Φωτιά στις τιμές της ενέργειας: Άλμα 10% στο φυσικό αέριο, στα ύψη και το πετρέλαιο

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 10:14
UPD:10:20
REUTERS/NICK OXFORD

Τα τύμπανα του πολέμου δίνουν τον ρυθμό στις αγορές ενέργειας, με τις τιμές να παίρνουν φωτιά, «καίγοντας» νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο Ευρώπη. 

Η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου  στην ευρωπαϊκή αγορά αυξάνεται πάνω από 10% λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα  με στοιχεία του χρηματιστηρίου ICE του Λονδίνου. Στο άνοιγμα, τα συμβόλαια αυξήθηκαν στα 934,7 δολάρια (συν 10,2%) στα 1000 κυβικά μέτρα, από την τιμή διακανονισμού της προηγούμενης ημέρας που είχε διαμορφωθεί στα 847,9 δολάρια. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά το περασμένο καλοκαίρι: μέχρι το τέλος Αυγούστου, η τιμή είχε αυξηθεί από 250-300 δολάρια σε 600 δολάρια.Τον Οκτώβριο για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 1000 δολάρια και στις 21 Δεκεμβρίου η τιμή έφτασε στο ιστορικό μέγιστο των 2.190 δολαρίων. Στη συνέχεια ακολούθησε κάποια υποχώρηση, αλλά οι τιμές παραμένουν σταθερά υψηλές, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί σε ολόκληρη την ιστορία της λειτουργίας των κόμβων φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι ειδικοί το αποδίδουν σε διάφορους παράγοντες: χαμηλά επίπεδα πλήρωσης στις ευρωπαϊκές υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης, περιορισμένη προσφορά από μεγάλους προμηθευτές και υψηλή ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ασία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία ότι προκαλεί ενεργειακή κρίση, αλλά η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις στις τιμές οφείλονται στην άρνηση των Ευρωπαίων να συνάψουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις για την προμήθεια πρώτων υλών. 

Την ίδια ώρα η τιμή του πετρελαίου μπρεντ ξεπέρασε τα 97 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τις 30 Σεπτεμβρίου 2014. Η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε στα 97,4 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τις 30 Σεπτεμβρίου 2014. Από κοντά και το αμερικανικό αργό στα 94,4 δολάρια. 

Οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για ενεργειακή κρίση που «θα είχε μακροοικονομικό αντίκτυπο, για παράδειγμα διαταράσσοντας τις ροές πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ή με ευρύτερους περιορισμούς στα γεωργικά προϊόντα και τις βιομηχανικές πρώτες ύλες», εκτιμά  ο Μαρκ Χέφελε της UBS. Αν και οπως υπενθυμίζει, «ιστορικά, η αναταραχή στην αγορά λόγω των συγκρούσεων μεταξύ των εθνών είναι γενικά βραχύβια». 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα