Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Τον Απρίλιο οπότε και το οικονομικό επιτελείο θα έχει καλύτερη εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και για την πορεία των τιμών στην ενέργεια, εκτιμάται ότι θα κατασταλάξει στα μέτρα στήριξης που θα λάβει απέναντι στην ακρίβεια. Ωστόσο κάποια σχέδια φαίνεται να μπαίνουν στο συρτάρι κι άλλα να προσαρμόζονται ανάλογα με τις δυνατότητες των κρατικών ταμείων. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε πρόσφατες δηλώσεις του έχει αποκλείσει την πιθανότητα για περαιτέρω «κούρεμα» των ενισχύσεων που έλαβαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Ψηλά στην ατζέντα φαίνεται να παραμένει η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στις μεταφορές, στους κινηματογράφους και στο τουριστικό πακέτο και το δεύτερο μισό του 2022, εφόσον έχουν διασφαλιστεί τα 200 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου. Από την άλλη, το οικονομικό επιτελείο κρατά επιφυλακτική στάση γύρω από το ενδεχόμενο κάποια μορφής στοχευμένη ενίσχυση σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες καθώς όλα εξαρτώνται από την πορεία των δημόσιων εσόδων σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις τιμές στην ενέργεια. Το σίγουρο είναι ότι ο στόχος για περιορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1,4% για φέτος δεν αλλάζει. Ωστόσο οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και τις τιμές στην ενέργεια φαίνεται να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις εξελίξεις ενόψει μάλιστα και της κατάθεσης στην Κομισιόν του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023-2026 στα τέλη Απρίλιου.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των δημοσίων εσόδων τους επόμενους μήνες και κατ΄ επέκταση τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια θα υπάρχουν. Παράλληλα, εντός του Μαρτίου όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα έχουν λάβει κατευθυντήριες οδηγίες από την Κομισιόν για την σύνταξη του ΜΠΔΣ.
«Όχι» σε νέες παρεμβάσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή
Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, στο συρτάρι μπαίνει το σενάριο να μειωθούν περαιτέρω ή να μην επιστραφούν οι ενισχύσεις που έλαβαν πάνω από 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω των Επιστρεπτέων Προκαταβολών. Το ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ, σε σύνολο 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκε συνολικά. Από αυτά τα 3 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι τελικά θα καταφέρει να εισπράξει τα 2,3 δισ. ευρώ.
Πλέον, οι επιχειρήσεις θα πρέπει εντός του Μαρτίου να αποφασίσουν αν μέχρι το τέλος του μήνα θα εξοφλήσουν το σύνολο του ποσού, λαμβάνοντας επιπλέον έκπτωση 15% ή θα επιλέξουν να πληρώσουν το ποσό σε 60 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Ιουνίου.
Το επόμενο χρονικό διάστημα, η ΑΑΔΕ αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εκκαθάρισης των ποσών που αναλογούν σε κάθε επιχείρηση ή επαγγελματία ώστε να γνωρίζουν το ακριβές ποσό που πρέπει να επιστραφεί και να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.