Merrill Lynch: «Πολύ δύσκολο» το 2009 για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008 16:30

Η επόμενη χρονιά θα είναι «πολύ δύσκολη» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες εκτιμά ο αναλυτής της Merrill Lynch Στιούαρτ Γκράχαμ, υποστηρίζοντας ότι η ύφεση και η σημαντική επιδείνωση των συνθηκών στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι αναπόφευκτες.

«Η ιστορία μας λέει ότι οι υφέσεις των οποίων προηγούνται τραπεζικές κρίσεις συνήθως διαρκούν δύο φορές περισσότερο από τις κανονικές υφέσεις και είναι σχεδόν τέσσερις φορές πιο σκληρές», επισημαίνει ο Γκράχαμ, ο οποίος μείωσε δραστικά τις προβλέψεις του για την κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2009 και το 2010.

Ο αναλυτής της Merrill Lynch εμφανίζεται επιφυλακτικός όσον αφορά στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, εκτιμώντας ότι οι προσδοκίες για ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 ίσως αποδειχτούν πολύ αισιόδοξες.

«Μετά τη χρηματοπιστωτική φούσκα θα πρέπει να υπάρξει χρηματοπιστωτική συρρίκνωση», αναφέρει σε σημείωμά του στους επενδυτές.

Η Merrill Lynch μείωσε επίσης τις συστάσεις της για πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών. Ειδικότερα, υποβάθμισε την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σε "neutral" από "buy" και της Alpha Bank σε "underperform" από "neutral".



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα