμών πώλησης, με αποτέλεσμα υψηλότερη απόδοση, κλείνοντας περαιτέρω τη διαφορά με τη Μύκονο.

Όπως σχολιάζεται από τους αναλυτές της έρευνας, η Πάρος επωφελήθηκε από την εγγύτητά της με τη Μύκονο (προφανώς είναι και όμορφο νησί) και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή πολυτελών κατοικιών με αυξημένες αξίες, ενώ παράλληλα ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών που κατευθύνθηκε σε αυτοτελείς κατοικίες λόγω πανδημίας συνέβαλε στην αύξηση των ενοικίων.

Οι τιμές πώλησης και τα ενοίκια της Σαντορίνης παρουσίασαν ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με το 2019, αλλά η συνολική απόδοση παρέμεινε η ίδια με το 2019 (6,3%). Η Σκιάθος και η Τυνησία μοιράζονται την 4η και 5η θέση, με τις τιμές πώλησης, τα ενοίκια και τις αποδόσεις να παραμένουν αμετάβλητες σε σύγκριση με το 2019 (6%).

Η Κεφαλονιά παρουσιάζει σημαντική αύξηση της απόδοσής της (4,8%) σε σύγκριση με το 2019 (4,1%), η οποία εξηγείται από την αύξηση των ενοικίων που ξεπερνά την αύξηση των τιμών πωλήσεων. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα