Από την έντυπη έκδοση
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]
Δράση αναλαμβάνουν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να αποκτήσουν σε πρώτη φάση πλήρη εικόνα για το «γαϊτανάκι» των χρεών που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση -αρχής γενομένης από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και δη τους μη καθετοποιημένους που είναι πιο εκτεθειμένοι στις μεγάλες ανάγκες ρευστότητας που δημιουργεί η σταθεροποίηση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματοςκαι στη συνέχεια να προχωρήσουν στις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της αγοράς.
Η ολομέλεια της ΡΑΕ -παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα- ξεκίνησε χθες κύκλο επαφών με τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, αρχής γενομένης από ορισμένες που φαίνεται να αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη ταμειακή στενότητα και γι’ αυτό εμφανίζουν ληξιπρόθεσμα χρέη και καθυστερήσεις στην απόδοση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που εισπράττουν (Δημοτικά Τέλη, Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος και Δικτύου, ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ.) προς τους δικαιούχους, δηλαδή τους ΟΤΑ και τους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ). Ακολούθησε συνάντηση -μέσω τηλεδιάσκεψης- της ολομέλειας της ΡΑΕ με στελέχη των Διαχειριστών.
Κύκλοι της Αρχής σημειώνουν ότι «στο πλαίσιο των προκλήσεων της ενεργειακής αγοράς, η ΡΑΕ εξετάζει σε συνεχή βάση τα στοιχεία των προμηθευτών, όσον αφορά αφενός την απόδοση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, αφετέρου τις αρχές διαχείρισης κινδύνου που ακολουθούν οι εταιρείες προμήθειας.
Γνώμονας των πρωτοβουλιών της Αρχής είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, η ίση μεταχείριση των συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρισμού και η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση, οι Διαχειριστές οφείλουν να λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η διαχείριση τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών των προμηθευτών, αλλά και η εξυπηρέτηση των σχετικών λογαριασμών».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προκύπτουν ότι οι οφειλές των προμηθευτών προς τον ΔΕΔΔΗΕ είναι της τάξης των 210 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 88 εκατ. ευρώ είναι ουσιαστικά «ενδοομιλική οφειλή», εφόσον πρόκειται για οφειλές της ΔΕΗ -που κατέχει το 51% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής), προς τον ΑΔΜΗΕ είναι της τάξης των 10 εκατ. ευρώ και προς τον ΔΑΠΕΕΠ λίγο πάνω από τα 55 εκατ. ευρώ.
Όπως τονίστηκε από αρμόδιες πηγές τα ποσά αυτά αναφέρονται στα συνολικά χρέη -διακανονισμένα και μη-, οι εκτός διακανονισμού οφειλές καλύπτονται από εγγυήσεις. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε από τους Διαχειριστές να αποστείλουν άμεσα αναλυτικά στοιχεία για τις οφειλές (πόσες είναι σε διακανονισμό και πόσες όχι, σε ποιο βαθμό τηρούνται οι διακανονισμοί κ.λπ.), ενώ από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που κλήθηκαν σε ακρόαση χθες ζητήθηκε να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τους Διαχειριστές το ταχύτερο δυνατό, με την υπόμνηση των κυρώσεων που προβλέπονται από τον Κώδικα Προμήθειας.