ΟΠΕΚ: Εκτακτη σύνοδος τον Ιανουάριο αν συνεχιστεί η πτώση των τιμών

Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2008 14:54

Ο ΟΠΕΚ ενδεχομένως να συγκαλέσει νέα έκτακτη σύνοδο στα μέσα Ιανουαρίου – πριν από την επίσημη συνάντηση του Μαρτίου – αν συνεχιστεί η πτώση των τιμών πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, δήλωσε σήμερα ο προεδρεύων του καρτέλ Σακίμπ Χελίλ.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της συνάντησης των χωρών-μελών του Φόρουμ Εξαγωγικών Χωρών Φυσικού Αερίου ( GECF), ο Χελίλ εκτίμησε ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ θα ευθυγραμμιστούν με τις νέες μειώσεις της παραγωγής που αποφάσισε ο οργανισμός.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τη Ρωσία – τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγό πετρελαίου – να σταματήσει να επωφελείται απλώς από τις πολιτικές του ΟΠΕΚ και να συνεισφέρει, προχωρώντας και η ίδια σε μειώσεις.

«Θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση στην αγορά και θα λάβουμε την κατάλληλη απόφαση, αν δούμε ότι οι τιμές εξακολουθήσουν να υποχωρούν παρά τη συμμόρφωση (των μελών)», ανέφερε ο Χελίλ στο Reuters.

«Μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, αν δούμε ότι οι τιμές συνεχίζουν να μειώνονται, θα συγκαλέσουμε σύνοδο και θα καλέσουμε μη-αραβικά κράτη, όπως η Βενεζουέλα, η Αγκόλα και το Εκουαδόρ, να συμμετάσχουν σε αυτή», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα