Μεταβλητότητα στις αγορές λόγω Ουκρανίας

«Συγκρατημένη» πτώση 0,54% για τον Γενικό Δείκτη
Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 17:46
UPD:17:52
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Πιέσεις δέχθηκαν οι αγορές σήμερα μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν αναγνώρισε τις αυτόνομες περιοχές των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.

Ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρόλο που στην αρχή της συνεδρίασης κατέγραφε απώλειες μέχρι και 2%, τελικά τις περιόρισε και υποχώρησε 0,54% στις 944 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,45% στις 2.309,72 μονάδες, ενώ στο -1,02% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.573,49 μονάδες. Οι Τράπεζες σημείωσαν πτώση κατά 0,54%.

Η Alpha Bank υποχώρησε 0,15%, την Πειραιώς να διαπραγματεύεται στο -0,19%, ενώ στο -1,28% έκλεισε η Εθνική και στο -0,52% η Eurobank.

«Γύρισαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στην Ευρώπη, οι μετοχές ανέκτησαν τις απώλειές τους, με τον DAX να διαπραγματεύεται τώρα στο +0,21%. Ο FTSE του Λονδίνου κερδίζει 0,53%, ενώ με ο CAC στο Παρίσι κερδίζει 0,55. Ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,58%. Κέρδη 0,43% καταγράφει ο STOXX600.

Η Βρετανία αρχικά επέβαλε στοχευμένες κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και τρία πλούσια άτομα, ενώ η Γερμανία διέκοψε την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που είχε σχεδιαστεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία απευθείας στην Ευρώπη.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πάντως υπογράμμισε πως θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ευρώπη με αέριο και LNG.

Σε μεμονομώνες μετοχές, η Porsche και η Volkswagen κέρδισαν 13,7% και 9,4% αντίστοιχα, μετά την επιβεβαίωση των προχωρημένων συζητήσεων για μια συμφωνία IPO-ρεκόρ για την Porsche.

Πτωτικό άνοιγμα στην Wall Street

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν, ενώ οι αμερικανικές μετοχές άνοιξαν χαμηλότερα, αφού ο Ρώσος έστειλε στρατεύματα στις δύο αποσχισμένες περιοχές της Ουκρανίας, φέρνοντας τους φόβους για ολοκληρωτικό πόλεμο στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής.

Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 191 μονάδες, ή 0,5%, λίγο μετά το καμπανάκι του ανοίγματος. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,3% και ο Nasdaq Composite χάνει 0,6%.

Το αργό πετρέλαιο Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, σημείωσε άνοδο 2,4% στα 97,73 δολάρια το βαρέλι. Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν πάνω από 9% αφού η Γερμανία ανέστειλε την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και ο αγωγός επρόκειτο να διπλασιάσει τον όγκο του ρωσικού φυσικού αερίου που διοχετεύεται απευθείας στη Γερμανία.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα