Οι εξελίξεις στην Ουκρανία πιέζουν τις αγορές

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 14:07
UPD:14:08
REUTERS/Yannis Behrakis

Πιέσεις ασκούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,56%, οριακά κάτω από τις 960 μονάδες, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,65%, ενώ ο δείκτης Μεσαίας βρίσκεται στο -0,51%. Ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει απώλειες άνω του 1%.

Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν Alpha Bank -2% και Πειραιώς -1,5%. Ακολουθούν η Εθνική και η Eurobank. Στα μη τραπεζικά blue chips, υποχωρούν Jumbo, Ελλάκτωρ, ενώ ανοδικά κινείται η Coca Cola.

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα πολυετές σημείο καμπής κα περνούν από τη φάση του ρίσκου σε εκείνη της ανάπτυξης, επισημαίνει σε σημερινή έκθεσή της η Goldman Sachsη οποία και έχει σύσταση αγοράς (buy) για τις Αlpha Bank και Eurobank και ουδέτερη για την Τράπεζα Πειραιώς. ΠΕΙΡ-1,76%.

Με μικτά πρόσημα συνεχίζουν τις συνεδριάσεις και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο DAX σημειώνει οριακές μεταβολές, ενώ ο FTSE του Λονδίνου υποχωρεί 0,65%. Ομοίως ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,27%. Αντιθέτως, ανοδικά κινείται ο γαλλικός CAC στο Παρίσι (+0,32%).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κυμαινόταν με οριακές μεταβολές στις αρχές του εμπορίου, με τα αυτοκίνητα να προσθέτουν 0,9% μετά τα ισχυρά στοιχεία του κλάδου από την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν 1%.

Πέραν της ουκρανικής κρίσης, οι παγκόσμιοι επενδυτές αντιδρούν επίσης στα τελευταία πρακτικά συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, τα οποία έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι έθεσαν σε κίνηση σχέδια για να αυξήσουν τα επιτόκια.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα