Eurogroup - ECOFIN: Σε πρώτο πλάνο ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην οικονομία

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 06:57
UPD:06:58
EPA/OLIVIER HOSLET

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και κυρίως οι οικονομικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, μετά και τη δραματική αύξηση των τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο άλλαξε άρδην την ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στο Παρίσι η οποία θα είναι αφιερωμένη στις τρέχουσες εξελίξεις.

Η πρωινή συνεδρίαση του Eurogroup  η οποία προβλέπεται να κρατήσει περίπου 1 ½ ώρα, θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, το ελληνικό αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ, ύψους 1,8 δισ. ευρώ αλλά και την αποπληρωμή των δόσεων για το 2022-2023 από τα διμερή δάνεια που συνάφθηκαν το 2010, στο πρώτο μνημόνιο. Ωστόσο τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της αποπληρωμής θα είναι διαφορετικά. Πρώτο, έως τα τέλη Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα εξοφληθεί το ΔΝΤ ενώ η διαδικασία για την πληρωμή των δόσεων των δανείων του πρώτου μνημονίου προβλέπεται ότι θα διαρκέσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πιθανόν έως το τέλος του έτους.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στις δραματικές αυξήσεις που καταγράφουν από χθες οι τιμές στα ορυκτά καύσιμα και κυρίως σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, εκτινάσσοντας κατά συνέπεια την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και εντείνοντας περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin) αναμένεται να εξετάσουν τις συνέπειες, κυρίως των τιμών της ενέργειας, στην ευρωπαϊκή οικονομία με βάση και τα συμπεράσματα της χθεσινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας (η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης) κ. Μπρουνό Λεμέρ, η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Πασκάλ Ντόναχιου αλλά και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου.

Η σημερινή ημέρα όμως δεν τελειώνει εδώ καθώς στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα συνεχίσουν τη συζήτηση γύρω από τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης.

Η ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου να καταγράψουν άνοδο πάνω από 50% σε μία μόλις ημέρα και το πετρέλαιο να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι. Οι συγκεκριμένες αυξήσεις όπως είναι αναμενόμενο αυξάνουν ακόμα περισσότερο την τιμή του ρεύματος επιβαρύνοντας περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι διασφαλισμένη η επάρκεια εφοδιασμού ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις. Σήμερα στο μεταξύ συνεδριάζει η ομάδα διαχείρισης κρίσεων προκειμένου να επικαιροποιηθεί το σχέδιο αντιμετώπισης διαφορετικών σεναρίων που μπορεί να προκύψουν. Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής έθεσε την ανάγκη να υπάρξει μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Το τσουνάμι των γεωπολιτικών εξελίξεων, δεν αφήνουν ανεπηρέαστες και τις τιμές εμπορευμάτων όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, των οποίων η τιμή στα διεθνή χρηματιστήρια καταγράφουν ανοδική πορεία.

Την ίδια ώρα και με φόντο τον πληθωρισμό οι κεντρικοί τραπεζίτες μελετούν τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η ΕΚΤ, τα οποία πιθανόν να ανακοινωθούν το Μάρτιο. Μόλις χθες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο πρακτορείο Reuters τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των καθαρών αγορών ομολόγων στο κανονικό πρόγραμμα, ΑΡΡ, δεδομένων των συνθηκών. Εξελίξεις οι οποίες δεν αποκλείεται να υποχρεώσουν την ΕΚΤ στο να παρατείνει την παραγωγή «φθηνού χρήματος».

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα