Νέες κρατικές ενισχύσεις αναμένονται από Γερμανία και Γαλλία

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008 12:43
UPD:12:51
REUTERS

Νέα πακέτα κινήτρων αναμένεται να εξαγγείλουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης που βουλιάζουν ολοένα περισσότερο στην ύφεση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την παροχή πρόσθετων ενισχύσεων στην οικονομία της χώρας που δέχεται ισχυρές πιέσεις και εξήγγειλε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2009. Με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της 25ετίας και το υπουργείο Οικονομικών να προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3% το 2009, η Μέρκελ ομολόγησε ότι η κυβέρνησή της θα αναγκαστεί να δανειστεί επιπλέον χρήματα προκειμένου να ανταποκριθεί στις «εξαιρετικές προκλήσεις».

Νέα στοιχεία είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στη Γαλλία, μετά τη δημοσίευση έκθεσης από την εθνική στατιστική υπηρεσία Insee, σύμφωνα με την οποία αναμένεται συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,8% το τρέχον τρίμηνο και κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2009, εκτιμήσεις που υποδηλώνουν σαφή ύφεση. Η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις να αυξήσει τις χορηγήσεις της πέραν του προγράμματος 26 δισ. δολαρίων που εξήγγειλε ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί τον περασμένο μήνα.

Παράλληλα, και οι δύο χώρες δέχονται σφοδρές πιέσεις από τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ προκειμένου να υιοθετήσουν πιο δραστικά μέτρα από το πακέτο κινήτρων 12 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δρομολογήσει, την ώρα που οι εξαγωγές υποχωρούν και η ανεργία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα