Ζητούνται παρατάσεις για εκκρεμείς και ληξιπρόθεσμα

Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2008 11:12

Διλήμματα για τις παρατάσεις προθεσμιών που λήγουν στο προσεχές τριήμερο για εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ληξιπρόθεσμα χρέη και τέλη κυκλοφορίας αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των υστερήσεων που εμφανίζουν τα δημόσια έσοδα.

Η χαμηλή προσέλευση των φορολογουμένων για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων τους με ευνοϊκούς όρους, αποδίδεται στην ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω της κρίσης, αφού έχει περιοριστεί η κατανάλωση, ενώ οι τράπεζες έχουν περιορίσει τις πιστώσεις. Ενδεικτική του κλίματος στην αγορά είναι η έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών και στο πλαίσιο αυτό, σε περιόδους κρίσης, οι τελευταίες εκκρεμότητες που τακτοποιούν οι φορολογούμενοι είναι τα χρέη προς το Δημόσιο.

Η χαμηλή προσέλευση των φορολογουμένων για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων τους με ευνοϊκούς όρους, αποδίδεται στην ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω της κρίσης, αφού έχει περιοριστεί η κατανάλωση, ενώ οι τράπεζες έχουν περιορίσει τις πιστώσεις.

Σε ό,τι αφορά στην περαίωση, η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες λήγει μεθαύριο, στις 31 Δεκεμβρίου, αλλά μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου ελάχιστος αριθμός είχε υποβάλλει τη σχετική δήλωση, παρά την απειλή του φορολογικού ελέγχου.

Καθώς, ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν έχει λάβει τα σχετικά εκκαθαριστικά, τα αιτήματα των επιχειρηματικών φορέων αλλά και των φοροτεχνών-λογιστών, σε συνδυασμό και με την κρίση, αξιολογούνται θετικά από το υπουργείο Οικονομικών και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί παράταση ορισμένων μηνών.

Ωστόσο θα προβλέπεται επιβάρυνση, όσων καθυστερούν την αποδοχή της περαίωσης, ώστε να μην αδικηθούν όσοι (ελάχιστοι) ήταν συνεπείς και τήρησαν τις προθεσμίες.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση αφορά στις διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν έως 31/12/2006, δηλαδή τις χρήσεις 2000 έως και 2006.

Η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση είναι προαιρετική και περιλαμβάνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 9.000.000 ευρώ.

Τα ελάχιστα ποσά ανά χρήση που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες που θα κάνουν χρήση της δυνατότητας που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών, είναι:

-200 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία Α΄ κατηγορίας

-500 ευρώ για βιβλία Β΄ κατηγορίας

-600 ευρώ για τα βιβλία Γ΄ κατηγορίας.

Η καταβολή του φόρου μπορεί να γίνει έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Δύσκολα για τα χρέη

Η προθεσμία για την ένταξη στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών λήγει σήμερα 29 Δεκεμβρίου και η παράταση θεωρείται δύσκολη, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών. Αρμόδιοι παράγοντες θεωρούν ότι όσοι είχαν την πρόθεση να ενταχθούν σε αυτή και να τύχουν των ιδιαίτερα ισχυρών κινήτρων, το έπραξαν ήδη και δεν υπάρχει λόγος για παράταση.

Υπενθυμίζεται ότι από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων (έως 30 Ιουνίου 2008) χρεών, το ΥΠΟΙΟ προσδοκά στην είσπραξη ποσού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τα κίνητρα για τους οφειλέτες είναι ελκυστικά, αφού προβλέπεται η καταβολή:

1. Σε μία δόση με απαλλαγή 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και 50% των πρόσθετων φόρων, προσαυξήσεων φόρου και προστίμων που έχουν βεβαιωθεί.

2. Από 2 έως 3 δόσεις μηνιαίες με απαλλαγή 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

3. Από 4 μέχρι έξι 6 δόσεις με απαλλαγή 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

4. Από 7 μέχρι 12 δόσεις με απαλλαγή 80% των προσαυξήσεων.

5. Από 13 μέχρι 18 δόσεις με απαλλαγή 70% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

6. Από 19 μέχρι 24 δόσεις με απαλλαγή 60% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 300 ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, παρατηρούνται προβλήματα με τα σήματα των τελών κυκλοφορίας. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έλαβαν σήματα ή ότι δεν βρίσκουν στις τράπεζες κ.λπ., με αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις για παράταση της προθεσμίας για την προμήθεια των τελών από τις τράπεζες και μετά την 31η Δεκεμβρίου που λήγει η προθεσμία.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι δεν προμηθευτούν έγκαιρα εντός προθεσμίας το σήμα των τελών κυκλοφορίας, θα το πληρώσουν με πρόστιμο ίσο με την αξία των τελών κυκλοφορίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα