Πρόδρομα μηνύματα για σεζόν-ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό το 2022

Μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία και αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν τις πτήσεις προς την Ελλάδα
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 21:30
REUTERS/REMO CASILLI

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Μηνύματα για σεζόν-ρεκόρ, μετά τη δύσκολη διετία 2020-2021 εξαιτίας της πανδημίας, λαμβάνει η Ελλάδα όσον αφορά τη νέα τουριστική σεζόν, που φέτος αρχίζει τον Μάρτιο. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, τον Ιανουάριο οι ελληνικοί προορισμοί κατέγραψαν 30% αύξηση προκρατήσεων σε σχέση με το 2019, που είναι η χρονιά-ρεκόρ για τη χώρα μας, τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για τα έσοδα.

Όσον αφορά τις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις, σύμφωνα με τον υπουργό, σε σχέση με το 2019 η αύξηση από τα μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι 37% στην Κρήτη, 24% στη Ρόδο και 20% στην Κω.

Επίσης, όπως δήλωσε ο υπουργός σε ραδιοφωνικό σταθμό, η TUI αντί για 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες θα φέρει, κατά δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της, 3 εκατομμύρια τουρίστες.

Αλλά και η DER Touristik, ο δεύτερος tour operator στη Γερμανία, ανακοίνωσε αύξηση 20%, έως 1,2 εκατομμύριο επισκέπτες, ενώ ζητά και ειδικές συμφωνίες για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2022, κάτι που σημαίνει ότι η στρατηγική για την επέκταση του τουριστικού προϊόντος αποδίδει.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο της Σουηδίας προγραμματίζει 500.000 διαθέσιμες θέσεις για την Ελλάδα.

Η κρουαζιέρα έχει προβλεπόμενη αύξηση 118% για το λιμάνι του Πειραιά και 189% για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Οι ΗΠΑ

Ο υπουργός είχε συνάντηση και με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, προχωρώντας σε κοινή ανακοίνωση ότι από τον Απρίλιο η Ελλάδα θα έχει 14 απευθείας πτήσεις αμερικανικών εταιρειών από την Αμερική προς την Ελλάδα, με την πρώτη να ξεκινάει στις 7 Μαρτίου.

Όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση, οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες θα πραγματοποιούν κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου περισσότερες από 14 απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα, συνδέοντας την Αθήνα με 8 μεγάλα αμερικανικά αεροδρόμια.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης και η θετική επίπτωση που θα έχει στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών η άρση της υποχρέωσης επίδειξης αρνητικού τεστ κορονοϊού για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ.

Ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε επίσης τον Αμερικανό πρέσβη για τις αυξημένες σε σχέση με το 2019 κρατήσεις ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ, αλλά και για τις στοχευμένες ενέργειες του υπουργείου Τουρισμού που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις τουριστικές ροές από τις ΗΠΑ.

Η Γερμανία

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, όπως και πέρυσι, βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των Γερμανών ταξιδιωτών, δήλωσε ο επικεφαλής του γερμανικού tour operator FTI Ralph Schiller, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο hna.de. Ο R. Schiller ανέφερε ότι ο όμιλος FTI έχει συγκρατημένη αισιοδοξία για το καλοκαίρι του 2022, καθώς όλα μπορεί να ανατραπούν την τελευταία στιγμή, όπως έδειξε η πανδημία.

Πολλοί ταξιδιώτες νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια να ταξιδεύουν στα νησιά κατά την περίοδο της πανδημίας, και σε αυτό οφείλεται ότι η Ελλάδα είναι τόσο δημοφιλής προορισμός, τόνισε. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο και τη Μάλτα. Δημοφιλείς προορισμοί για το 2022, είπε, είναι επίσης η Ισπανία συμπεριλαμβανομένων των Κανάριων Νησιών, και η Ιταλία, ενώ επιστρέφουν και αγορές όπως η Αίγυπτος, η Ν. Αφρική, οι ΗΠΑ και η Ταϊλάνδη, οι οποίες σημειώνουν ισχυρές κρατήσεις.

Στη Ρωσία

Αν και όλα φαίνεται ότι θα εξαρτηθούν από την πορεία που θα έχει η ουκρανική κρίση στις σχέσεις Δύσης και Ρωσίας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό αυξάνεται από την 1η Μαρτίου ο αριθμός των τακτικών πτήσεων προς ελληνικούς προορισμούς από τη Μόσχα, ενώ έπειτα από δύο χρόνια επαναλαμβάνονται οι απευθείας πτήσεις από την Αγία Πετρούπολη.

Η άρση των περιορισμών για τακτικές και τσάρτερ πτήσεις από όλα τα ρωσικά αεροδρόμια και προς προορισμούς που επιτρέπονται οι διεθνείς πτήσεις ελήφθη από το συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα