Τροπολογία: Φόρος 10% από πωλήσεις μετοχών

Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2008 10:52

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία μετατίθεται για την 1η Απριλίου του 2009 ο χρόνος έναρξης του ισχύος της επιβολής του φόρου 10% στο κέρδος από πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο οποίος καταλογίζεται σε βάρος του πωλητή. Η παλαιότερη ρύθμιση όριζε την έναρξη ισχύος της εν λόγω διάταξης την 1η Ιανουαρίου του 2009.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι την 1η Απριλίου διατηρείται ο φόρος 0,15% επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών ο οποίος, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, θα καταργείτο στο τέλος του τρέχοντος έτους οπότε και θα ετίθετο σε ισχύ η φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών με συντελεστή 10%.

Η μετάθεση του χρόνου έναρξης ισχύος του εν λόγω μέτρου γνωστοποιήθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με μια λιτή ανακοίνωση, τριών σειρών, στην οποία αναφέρεται ότι η αναβολή οφείλεται σε καθαρά τεχνικούς λόγους.

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι τα στελέχη του υπουργείου απέφευγαν χθες να διευκρινίσουν ποιοι ακριβώς είναι οι «τεχνικοί λόγοι» που οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο στο να αναβάλει επί ένα τετράμηνο την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα