Market Beat: Η αβεβαιότητα διατηρεί τη νευρικότητα - Τάση θα δώσουν οι τράπεζες

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 09:29
UPD:09:30
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν στις 8:15  απώλειες, ενώ και τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών, παρουσίαζαν αρνητικές μεταβολές. Ο S&P 500 σημείωσε οριακά κέρδη την Τετάρτη +0,09% συμπληρώνοντας 2 μέρες ανοδικών κλεισιμάτων.
  • Χωρίς συντονισμό ξεκίνησαν οι ασιατικές συναλλαγές και έχουν μεικτή εικόνα με τα περισσότερα χρηματιστήρια ανοδικά σήμερα Πέμπτη 17/2 αδιαφορώντας για τα μηνύματα  από τις αγορές των ΗΠΑ.
  • Γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

  • Τα αναπτυγμένα διεθνή χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ εμφάνισαν χθες μεικτή εικόνα και δεν απέστειλαν ένα καθαρό μήνυμα για την τάση σήμερα. Το πετρέλαιο και ο χρυσός σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, αφού το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι η Ρωσία αυξάνει τη συγκέντρωση στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία, ενώ η σχολαστική ανάγνωση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve βοήθησε τις μετοχές να κλείσουν ως επί το πλείστον σταθερά στη Wall Street.
  • Τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ και οι υψηλότερες τιμές πληθωρισμού από τον Καναδά και τη Βρετανία πρόσθεσαν τις προοπτικές για αυστηρότερη νομισματική πολιτική παγκοσμίως, αλλά οι γεωπολιτικές εντάσεις κράτησαν τις αγορές ως επί το πλείστον εστιασμένες στην αντιπαράθεση της Ουκρανίας.
  • Μεικτή εικόνα εμφανίζουν και οι μεταβολές των βασικών δεικτών στις ασιατικές αγορές με τον ΝΙΚΚΕΙ σε πτώση και κέρδη στα χρηματιστήρια της Αυστραλίας της Ν Κορέας και της Ινδίας. Τα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street είναι σε αρνητικό πεδίο με μεταβολές της τάξης του -0,3%.
  • Οι επενδυτές με συνήθη για την εβδομάδα τζίρο, και μεγάλης σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 963,60 από 961,85 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,18%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 94,421 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων στα 28,809  εκατ.

Με μια δήλωση από τους αξιωματούχους των ΗΠΑ ξεκίνησε η τάση φυγής από το ρίσκο παγκόσμια, λόγω πιθανολογούμενης επίθεσης των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία την Παρασκευή και συνεχίστηκε τη Δευτέρα Αλλά μια είδηση την Τρίτη για απόσυρση μέρους των στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας σταμάτησε την πτώση και η ανακούφιση από την πιθανολογούμενη μείωση της έντασης στο Ουκρανικό προκάλεσε άνοδο συντονισμένα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Χθες όμως επανήλθε η πλευρά της Δύσης μέσω της ηγεσίας του ΝΑΤΟ με δήλωση πως ακόμα δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις για αναδίπλωση της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής. Αυτό προκάλεσε την επιστροφή των επιφυλάξεων στις ευρωπαϊκές συναλλαγές ενώ στις ΗΠΑ η κάθοδος απόκτησε σημαντικές διαστάσεις.

Το πρώτο συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι τα πρόσφατα υψηλά των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων παραμένουν στις εκτιμήσεις των θεσμικών υπερβολικά για τις τρέχουσες συνθήκες των ασταμάτητων πληθωριστικών πιέσεων. Κάθε προστιθέμενος παράγοντας κινδύνου τους δημιουργεί μεγάλη νευρικότητα που στα πρώτα ξεσπάσματά της θα χτυπά το φρόνημα των επενδυτών και στην Αθήνα. Αλλά και χθες η Αθήνα διατήρησε την ανοδική της μεταβολή και την ανεξαρτησία της έναντι των διεθνών μέσα από τις προθέσεις των ξένων θεσμικών για τις Τράπεζες.

Το σκωτσέζικο ντους στο φρόνημα των επενδυτών προκαλείται αυτές τις μέρες σταθερά και μάλιστα όχι μόνο από μέρα σε μέρα αλλά και μέσα στην ίδια μέρα υπάρχουν ειδήσεις υπέρ της έντασης ή υπέρ της μείωσης της πιθανότητας για μια πολεμική εμπλοκή. Την ίδια περίοδο η Αθήνα έχει δείξει ότι η παγκόσμια δυναμική την επηρεάζει αλλά υπάρχει η δυνατότητα να επικρατούν παράλληλα και εντολές αγοράς για συγκεκριμένα blue chip που επιτρέπουν την μερική ανεξαρτητοποίηση της αγοράς.

Ήταν πολύ μεγάλη η φόρα που έδωσαν οι θεσμικοί στις τιμές των μετοχών από την προσυνεδρίαση και ο ΔΤΡ ειδικά, άνοιξε με κέρδη της τάξης του +1,9%, με τον ΓΔ εξ αυτού στο +0,69%. Έτσι πριν συμπληρωθεί το πρώτο τέταρτο, ο ΓΔ είχε χτυπήσει στις 973,27 μονάδες με κέρδη +1,19%. Αλλά ύστερα από την κορύφωση του μέσου όρου ξεκίνησαν τα κύματα της προσφοράς μετοχών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Τότε, οι πιέσεις στις ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ τις οδήγησαν σε αρνητικές μεταβολές.  Το αποτέλεσμα ήταν η επιστροφή του ΓΔ στις 960,55 μονάδες μετά από 4 ώρες και 7 λεπτά με απώλειες, μικρές μεν αλλά υπαρκτές και δυναμική που είχε στοιχεία μονιμότητας.

Αναζητήσαμε μια αιτιολόγηση για τις πιέσεις στις τράπεζες μετά την κορύφωσή τους στο πρώτο μέρος. Ανατρέξαμε στις τιμές κτήσης των τραπεζικών blue chip στα τέλη της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου. Διαπιστώσαμε ότι οι τιμές των ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ, σε επτά συνεδριάσεις και μερικά λεπτά από τη χθεσινή σύνοδο, εμφάνιζαν κέρδη από +9,5% ως +10,8%. Σε συνδυασμό με τις προσυμφωνημένες συναλλαγές των ΑΛΦΑ (αξίας ως τις 15:20 13,260 εκατ. ευρώ) και ΕΥΡΩΒ (5,153 εκατ. ευρώ) θεωρήσαμε πως οι πιέσεις έχουν κίνητρα σχετιζόμενα με trading και πιθανά θα εκτονωθούν ακόμα και μέσα στη μέρα. Οι συναλλασσόμενοι επέλεξαν απλά, να απορροφήσουν την προσφορά τόσο όσο χρειαζόταν για να επιστρέψει ο μέσος όρος στα επίπεδα του προηγούμενου κλεισίματος. Η ζώνη άνετων συναλλαγών ήταν χθες μεταξύ των 962 και 964 μονάδων.

Ενώ φάνηκε πως η Αθήνα δεν θα ξέφευγε από την κατηφόρα που πήραν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, η ζήτηση επικράτησε της προσφοράς στα τελευταία 40 λεπτά, ακόμα και μετά το πτωτικό ξεκίνημα στη Wall Street. Για να αποδώσουμε τα δέοντα στους πρωταγωνιστές των ελεύθερων και των προσυμφωνημένων συναλλαγών, αναφέρουμε πως παρά την ελάττωση του τζίρου η αξία των συναλλαγών για τα τραπεζικά blue chip αυξήθηκε κατά 30% από της Τρίτης. Επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν την μέσω των τραπεζικών μετοχών αναζήτηση νέων υψηλών για την Αθηναϊκή αγορά, ακόμα και όταν οι επιφυλάξεις φρενάρουν την άνοδο στα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι εκτιμήσεις των εγχώριων παραγόντων πριν την έναρξη της συνεδρίασης την Τετάρτη, συνέκλιναν στην άποψη πως αν οι ξένες αγορές ανασάνουν η Αθήνα θα κινηθεί ανοδικά. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ  ειδοποίησε: “Η διπλωματική κινητικότητα και ο παραμερισμός του σεναρίου του πολέμου για το ζήτημα της Ουκρανίας ανορθώνει τις Αγορές, μαζί και το Ελληνικό Χρηματιστήριο”. Η Euroxx Sec εκτιμούσε: “Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων”. Η Piraeus Sec. σημείωσε: “Τα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να αποκλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να επεκτείνουν την άνοδο στην Αγορά, με τις τράπεζες να συνεχίζουν να τραβούν το επενδυτικό ενδιαφέρον”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Η Wall Street ανέκαμψε από τα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης, με τον S&P 500 να κλείνει σε θετικό έδαφος, από τη στιγμή που τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve έδειξαν ότι μολονότι σκοπεύει να αρχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, οι αποφάσεις της θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση ανάλογα με τα εκάστοτε στατιστικά στοιχεία.

Ο S&P 500 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,08%, ενώ ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 52,86 μονάδων βάσης ή 0,16% και ο Nasdaq υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,11%.

«Απ΄ό,τι φαίνεται η Fed δεν θέλει να ταράξει σε υπερβολικό βαθμό τα νερά. Δεν έδειξε τον επιθετικό τόνο που είχαμε δει πριν από έξι εβδομάδες και αυτό έδωσε μία ανακούφιση στους επενδυτές», αναφέρει ο Ράιαν Ντέτρικ, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial.  Στήριγμα στην αγορά προσέφεραν και τα θετικά στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής που έδειξαν ότι παρά τον υψηλό πληθωρισμό οι Αμερικανοί καταναλωτές συνέχισαν να ξοδεύουν τον Ιανουάριο. 

Η ViacomCBS υπήρξε ο μεγαλύτερος χαμένος του S&P 500 με τη μετοχή της να υποχωρεί περισσότερο από 17% από τη στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μετονομάζεται σε Paramount Global προκειμένου να εστιαστεί στο streaming. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης χαμηλότερα του αναμενομένου κέρδη τριμήνου. Σε πτώση 2% και ο μητρικός όμιλος του Facebook, Meta Platforms.

Ο κλάδος ενέργειας ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους της συνεδρίασης, παρότι οι τιμές πετρελαίου γύρισαν σε πτώση μετά το αρχικό τους ράλι.

ΕΥΡΩΠΗ

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προκάλεσε η ειδοποίηση από  το ΝΑΤΟ πως δεν υπάρχει απόσυρση των Ρώσων στρατιωτών από τα σύνορα με την Ουκρανία που ανακοίνωσε το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, κατά 5,5% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Βρετανία τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, όπως ανέφερε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,1% τον Ιανουάριο, ενώ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένου του κόστους στέγασης σε περίπτωση ιδιοκατοίκησης (CPIH) αυξήθηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση και παρέμεινε αμετάβλητος σε μηνιαία. Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας τόνισε ότι δεν είναι πλέον σκόπιμο για την ΕΚΤ να μην έχει ημερομηνία λήξης για τις αγορές στοιχείων ενεργητικού υπό το πρόγραμμα APP.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,04% στις 467,77 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,07% στις 7.603,78 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,28% στις 15.370,30 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,21% στις 6.964,98 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ έκλεισε αμετάβλητος και ο ισπανικός ΙΒΕΧ με άνοδο +0,22%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημείωνε στις ευρωπαϊκές συναλλαγές άνοδο 0,2% έναντι του δολαρίου αγοράζοντας 1,1378 δολάρια.

ΧΑ

Συσσώρευση για διατήρηση των κεκτημένων το +0,18% εν μέσω πτώσης στα διεθνή

  • Με μέτριους όγκους συναλλαγών, οι απώλειες σε 12 ως 14 blue chip στο μεγαλύτερο διάστημα,  που στο τέλος της διαπραγμάτευσης έγιναν 12, αποτύπωσαν τη διάθεση για κατοχύρωση των κεκτημένων στη βδομάδα. Η αιτία της πτωτικής συσσώρευσης σε παγκόσμια κλίμακα ήταν αποτέλεσμα της επιστροφής των επενδυτικών επιφυλάξεων καθώς δεν ήτα βέβαιοι για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.  Με την υπεροχή των ανοδικών μετοχών έναντι των καθοδικών στο ταμπλό, σταθερά τις δυο τελευταίες ώρες (65/44) , το επενδυτικό κοινό δεν επέτρεψε ούτε στιγμή στον ΓΔ να επιστρέψει σε επίπεδα κάτω από το επίπεδο των 960,5 μονάδων, ενώ άλλαξε πρόσημο κρατώντας όμως για μεγαλύτερο διάστημα το θετικό.
  • Την άνοδο στην αγορά υποστήριξαν τα 12 ανοδικά blue chip αλλά κέρδη πάνω από +0,5% είχαν ΜΥΤΙΛ +1,62% ΕΥΡΩΒ +1,33%, ΔΕΗ +0,83%, ΑΔΜΗΕ +0,81%, ΕΤΕ +0,72% και ΑΡΑΙΓ +0,64% και τα υπόλοιπα 6 είχαν κέρδη από +0,11% ως +0,40%.  Ενώ ώθησαν  πτωτικά αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά τους βασικούς δείκτες οι απώλειες των ΕΛΧΑ -1,29%, ΜΟΗ -1,06%, ΠΕΙΡ -0,87%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,84%, και ΣΑΡ -0,83%. Ο τζίρος ανήλθε στα 94,421 εκατ. ευρώ.
  • Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν πτωτική στην Ευρώπη με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με απώλειες έως -0,5%. Για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο ήταν -0,33%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ήταν στο -0,15% αλλά πιο μεγάλη πτωτική μεταβολή είχαν ο DAX στο -0,42% με τον CAC -0,47% ενώ στους δείκτες της Wall Street με αυξημένη νευρικότητα  η δυναμική στα πρώτα λεπτά είχε επιβάλει το -1,25% σαν μεταβολή στον Nasdaq και το -0,70% για τον S&P500 ενώ ο Dow έχανε -0,60%. Η συνέχεια ήταν ανάλογη και παγιώθηκαν γρήγορα σημαντικές απώλειες σε όλους.
  • Το πετρέλαιο και ο χρυσός πήραν την ανηφόρα ενώ τα στοιχεία από τις λιανικές πωλήσεις υπογράμμισαν την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων και ώθησαν τις προσδοκίες για γερή μείωση των επιτοκίων της Fed, με αποτέλεσμα τις πιέσεις στους γίγαντες της τεχνολογίας
  • Σήμερα υποχώρησε η απόδοση  των 10ετών ομολόγων και  από το 2,708% έπεσε στο 2,648% έχοντας φθάσει στο 2,718% ενδοσυνεδριακά.

Ήταν μέρα με μεταβαλλόμενη ζήτηση για τις Τράπεζες αλλά και τις περισσότερες ελληνικές μετοχές. Ενώ συνεχίστηκε η άσκηση των πιέσεων σε αρκετές μετοχές με σειρά κλεισιμάτων που υποδηλώνουν απουσία ενδιαφέροντος. Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 963,60) ενωρίτερα, χωρίς βοήθεια από το κλίμα στις ΗΠΑ δεν επηρεάστηκε το τελευταίο 40λεπτο, που ήταν ανοδικό, καθώς μέτρησε παράλληλα η απόφαση να διατηρηθεί ο ΓΔ πάνω από τις 960 μονάδες. Η αγορά μετά από την εγγραφή κατώτερου στις 960,55 μονάδες (στις 14:48) έχοντας μεταβολή τότε -0,14% κινήθηκε κατόπιν με ανοδική κίνηση. Η συνέχεια έδειξε πως το επίπεδο των 960,5 ήταν σκληρός πυθμένας καθώς ακλούθησε άνοδος διαρκείας που τον οδήγησε ως τις 963,98 15:48. Κατόπιν ακλούθησε μια πλαγιολίσθηση που οδήγησε τον ΓΔ στις 961,00 στις 16:18. Η υπεροχή της ζήτησης στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε ψηλότερα από το επίπεδο των 963,47 που οδηγήθηκε στις 17:00. Έτσι αυξήθηκε πάλι στις 32 μονάδες η απόσταση από το χαμηλό στις 911,83 από τις 25/1 που αποτελεί πλέον το ισχυρότερο επίπεδο στήριξης σε πιθανή διόρθωση.

Ο μέσος όρος και ο FTSE25, αν και εξαρτώνται από τις Τράπεζες που ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα στο επίκεντρο των αγοραστών, απόκτησαν ανοδική μεταβολή με την συνεισφορά των κερδών  από 9 ακόμα μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί.

Οι θεσμικοί στην Αθήνα με ελαφρά χαμηλότερους από την προηγούμενη όγκους συνολικά και με μεγάλο τζίρο πακέτων, εκδήλωσαν στην τρίτη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας τη διάθεση να αποκαταστήσουν με μικρή ωστόσο επιτυχία μέρος των απωλειών που προκάλεσε τα ξεπούλημα θέσεων της Δευτέρας. Είχαμε αρμονικό επιμερισμό των αγοραστικών  διαθέσεων και των πιέσεων σε λιγότερους από τους μισούς κλάδους. Αυτό που επηρεάζει ακόμα περισσότερο το φρόνημα των επενδυτών στην περιφερειακή αθηναϊκή αγορά είναι η στάση των θεσμικών του δολαρίου. Η είσοδός τους δεν άλλαξε την κυριαρχία της ζήτησης σε μέρα ήπιας πτώσης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με εμφάνιση πιέσεων στις αγορές της Νέας Υόρκης. Τελικά η εικόνα των ευρωπαϊκών με την επικράτηση της προσφοράς που επιβλήθηκε κατά τη διαπραγμάτευση και με την καθοδική δυναμική στους S&P500 και Nasdaq της Wall Street, περιλάμβανε απώλειες της τάξης του -0,2% για τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με συνήθη για την εβδομάδα τζίρο, και μεγάλης σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 963,60 από 961,85 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,18% ή 1,75 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 94,421 από 96,757 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 28,809 από 26,276 εκατ. ευρώ, και την ΑΛΦΑ αφορούσαν 14,670  εκατ. ευρώ, την ΕΥΡΩΒ 5,153 εκατ. ευρώ, την ΕΤΕ 3,803 εκατ. ευρώ, την ΠΡΟΦ 1,742 εκατ. ευρώ, την ΑΔΜΗΕ 1,248 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ 1,068 εκατ. ευρώ, την ΤΕΝΕΡΓ  648.000 ευρώ και την ΠΕΙΡ 450.949 ευρώ. 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 70 από 94 σημείωσαν άνοδο και 34 από 20 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 21 από 19. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 70,870 από 70,733 δις ευρώ.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 2,2 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,18% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,16%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο ΔΤΡ έκλεισε την προηγούμενη συνεδρίαση στις 736,91 με άνοδο +1,95%. Σήμερα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 735,41 μονάδων (-0,20%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 750,65, και ανώτερο τις 752,66 (+2,14%) έκλεισε στις 741,28 με άνοδο +0,59%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 52,986 από 36,701 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+0,35%) απασχόλησε 9,308 από 7,226 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,72%) 9,458 από 10,265 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,87%) απασχόλησε 5,295 από 6,786 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+1,33%) απασχόλησε 4,822 από 5,041 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,23% στις 2359,84 από 2354,49 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  5,35 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,90%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η εκπνοή επιβάλλει από σήμερα την ολοκλήρωση της μετακύλησης θέσεων

Στην εβδομάδα εκπνοής σειρών στα παράγωγα οι traders βολεύονται αν η επικρατούσα τάση παραμένει ίδια με την τάση της προηγούμενης βδομάδας. Η δυναμική της αγοράς ήταν κατάλληλη και διαπιστώσαμε ότι ήδη έχουμε περίπου ίδιο αριθμό ανοικτών θέσεων στην τρέχουσα και την επόμενη σειρά. Σήμερα τα ανοικτά ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου θα γίνουν λιγότερα από τα ανοικτά ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου.

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο αρχικά ως τις 14:41 κατόπιν σε αρνητικό και από τις 15:13 ως το τέλος άλλαξε πρόσημο πολλές φορές. Το άνοιγμα στις 2373,81 αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 19,32 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 5,35 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2384,15 μονάδες, ήρθε στις 10:43. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 14:47 και ήταν οι 2349,85 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2359,84 από 2354,49 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,23% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 21,210 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 16/2/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1009 συμβόλαια με ανώτερο τις 2378,25 μονάδες, κατώτερο στις 2347,00 με τελευταίες πράξεις στις 2358,00 από 2353,50 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2356,25 από 2351,25 μονάδες και έγιναν 1403 από 2088 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 995 ΣΜΕ λήξης Μάρτιου με ανώτερο τις 2382,00 μονάδες, κατώτερο τις 2346,25 με τελευταίες πράξεις στις 2359,00 από 2354,50 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2355,75 από 2350,50 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 1492 από 819.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη μειώθηκε το ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος ανήλθε σε 4 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2300 και τις 2350 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 20 συμβόλαια για την επόμενη σειρά με τιμή εξάσκησης στις 2450 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 10 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2400 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Μαρτίου εμφανίστηκε όγκος 40 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2300 και τις 2350 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 746,00 από 741,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 3 από 3.

Ο ΔΤΡ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 735,41 μονάδων (-0,20%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 750,65, και ανώτερο τις 752,66 (+2,14%) έκλεισε στις 741,28 με άνοδο +0,59%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 52,986 από 36,701 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+0,35%) απασχόλησε 9,308 από 7,226 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,72%) 9,458 από 10,265 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,87%) απασχόλησε 5,295 από 6,786 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+1,33%) απασχόλησε 4,822 από 5,041 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Τα τεχνικού περιεχομένου σχόλια του Νικόλα Πετράκη  της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ:

“Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης “πάτησε” στην βραχυπρόθεσμη στήριξη και τον ΚΜΟ 30 ημερών, που πλέον ανέρχεται στις 943 μονάδες. Με αυτό τον τρόπο διατήρησε την βραχυπρόθεσμη τάση ανοδική, καταγράφοντας σήμερα, ενδοσυνεδριακά και νέα υψηλά. Κοντινότερη στήριξη από αυτή στις 943 μονάδες, εντοπίζουμε στις 957 μονάδες, ενώ χαμηλότερα στις 928 μονάδες κρίνεται η μεσοπρόθεσμη τάση της Αγοράς. Το σενάριο των 1000 - 1010 μονάδων παραμένει σε ισχύ, όσο ο Γενικός Δείκτης διατηρεί την ανοδικότητά του. Σε περίπτωση βαθύτερης διόρθωσης, οι 900 μονάδες (ΚΜΟ 200 ημερών) και η βάση των 880 μονάδων αποτελούν ιδανικά επίπεδα εισόδου.

Εξαιρετικά επιθετικά συνεχίζει να κινείται ο δείκτης Τραπεζών, καταγράφοντας νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά. Η διόρθωση της Δευτέρας περιορίστηκε στο πτωτικό “χάσμα” των 706 μονάδων και τον ΕΚΜΟ 9 ημερών. Διαγραμματικά, προβληματίζει το πτωτικό κανάλι που κινείται ο κλαδικός δείκτης σταθερά από τις Α.Μ.Κ. του 2016, με τα όρια διακύμανσης να βρίσκονται πέριξ των 770 - 775 μονάδων”.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης με την πρωτοκαθεδρία στο ενδιαφέρον να έχουν τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 11515 από 5302 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 58.550 από 56.468 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,41 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 50 από 652 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 600 από 558.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 15088 από 8633 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 21.895 από 28.649 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,75 ευρώ. Διακινήθηκαν 200 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 202 από 5.

Της ΕΥΡΩΒ με 932 από 1356 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 30.768 από 31.061 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,13 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και έμειναν 601 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 4033 από 10.289 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 46.812 από 45.199 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,59 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 1003.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1905 από 1301 ΣΜΕ της ΜΙΓ,  τα 1009 ΣΜΕ της ΔΕΗ, και τα 459 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Μαρτίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν υψηλό αφορούσε τα 17.944 συμβόλαια για ΕΤΕ, τα 12.000 για ΟΤΕ, και τα 5000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ.

Σήμερα

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας αντανακλούσε τον ανοδικό τόνο που επικράτησε στις συναλλαγές των περισσότερων ασιατικών χρηματιστηρίων, με εξαίρεση την πτώση του Nikkei και του Hang Seng. Έτσι στις 8:15 δική μας ώρα διαπραγματεύεται με άνοδο +0,20% και βρισκόταν στις 626,12 μονάδες.

Η αγορά μετοχών στην Αυστραλία κέρδισε +0,16%, ενώ ο Ιαπωνικός Nikkei στις 8:20 υποχωρούσε -0,83% καθώς οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν. Κατά τα άλλα, ο Kospi της Νότιας Κορέας ανέβαινε κατά +0,85%, ενώ ο δείκτης των blue-chip της Κίνας CSI300  παρέμεινε στο +0,29% με το οποίο ξεκίνησε μετά τη μεσημεριανή διακοπή  και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ με πτωτική τάση έπεφτε -0,36%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα