Ζημιές σε Φ/Γ πλοία στο Ηράκλειο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2008 10:42
UPD:11:39

Ζημιές υπέστησαν χθες λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών δύο Φ/Γ πλοία που ήταν δεμένα στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα το Φ/Γ «ROKSOLANA 1» σημαίας Belize, το οποίο βρισκόταν πλαγιοδετημένο στον προβλήτα Νο 3 του λιμένα Ηρακλείου, λόγω της μεγάλης θαλασσοταραχής και των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, υπέστη δύο ρήγματα πάνω από την ίσαλο γραμμή, μήκους 20 εκατοστών το καθένα, ενώ υπήρξε και περιορισμένη εισροή υδάτων.

¶μεσα στο σημείο έσπευσε στην περιοχή προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, καθώς και τα Ρ/Κ «Μινώταυρος» και «Καπετάν Γιάννης», με τη βοήθεια των οποίων το ανωτέρω Φ/Γ μεθόρμισε στην υπήνεμη πλευρά του προβλήτα. Μετά την ασφαλή πρόσδεσή του, ξεκίνησαν από το πλήρωμα εργασίες στεγανοποίησης και απάντλησης των υδάτων.

Όπως διευκρινίστηκε, από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός ούτε αναφέρθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Η Λιμενική Αρχή Ηρακλείου, που διενεργεί την προανάκριση, απαγόρευσε τον απόπλου του παραπάνω πλοίου μέχρι επιδιόρθωσης της βλάβης και προσκόμισης πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης και ισχύος των πιστοποιητικών ασφαλείας από τον παρακολουθούντα το πλοίο Νηογνώμονα.

Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και ύστερα από θραύση των κάβων συγκράτησης, λόγω των θυελλωδών ανέμων, το Φ/Γ «AL-MARWAH» σημαίας Λιβύης, το οποίο ήταν παραβεβλημένο στο βόρειο λιμενοβραχίονα του λιμένα Ηρακλείου, παρασυρόμενο προσέκρουσε στην κεφαλή του προβλήτα Νο 3 του λιμένα Ηρακλείου, με αποτέλεσμα την πρόκληση ρήγματος μήκους περίπου 1,5 μ., σε ύψος περίπου 2 μ. από την ίσαλο γραμμή.

Με τη συνδρομή των Ρ/Κ «Μινώταυρος» και «Καπετάν Γιάννης», το πλοίο προσέδεσε σε ασφαλές σημείο του λιμένα, χωρίς να αναφερθεί τραυματισμός ή θαλάσσια ρύπανση.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηρακλείου, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του Φ/Γ πλοίου, μέχρι προσκόμισης πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης και συνέχισης ισχύος των πιστοποιητικών ασφαλείας και προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος από τον παρακολουθούντα το πλοίο Νηογνώμονα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα