Κυβέρνηση: Ασκήσεις ισορροπίας στην οικονομία εν μέσω κριτικής της αντιπολίτευσης

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022 07:18
UPD:07:28
REUTERS/LOUIZA VRADI
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη 
[email protected]

Μια εύθραυστη ισορροπία στην οικονομία καλείται να διατηρήσει η κυβέρνηση, καθώς από τη μία πλευρά οι ανατιμήσεις οδηγούν σε πρόσθετα μέτρα στήριξης και από την άλλη πλευρά τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πεπερασμένα. Την ίδια στιγμή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό - που έφτασε το 6.2% τον Ιανουάριο- έχουν σημάνει… συναγερμό, ενώ τα γεγονότα στην Ουκρανία αναζωπυρώνουν τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα στο ενεργειακό τοπίο.

Στην κυβέρνηση εστιάζουν στα θετικά μηνύματα από το πεδίο της ανάπτυξης (που το 2021 αναμένεται να ξεπεράσει το 8%) αλλά και στην πτωτική πορεία της ανεργίας (που το Δεκέμβριο  υποχώρησε  στο 12,8%).  Ωστόσο αναγνωρίζουν πως το κύμα των ανατιμήσεων πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις για την παροδικότατα του φαινομένου δεν επιβεβαιώθηκαν. 

Μέσα σε αυτό το σκηνικό αναζητείται ένα πρόσθετο πλέγμα στήριξης, ωστόσο η κυβέρνηση βάζει «κόκκινες γραμμές» και σημειώνει πως δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα. Πρέπει να σταματήσει η διαρκής «επιδοματολογία» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο και τονίζεται χαρακτηριστικά «κανένα  μέτρο χωρίς μέτρημα»

Στο οικονομικό επιτελείο τα… κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά, καθώς αναζητείται δημοσιονομικός χώρος για μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών πριν το Πάσχα. «Από τις δημοσιονομικές αντοχές εξαρτώνται πάντα οι αποφάσεις, το εύρος των μέτρων, το μέγεθος της στήριξης και η χρονική του έκφραση» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ουσιαστικά πριν ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις πρέπει να διασφαλιστεί πως οι όποιες παροχές δεν θα οδηγήσουν στο να ξεφύγει το πρωτογενές έλλειμμα πάνω από το 1.4%. Στόχος είναι να μην σταλούν λάθος μηνύματα εκτός συνόρων σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την έξοδο της χώρας απο την ενισχυμένη εποπτεία αλλά και για την χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.  

Άλλωστε συναγερμός έχει σημάνει και για την ανηφορική πορεία που ακολουθούν τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του  δεκαετούς να σπάει το φράγμα του 2.6%. Αν και τα επίπεδα αυτά είναι σχετικά χαμηλότερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, δεν μπορεί να αγνοηθεί πως υπάρχει μια ραγδαία αύξηση σε σχέση με πέρσι (τον αντίστοιχο μήνα το 2021 η απόδοση του 10ετους ήταν κοντά στο 1.3%)

Πάντως στην κυβέρνηση επιδιώκουν παράλληλα με τα θέματα της οικονομίας - που αδιαμφισβήτητα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή - να δώσουν βαρύτητα και στη «μεταρρυθμιστική» ατζέντα. Η αρχή γίνεται με τις αλλαγές στον ΕΦΚΑ που ψηφίστηκαν χθες, ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες  στους ευαίσθητους τομείς της εργασίας, της υγείας και της παιδείας. 

ΣΥΡΙΖΑ : Μέτρα  για να  αντιμετωπιστεί η «έκρηξη» ανατιμήσεων

Για δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων και για τραγική κατάσταση στην αγορά κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Αυτό που επισημαίνεται είναι πως χρειάζονται τώρα μέτρα και προτείνεται: η μείωση  του ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης, η μείωση  του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτατα όρια, το πάγωμα των τιμολογίων της ΔΕΗ και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Σε υψηλούς τόνους κριτική άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας προς την κυβερνητική πλευρά «ακολουθείτε  μία νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει αποτύχει σε συνθήκες κανονικότητας, πόσο μάλλον σε συνθήκες κρίσης. Εμμονικά επιμένετε και συνεχίζετε. Είναι μία πολιτική που θέλει το κράτος ανίσχυρο και τις αγορές ανεξέλεγκτες». Μάλιστα σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι για μήνες πρωταθλήτρια στην χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη». 

Κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στον ΕΦΚΑ 

Οι αλλαγές στον ΕΦΚΑ πυροδότησαν πολιτικές κόντρες στη Βουλή και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδακης αναφέρθηκε στην κατάσταση του ΕΦΚΑ και μίλησε για έναν «πολυτραυματία που χρειάζεται μια παρέμβαση ριζική, ολιστική και σφαιρική» . 

Για ένα νομοσχέδιο που «είναι το διαβατήριο για το μεγάλο φαγοπότι του γαλάζιου κομματικού στρατού και των κρατικοδίαιτων ελίτ» έκανε λόγο στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλ. Τσίπρας. 

Σε υψηλούς τόνους κριτική στις ρυθμίσεις για τον ΕΦΚΑ άσκησαν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. «Οπισθοδρομικό και αναχρονιστικό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ από το Κίνημα Αλλαγής ο Δ. Μπιάγκης, σημειώνοντας πως γίνεται προσπάθεια να στηθεί πάλι «πελατειακό κράτος» 

Κριτική στην κυβέρνηση  πως δεν νοιάζεται για τους ασφαλισμένους αλλά έχει ως στόχο  την ιδιωτικοποίηση άσκησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης. Βέλη στις προωθούμενες διατάξεις εξαπέλυσε και η Ελληνική Λύση. Για ένα νομοσχέδιο που προωθεί τα ιδιωτικά συμφέροντα μίλησε  το ΜέΡΑ 25.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή