Χρηματιστήρια: Ο φόβος της ρωσικής εισβολής «ματώνει» Ευρώπη και Αθήνα

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022 14:24
UPD:14:39
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Υπό τον φόβο μίας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ή ενός θερμού επεισοδίου στα σύνορα των δύο χωρών οι επενδυτές προχωρούν σε άτακτη φυγή από το ρίσκο των μετοχών. Οι ρευστοποιήσεις είναι μαζικές σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης όπως και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις απώλειες να υπερβαίνουν το 3%. Την ίδια ώρα οι τιμές ενέργειας απογειώνονται, με το πετρέλαιο να οδεύει ολοταχώς προς τα 100 δολάρια το βαρέλι και το φυσικό αέριο να κάνει άλμα. Στα ύψη και οι τιμές ρεύματος, καθώς η αγορά φοβάται ότι η Ρωσία θα παγώσει τις ροές αερίου προς τη γηραιά ήπειρο, επιδεινώνοντας την ήδη σφοδρή ενεργειακή κρίση. 

Στην Αθήνα μετά και την είδηση ότι σκοτώθηκαν δύο ομογενείς στην Ανατολική Ουκρανία  ο Γενικός Δείκτης προσγειώνεται με πτώση 3,6% κοντά στις 936 μονάδες. Ανηλεές είναι το σφυροκόπημα στις τραπεζικές μετοχές, με τον δείκτη τους να υποχωρεί 4,4%. Απώλειες της τάξης του 4% και για τον κλάδο καταναλωτικών προϊόντων, ενώ πτώση περίπου 3,5% καταγράφουν εκείνοι του εμπορίου, των πρώτων υλών και της τεχνολογίας. Το σύνολο των δεικτών του ΧΑ κινούνται βαθιά σε αρνητικό έδαφος με μία μοναδική εξαίρεση: Τις ασφάλειες, που βλέπουν τον δείκτη τους να απογειώνεται 15,7%. 

Το κλίμα είναι βαρύ ανά την Ευρώπη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει πτώση 2,6% στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 24 Ιανουαρίου. Το σύνολο των κλάδων του δείκτη παρουσιάζει σημαντικές απώλειες. Τράπεζες, αυτοκινητοβιομηχανίες και κλάδος ταξιδιών - αναψυχής υποχωρούν περισσότερο από 3%. Τη μικρότερη πτώση (1,3%) παρουσιάζει ο κλάδος της ενέργειας. 

Στο Παρίσι ο CAC 40 βυθίζεται 3,4%, ενώ στη Φραγκφούρτη ο DAX υποχωρεί 3,1%. Στο -3% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο. 

Στην αγορά εμπορευμάτων οι εξελίξεις βάζουν φωτιά στις τιμές του φυσικού αερίου. Το βασικό συμβόλαιο φυσικού αερίου ενισχύθηκε σήμερα έως και 14% στα 88 ευρώ ανά μεγαταβώρα, τα υψηλότερα επίπεδα για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τις 31 Ιανουαρίου. Στη γερμανική αγορά το συμβόλαιο Μαρτίου του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφει άνοδο 11% στα 177 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Το πετρέλαιο, μετά το άλμα της Παρασκευής, ενισχύεται περαιτέρω σήμερα. Η τιμή του μπρεντ σκαρφάλωσε νωρίτερα έως και τα 96 δολάρια το βαρέλι και το μεσημέρι κινείται κοντά στα 94,5 δολάρια. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα