ΙΟΒΕ: Ανέφικτος ο Προϋπολογισμός χωρίς πρόσθετα μέτρα

Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2008 13:21
UPD:14:05

«Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2009 για τα έσοδα και τις δαπάνες είναι εξαιρετικά αισιόδοξες και δύσκολα επιτεύξιμες χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων».

Τα παραπάνω επισημαίνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού του 2009, χωρίς πρόσθετα μέτρα και χωρίς ανατροπή του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος προς το ευνοϊκότερο, θα είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατα.

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2009 θα ξεπεράσει και πάλι το 3% του ΑΕΠ ενώ το δημόσιο χρέος που παραμένει σταθερά πάνω από το 100% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στο σημερινό περιβάλλον πιστωτικής στενότητας και παρά τη μείωση των επιτοκίων, δύσκολα θα εμφανίσει τάσεις μείωσης.

Αναφορικά με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το 2009 θα επιβραδυνθεί στο 2% περίπου. Για την ανεργία το ΙΟΒΕ αναφέρει ότι διατηρείται στα επίπεδα του 7,2% στο τρίτο τρίμηνο του 2008, βελτιωμένη σε σχέση με το 2007, ενώ σταθερότητα παρατηρείται και στην αύξηση της απασχόλησης (1%).

Αν και σε ετήσια βάση θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 8%, οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις δείχνουν ανακοπή της πτωτικής πορείας και πιθανή ενίσχυση στο πρώτο τρίμηνο του 2009.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα