DBS: Πώληση μετοχών 2,8 δισ. δολ. με έκπτωση 45%

Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2008 06:45
UPD:09:55

Ποσό 4 δισ. δολ. Σιγκαπούρης (2,76 δισ. δολ. ΗΠΑ) επιδιώκει να συγκεντρώσει η DBS Group Holdings, η μεγαλύτερη τράπεζα της Νοτιοανατολικής Ασίας, μέσω πώλησης μετοχών, προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις από τη χρηματοπιστωτική κρίση που την ανάγκασε να προχωρήσει σε απολύσεις για πρώτη φορά από το 2001.

Η DBS θα εκδώσει μία νέα μετοχή για κάθε δύο που κατέχουν οι επενδυτές στην τιμή των 5,42 δολ. Σιγκαπούρης η μία, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η τιμή είναι 45% χαμηλότερη από την τιμή κλεισίματος στις 19 Δεκεμβρίου. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας ανεστάλη σήμερα στη Σιγκαπούρη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της DBS, Ρίτσαρντ Στάνλεϊ, στρέφεται στους επενδυτές μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας της χώρας και την αύξηση των προβλέψεων για ζημίες από τις επενδύσεις στις πιστώσεις, οι οποίες προκάλεσαν τη μεγαλύτερη μείωση σε δύο χρόνια των κερδών της τράπεζας. H DBS, όπως και οι ανά τον κόσμο τράπεζες, έχουν αντλήσει περίπου 920 δισ. δολ. για να επιβιώσουν εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης που πάγωσε τις αγορές πιστώσεων.

Στις 19 Δεκεμβρίου οι μετοχές της DBS σημείωσαν άνοδο 1,6%, φθάνοντας στα 9,85 δολ. Σιγκαπούρης. Φέτος έχουν σημειώσει απώλειες 52%, έναντι πτώσης 48% του δείκτη στο Χρηματιστήριο.

Παγκοσμίως, οι τράπεζες αντλούν κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τη χρηματοοικονομική κρίση. Η Standard Chartered, η βρετανική τράπεζα που πραγματοποιεί τα μέγιστα των κερδών της στην Ασία, ανακοίνωσε στις 18 Δεκεμβρίου ότι άντλησε 1,8 δισ. στερλίνες (2,8 δισ. δολ.).

Στην Ασία οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Μizuho Financial Group και της National Australia Bank, άντλησαν συνολικά 52 δισ. δολ. καθώς η ύφεση στις ΗΠΑ ώθησε χαμηλότερα την ανάπτυξη στην περιφέρεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

Στις 7 Δεκεμβρίου η DBS ανακοίνωσε την απόλυση 900 εργαζομένων, το 6% του εργατικού της δυναμικού, για πρώτη φορά από το 2001. Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας, το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, υποχώρησαν 38% στα 379 εκατ. δολ. Σιγκαπούρης, τα μέγιστα μεταξύ των τριών τραπεζών της Σιγκαπούρης.

Η Temasek Holdings, μία από τις δύο κρατικές επενδυτικές εταιρείες της Σιγκαπούρης, ελέγχει το 27,8% της DBS.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα