Ισχυρά κέρδη στις αγορές με το βλέμμα στην Ουκρανία - Στο +1,28% το Χ.Α.

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 14:11
UPD:14:23
via REUTERS/BELTA

Ανακάμπτει το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τις τελευταίες γεωοπολιτικές ειδήσεις από το «μέτωπο» της Ουκρανίας, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο 1,28% και να βρίσκεται πάνω από τις 960 μονάδες.

Στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η Εθνική +4% και ακολουθούν  Eurobank +2,5%, Πειραιώς +2,2% και Alpha Bank +1,7%. Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά κινούνται  Viohalco,  ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος και ΔΕΗ. Ήπια πτώση σημειώνουν Ελλάκτωρ και ΕΛΧΑ.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές εκτινάχθηκαν το πρωί της Τρίτης αφού το ρωσικό υπουργείο Άμυνας φέρεται να ανακοίνωσε ότι είχε αρχίσει να επιστρέφει ορισμένους στρατιώτες στις βάσεις ανάπτυξης μετά από ασκήσεις εκπαίδευσης κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 1,8%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE σημειώνει άνοδο 0,67%. Ο CAC καταγράφει κέρδη 1,52% και ο FTSE MIB κινείται στο +1,83%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX κερδίζει 1,32%.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρόκειται να έχουν συνομιλίες στη Μόσχα την Τρίτη καθώς εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες. Οι φόβοι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, έναν ισχυρισμό που το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί, είχαν κυριεύσει τις αγορές τη Δευτέρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν τη Δευτέρα το κλείσιμο της πρεσβείας τους στο Κίεβο και διέταξαν τη μετεγκατάσταση του προσωπικού στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, επικαλούμενη τη «δραματική επιτάχυνση της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων» στα σύνορα της Ουκρανίας.

Οι αγορές σε όλο τον κόσμο έχουν αναστατωθεί την περασμένη εβδομάδα από την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Ευρώπη και τις ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αναγκαστεί να σφίξει τη νομισματική πολιτική πιο επιθετικά από ό,τι αναμενόταν, μετά τον υψηλότερο ετήσιο πληθωρισμό από το 1982.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα