Αδύναμες οι μετοχές

Τι έγινε στις αγορές
Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2008 00:01

Τα νέα αποθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία σε ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία διολισθαίνει ολοένα και πιο βαθιά σε ύφεση, ασκώντας πιέσεις στις αγορές μετοχών.

Στις ΗΠΑ, το αγοραστικό ενδιαφέρον το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν από την εορτή των Χριστουγέννων ήταν το μικρότερο της τελευταίας εξαετίας, στοιχείο που σε συνδυασμό με την πτώση των πωλήσεων κατοικιών σε χαμηλά εννέα ετών αυξάνει τις ενδείξεις ότι η ύφεση καθίσταται πιο σοβαρή.

Στο επίκεντρο της χθεσινής πτωτικής συνεδρίασης βρέθηκαν πάλι οι μετοχές της General Motors και της Ford, οι οποίες έχασαν περισσότερο από 15% της αξίας τους μετά την υποβάθμιση του χρέους τους στην κατηγορία υψηλού ρίσκου. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν τώρα οι επενδυτές την πορεία της αγοράς τις προσεχείς ημέρες, οπότε είθισται παραδοσιακά να καταγράφεται ράλι, γεγονός αρκετά αμφίβολο για εφέτος.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν με πτώση, αδύναμες να διατηρήσουν τα αρχικά κέρδη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,2% στις 808,35 μονάδες, σηματοδοτώντας την πέμπτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση. Η πτώση της τιμής αργού κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι προς το τέλος της συνεδρίασης έπληξε τον πετρελαϊκό κλάδο, ο μεγαλύτερος όμως χαμένος ήταν ο φαρμακευτικός τομέας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα