Fed: Τι έδειξαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 08:57
UPD:08:57
REUTERS/Leah Millis

Έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια, αλλά και να διώξει ομόλογα τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τον ισολογισμό της είναι η Federal Reserve, όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της. 

Αρκετοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τονίζοντας ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική θα μπορούσε να συνιστά σοβαρό κίνδυνο. Τόνισαν δε ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις πρέπει να αρχίσουν άμεσα και ο περιορισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης να είναι «επιθετικός».

«Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι στο πλαίσιο των εξαιρετικά υψηλών τοποθετήσεων της Federal Reserve σε χρεόγραφα, μία σημαντική μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της θα ήταν πιθανόν κατάλληλη» αναφέρεται στα πρακτικά. 

Η ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς αποφάσισε στη διήμερη συνεδρίασή της ότι δεν θα αυξήσει ακόμη τα επιτόκια, αλλά έστειλε ισχυρό σήμα ότι αυτό θα γίνει πιθανότατα τον Μάρτιο. Τον ίδιο μήνα θα τερματιστεί και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Η κεντρική τράπεζα έχει έναν ισολογισμό 9 τρισ. δολαρίων, που αποτελείται κυρίως από ομόλογα, τα οποία αγόρασε για να κρατήσει χαμηλό το κόστος δανεισμό. Θα πρέπει αυτό τον «μαζέψει» αισθητά, αν και δεν αποκλείεται αυτό να γίνει με ζημία, όπως ισχύει και στην περίπτωση της Τράπεζας της Αγγλίας. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα