Toyota: Πρόβλεψη για λειτουργικές ζημιές στο οικονομικό έτος

Τις πρώτες σε διάστημα 71 ετών
Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2008 09:31
UPD:09:35
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Τις πρώτες ζημιές της σε διάστημα 71 ετών αναμένεται να εμφανίσει η Νο2 αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο Toyota Motor, ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων πωλήσεων στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη και της εκτίναξης του γιεν.

Ειδικότερα, οι ζημιές για το έτος που λήγει το Μάρτιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 150 δισ. γιεν (1,7 δισ. δολάρια). Ένα χρόνο νωρίτερα, η εταιρεία είχε ανακοινώσει λειτουργικά κέρδη 600 δισ. γιεν.

Επίσης, η διοίκηση της Toyota αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη κατά 91% στα 50 δισ. γιεν.

Πρόκειται για τη δεύτερη αναθεώρηση των προβλέψεων για την κερδοφορία της στην οποία προχωρά η Toyota φέτος, καθώς η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση πλήττει σημαντικά τη ζήτηση. Η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια περικοπής θέσεων και μείωσης της παραγωγής της.

REUTERS

Σημειώνεται ότι την τελευταία φορά που η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία εμφάνισε λειτουργικές ζημιές ήταν το οικονομικό έτος που έληξε το Μάρτιο του 1938.

Οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ, την παραδοσιακά πιο κερδοφόρο αγορά της εταιρείας, υποχώρησαν το Νοέμβριο κατά 34%. Στην Ευρώπη, η οι πωλήσεις μειώθηκαν επίσης κατά 34%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα