Ρουμανία: Δυσοίωνο το 2009 για τις τράπεζες

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008 11:06

Η οικονομική κρίση θα επηρεάσει το τραπεζικό σύστημα το 2009 με αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών του, δήλωσε ο πρόεδρος της Raiffeisen Bank, κ. Steven van Groningen.

«Τα κέρδη των τραπεζών θα υποχωρήσουν, από τη μία εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων, βάσει των οποίων προσελκύουν πόρους, και από την άλλη εξαιτίας της αύξησης των προβλέψεων για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο τραπεζίτης, προσθέτοντας πως ήδη από το τρίτο τρίμηνο του έτους οι μεγάλες και μικρές τράπεζες έχουν προχωρήσει στην αύξηση των προβλέψεων, καθώς η αύξηση των επιτοκίων δανειοδοτήσουν και η διολίσθηση του λέι έχουν επηρεάσει την ικανότητα εξυπηρέτησης των πιστώσεων των πελατών.

Η επιδείνωση της γενικής οικονομικής κατάστασης τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο έχει οξύνει τον πιστωτικό κίνδυνο που συνδέεται με τις επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους σε ένα περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων.

«Θα υπάρξουν σίγουρα επιχειρηματικοί πελάτες με δυσκολότερη περίοδο αποπληρωμής των δανείων τους με αποτέλεσμα την αύξηση των σχετικών προβλέψεων των τραπεζών», συμπλήρωσε ο κ. Groningen.

Οι τράπεζες έχουν παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο καθώς προβαίνουν στην αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος των πόρων και τους υψηλότερους κινδύνους αλλά ταυτόχρονα επιδεινώνουν το δυναμικό εξυπηρέτησης των πιστώσεων των πελατών και επιβαρύνονται με το κόστος των υψηλών προβλέψεων.

Βalkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα