Fitch: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος - Οι παράγοντες στήριξης

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022 20:30
UPD:15/02/2022 10:04
Reuters/JESSICA RINALDI

Σε τροχιά πτώσης υπολογίζει ο Fitch ότι θα παραμείνει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παρά την αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Όπως επισημαίνει η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και η συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στηρίζουν την ταχύτερη των προσδοκιών πτώση του δημοσίου χρέους και κατά συνέπεια το θετικό outlook στην αξιολόγηση της Ελλάδας. 

Οι αναλυτές του οίκου υπολογίζουν ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είνια κοντά στο 4,5% του ΑΕΠ μετά και την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Θυμίζουν ότι το δημόσιο χρέος αυξήθηκε ραγδαία κατά την πανδημία και είναι το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των οικονομιών που παρακολουθεί ο Fitch.

Ωστόσο τονίζουν ότι υπάρχουν παράγοντες που στηρίζουν τη βιωσιμότητά του, όπως το ισχυρό μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων, αλλά και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα και έχει φθηνό κόστος χρηματοδότησης. Η μέση ωρίμανση δε είναι στα 20,5 έτη, γεγονός που περιορίζει την επίδραση της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων.

Καταλήγουν δε ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ συνιστά σημαντική πηγή ευελιξίας στη χρηματοδότηση της χώρας. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα