Χρηματιστήριο Αθηνών: Εντυπωσιακό ράλι με τις τράπεζες στο +5%

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 12:55
UPD:13:16
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Αντέδρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το χθεσινό sell off, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται 3,3% στις 918 μονάδες και τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει άνοδο 5%.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημειώνει κέρδη 3,3%, ενώ ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 4,16%. Στο ταμπλό η Eurobank έχει κέρδη άνω του 6%. Στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, Aegean, Viohalco ενισχύονται σημαντικά. Κέρδη 4% καταγράφουν οι κλάδοι των ταξιδιών και της ενέργειας.

Η αβεβαιότητα ωστόσο παραμένει μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, την αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση και την εκτίναξη των τιμών ενέργειας.

Την ώρα που ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την προέλασή του στην Ουκρανία, έχοντας φτάσει λίγα χιλιόμετρα μόλις από το κέντρο της πόλης και τα κυβερνητικά κτίρια και ενώ η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, η αγορά ενέργειας και έχει τη δική της δυναμική. Αυτή κινείται με βάση τις ροές της προσφοράς. Έτσι στο μέτωπο του φυσικού αερίου ύστερα από ένα 4ημερο ράλι έχουμε σήμερα «βουτιά» των τιμών, καθώς καταγράφεται αύξηση των ρωσικών ροών προς την Ευρώπη,.

Την ανάγκη για συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εκρηκτικές ανατιμήσεις υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ενώ ανέπτυξε όλα τα βήματα που έχουν γίνει για να μην υπάρξει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας, εάν κλείσει η Ρωσία τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου.

Θετικά πρόσημα και στην Ευρώπη

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές το πρωί της Παρασκευής, παρακολουθώντας μια εύθραυστη παγκόσμια ανάκαμψη καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά αξιολόγησαν τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο περίπου 0,7% κατά τις πρωινές συναλλαγές στο Λονδίνο, με τα μεγάλα χρηματιστήρια και σχεδόν όλους τους κλάδους να βρίσκονται σε θετικό έδαφος.

Ο DAX της Φρανκφούρτης κερδίζει 1,45%, ενώ ο FTSE στο Λονδίνο καταγράφει κέρδη άνω του 2%. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC σημειώνει κέρδη 1,47%, ενώ στο +1,44% διαπραγματεύεται ο FTSE MIB του Μιλάνου.

Οι μετοχές της εξόρυξης οδήγησαν τα κέρδη, με άνοδο περίπου 1,9%, ενώ οι μετοχές χημικών σημείωσαν πτώση περίπου 0,6%.

Η Ρωσία εξαπέλυσε την Πέμπτη επίθεση στην Ουκρανία μέσω ξηράς, αέρος και θαλάσσης, προκαλώντας φόβους για μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση και σοκάροντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα